・Semnificația culorilor. Cât de mare este puterea lor asupra noastră?
Hai să vorbim astăzi despre semnificația culorilor!
Nu-i așa că și ție unele culori îți sunt mai dragi decât altele?
Argintiul și auriul nu îți aduc aminte de sărbători?
Dar culoarea primei rochițe, ți-o mai amintești?
A mea era albă cu floricele albastre și o purtam cu pantofiori galben muștar cu baretuță.
Nu am poze în care să apar îmbrăcată așa. Dar sunt sigură că mi-am văzut odată reflexia în oglindă și astfel mi-a rămas întipărită în minte.
Și îmi mai aduc aminte și de o carte de povești cu copertă groasă, cartonată. Pe ea erau ilustrați un băiețel, o fetiță și în mijlocul lor un ursuleț mare cât ei care îi strângea în brațe. Eram prea mică la vremea respectivă să îmi aduc aminte despre ce îmi citea mama din carte. Dar culoarea coperții, de un albastru închis, aproape cremos și catifelat, mi-a rămas în străfundurile memoriei. Era aceeși nuanță cu floricelele de pe rochița mea de bebeluș.
Au trecut anii, dar și acum când zăresc pe undeva din întâmplare acea nuanță, amintirea rochiței și coperții îmi străfulgeră gândurile. Deși pentru mulți albastrul este o culoare sobră, pentru mine ea e culoarea copilăriei.
Nu e minunat cum datorită culorii, unele obiecte au puterea să-ți umple gândurile tot restul vieții?
Fiecare este diferit și nu pe toți ne fascinează aceleași lucruri, dar este oare semnificația culorilor comună pentru toți?
Iată care se spune că este semnificația culorilor!
Semnificația culorii roșu
Pentru cine nu înseamnă roșu putere? Roșu este culoarea sângelui și astfel este deseori asociat cu ideea de vitalitate, viață, forță, emoție și pasiune. Este o culoare ce inspiră energie și tenacitate. Nu e nevoie decât de o pată de culoare roșie în vestimentația ta și atenția privitorului se va concentra doar pe acel element! Dar ai grijă, atributele asociate culorii roșu, nu au toate doar conotații pozitive. Privind roșul cu ochi critici, îl putem ușor asocia și cu sentimente împinse la extrem ca furia și mânia.
Semnificația culorii portocaliu
Portocaliul este o culoare formată din două culori primare: roșu și galben. De aceea, împrumută câte puțin din semnificațiile ambelor. Împrumută ideea de dogmă și diplomație specifice culorii roșii dar și de animație și lumină de la galben. Exprimă inteligență, naturalețe și bună dispoziție. De asemenea, este deseori asociată cu creativitatea și aventura. Deși ocupă un loc aparte în inima celor care o iubesc, pentru ceilalți are și o nuanță de aroganță sau intimidare. În plus, nu de puține ori, o atitudine destructivă se poate asocia cu culoarea oranj.
Semnificația culorii galben
Culoarea soarelui, a florilor, a mierii și a luminii, galben exprimă inocență și strălucire. Este o culoare care umple inima privitorilor de speranță și le deschide mintea. Cea mai luminoasă dintre culorile calde, galbenul este o culoare asociată copilăriei și spiritului tânăr și curios. Pe de altă parte însă, latura mai puțin nevinovată a acestei culori este asocierea cu pericolul, depresia, și pesimismul.
Semnificația culorii verde
Echilibru și armonie sunt două din principalele concepte asociate culorii verde. Această culoare exprimă ideea de libertate, siguranță, prospețime, naturalețe, înțelegere și înțelepciune. Când trebuie să iei o decizie importantă, se spune că verdele te ajută să te concentrezi! La nivel global, culoarea naturii este deseori asociată cu renașterea și dezvoltarea spirituală. Ca minus, culorii verde îi este asociată prudența exagerată împinsă la stadiul de stagnare.
Semnificația culorii bleu
Deși apa curată este incoloră, în tablouri și picturi, artiștii ne-o înfățișează ca fiind bleu. Astfel, acestei culori, au ajuns să îi fie asociate atributele apei: puritate, claritate, continuitate, fluiditate, triumf. Bleul mai este caracterizat și de ideea de transformare, schimbare sau oportunitate. Dar fiind fratele mai mic al culorii albastru, bleul induce și ideea de imaturitate.
Semnificația culorii albastru
Culoarea albastru este singura culoare primară rece. Ea exprimă ideea de onestitate, cumpătare, relaxare și vindecare. Este o culoare asociată intelectului și dorinței de cunoaștere și dedicație. Ca parte negativă, culoarea albastru îi este atribuită ideii de autosuficiență, îndoială și așteptări nerealiste.
Semnificația culorii mov
La fel ca oranjul, culoarea mov nu este o culoare universal agreată. Trebuie să deții calitățile unei firi artistice, perseverente și empatice pentru a aprecia această culoare. Movul este o culoare puternică, ce iese ușor în evidență și este asociată cu ideea de ideal și perfecțiune. Din păcate, împinse la extrem, astfel de concepte pot duce la aroganță, mândrie și corupție.
Semnificația culorii roz
Rozul este o culoare gentilă, caldă și suavă. Este probabil cea mai sofisticată culoare dintre toate cele amintite până acum. Ea exprimă ideea de idealism în cea mai pură formă de exprimare. Deseori este asociată cu feminitatea, aprecierea și respectul. Dar are totuși și părți mai puțin pozitive. Purtat în exces rozul poate crea o imagine fanatică și nehotărâtă.
În linii mari, astfel sunt percepute culorile de majoritatea oamenilor. Ca orice pe lumea aceasta, nici una dintre ele nu este desăvârșita și are deopotrivă conotații pozitive și negative.
Semnificația culorilor este aceeași și pentru tine?
Sunt curioasă ce nuanțe se agață cu încăpățânare de amintirile tale din copilărie? Aștept cu nerăbdare răspunsurile tale.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Semnificația culorilorcitește și alte postăriinteresante pe blogul pickandkeep:
Aveam o rochita rosie/roz cu buchetele de flori violet in cosuri mici. Era rochita mea preferata si acum o am.
Cat despre culori, pentru mine rosu inseamna putere si eleganta, verde multa energie, auriu argintiu roze aramiu – petrecere, galben primavara, albastru liniste si vara!
Hehehe ce drăguță trebuie să fi fost rochița ta!
Cred că e universal valabilă asocierea culorii roșu cu puterea 🙂 Sau poate mă înșel?
Albastru și Vară e o idee tare interesantă! Nu m-am gândit niciodată la vară când am văzut culoarea albastru, dar de acum înainte îmi voi aminti de comment-ul tău 🙂