・SavElectro – Importanța luminii pentru decorul interior

Într-o zi, tata – un mare iubitor de design interior și arhitectură, mi-a spus că există două lucruri aproape gratuite care pot influența atmosfera într-o încăpere și o pot transforma complet din punct de vedere estetic: plantele și iluminarea. Despre primul element am mai vorbit de câteva ori pe acest blog, dar despre cel de-al doilea nu am avut încă ocazia. De aceea, m-am gândit să dedic articolul de astăzi următorului subiect: importanța luminii într-o încăpere și ce trebuie să știi despre iluminarea artificială.

Hai să începem prin a analiza diferite tehnici de iluminat capabile să asigure buna dispoziție și un ambient plăcut în interiorul căminului.

Importanța luminii pentru un spațiu

Iluminatul interior este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărui spațiu de locuit. Acesta are abilitatea de a schimba starea de spirit pe care o ai în interiorul unei camere, precum și percepția noastră asupra dimenisiunii acesteia.

Utilizarea tipului potrivit de iluminat și poziționarea corectă a corpurilor electrice este o sarcină dificilă. Dar este esențială, pentru că îmbinată cu alte elemente de design interior precum paleta de culori, materialele din care este fabricată mobila și țesătura perdelelor, covoarelor sau a canapelelor, aceasta conferă personalitate camerei și sentimentul de unicitate.

Numai în momentul în care toate elementele enumerate mai sus se conectează și se îmbină plăcut unele cu altele, ai impresia de armonie și fluiditate.

Oricare ar fi dimensiunile unui spațiu, percepția noastră în legătură cu acestea poate fi schimbată în funcție de elementele de decor folosite din care cel mai important rol îl joacă iluminarea.

Să luăm de exemplu, iluminatul de perete. Printr-o iluminare corespunzătoare a zidurilor unor încăperi, aceasta poate părea infinit mai spațioasă decât este în realitate. Dar, pentru a profita la maxim de avantajele unei iluminări artificiale corecte trebuie să ai în vedere nu doar unul, ci trei tipuri de iluminare:

  • Iluminarea accent;
  • Iluminarea ambientală;
  • Iluminarea focusată.

Și acum, pornind de la denumirea celor trei forme de iluminare, să vedem în ce constă fiecare:

Iluminarea accent

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

Iluminarea accent este un tip de iluminare dramatic. Ea stârnește interesul și atrage atenția asupra anumitor obiecte din cameră ca de exemplu:

  • plante;
  • picturi;
  • sculpturi;
  • orice alte obiecte pe care dorești să le reliefezi.

De asemenea, ea poate fi folosită pentru a evidenția textura deosebită a unui pereste sau zid precum cărămidă, piatră, lemn, sticlă, stuc, etc.

Pentru a fi eficientă, iluminarea accent trebuie efectuată cu becuri de cel puțin trei ori mai luminoase ca celelalte corpuri de iluminat din cameră. De exemplu, unul sau două becuri cu led, poziționate în apropierea obiectelor pe care vrei să le scoți în evidență, vor contura caracteristicile acestora și le vor face ușor de remarcat.

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

Iluminarea ambientală

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

În primul rând, prin iluminare ambientală trebuie să ai în vedere iluminarea întregului spațiu.

Acest tip de iluminare este cel care asigură atmosfera din interiorul unui încăperi. Ea nu se focusează pe niciun obiect în mod special, ci conferă spațiului destulă lumină pentru a-ți desfășura activitățile cotidiene nestingherit.

Iluminarea ambientală se asigură prin corpurile de iluminat de tavan, sau de perete. Ea nu necesită becuri puternice pentru a nu crea o senzație copleșitoare, dar nici slabe.

Pentru iluminarea ambientală recomand câte un bec vintage în punctele cheie ale camerei, atârnat de tavan cu sau fără alte ornamente.

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

Iluminarea focusată

・SavElectro - Importanța luminii pentru designul interior

Ultimul tip de iluminare este cea de care ai nevoie pentru îndeplinirea anumitor sarcini într-un mod cât mai confortabil. De exemplu: scrisul, cititul sau gătitul necesită iluminare focusată exact în locul unde îți desfășori activitatea.

Acest tip de iluminare poate fi asigurat prin corpuri de iluminat de tip neon amplasate sub hota din bucătărie sau dulapuri; ori veioze sau lămpi de noptieră. Astfel de corpuri folosite individual nu asigură lumina necesară traiului, dar aprinse concomitent cu becurile ambientale contribuie la confortul locatarilor.

Importanța luminii se evidențiază prin toate cele trei tipuri de iluminare menționate mai sus.

Niciuna din cele trei categorii nu trebuie neglijată și pentru a crea efectul dorit, e bine să folosești produse de calitate. Pentru becuri și corpuri de iluminat care aduc un plus oricărui spațiu interior, recomand magazinul SavElectro de unde poți achiziționa produsele de care ai nevoie pentru fiecare tip de iluminat în parte.

Pentru mai multe idei, te invit să răsfoiești următorul catalog realizat special pentru tine și să descoperi produsele SavElectro cu care poți crea aceeași atmosferă.

Bucură-te de lumină!

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Importanța luminii pentru decorul interior, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

One thought on “・SavElectro – Importanța luminii pentru decorul interior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!