・Jojo Moyes: Fata pe care ai lăsat-o în urmă

Am mai citit o singură carte de Jojo Moyes, Eu, și totuși alta, care mi-a plăcut nu doar pentru stilul autoarei, cât și pentru povestea în sine. De aceea am fost nespus de bucuroasă când am găsit-o și pe aceasta după ce am împrumutat-o de la cineva și am ascuns-o sub un vraf mare de cărți.

Jojo Moyes: Fata pe care ai lăsat-o în urmă

Două povești într-o singură carte

Sophie

Fata pe care ai lăsat-o în urmă este de fapt numele dat unui tablou al unui pictor care și-a imortalizat pe pânză soția înainte să se căsătorească. Povestea se petrece în Franța înainte de începerea primului război mondial, iar numele frumoasei fete care se lasă pictată de artistul amator înainte de a se căsători cu el este Sophie.

Anii trec, începe războiul și Edouard Lefevre se înrolează în armată. Iar Sophie se mută în orășelul de baștină, acum ocupat de nemți, în hotelul de provincie pe care îl deține familia ei.

Când noul Kommandant al garnizoanei din oraș se hotărăște să servească cinele alături de soldații săi în hotelul lui Sophie, în fosta clădire odată impunătoare nu au mai rămas decât pereții goi, podelele zgâriate și ocupanții hotelului: Sophie, fratele și sora ei, împrenă cu cei doi copii ai celei din urmă.

Deși era vorba de un Kommandant în casa ei, Sophie se apropie de bărbatul german și discută cu acesta despre artă și despre tabloul din care îi zâmbește o femeie pe care aproape că n-o mai recunoaște. Însă intențiile bărbatului ascund mai mult decât simplul interes pentru artă. Iar acesta își arată adevărata față abia în momentul în care Sophie îi cere s-o ajute să ajungă la soțul ei. Când află că Edouard a fost trimis într-un lagăr de concentrare, Sophie este dispusă să renunțe chiar și la demnitate pentru a putea fi din nou împreună.

Liv

În aceeași carte, 100 de ani mai târziu, o tânără britanică pe nume Liv își plânge moartea soțului și face tot posibilul să salveze tabloul Fata pe care ai lăsat-o în urmă din ghearele lui Paul, un american de care s-a îndrăgostit înainte să afle că se ocupă cu returnarea către proprietarii originali a operelor furate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Astfel, Fata pe care ai lăsat-o în urmă se transformă într-un roman despre credința nemărginită a femeii. Pe de-o parte, Sophie crede până în ultima clipă că își va revedea soțului; Iar Liv renunță la tot pentru un tablou pe care l-a primit ca dar de nuntă de la jumătatea ei.

Însă din cele două povești, cea a lui Sophie este mai duioasă și mai ușor de încurajat. Sub presiunea războiului și înconjurată de inamici, ce alternative are în afară de speranță? Pe de altă parte, cu Liv mi-a fost destul de greu să empatizez deoarece oricât am încercat, nu m-am putut pune în pielea ei.

În calitate de femeie căsătorită, care a primit destule lucruri de la partenerul de viață, nu știu dacă mi-ar fi atât de greu să renunț la un lucru mic, pentru unul mai mare care are tot amprenta lui. Nu vreau să îți dau niciun spoiler în legătură cu deciziile lui Liv și de aceea nu îți voi vorbi despre cine era ea înainte de moarte soțului, sau cine era el. Dar ți-am spus despre tablou doarece el este elementul central, care leagă două femei ce aparțin unor țări și epoci total diferite și în același timp obiectul pe care Liv pune atât de mult preț fără ca măcar să știe de ce.

Un final care mă face să aștept mai mult

Cu toate că pe parcursul lecturii povestea lui Sophie se conturează foarte frumos și prinde formă treptat, cea a lui Liv se pierde în detalii. Un lucru pe care nu l-am înțeles până la sfârșit este atașamentul lui Liv pentru tablou. Dar tot ce pot să sper este că Fata pe care ai lăsat-o în urmă va avea o continuare din care să reiasă mai clar intențiile și pasiunile britanicei.

Nu mă grăbesc s-o etichetez pe Liv ca pe o femeie superficială, orientată către un singur scop, doar pentru că așa i s-a pus pata. Aștept un al doilea volum în care sunt convinsă că autoarea mă va putea convinge să-i iubesc personajul. Iar până atunci, îți recomand cartea Fata pe care ai lăsat-o în urmă, pentru prima poveste. O frumoasă poveste de dragoste din timpul unor vremuri greu încercate.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Fata pe care ai lăsat-o în urmă te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

10 răspunsuri la „・Jojo Moyes: Fata pe care ai lăsat-o în urmă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *