Sfaturi despre siguranța rutieră și ce să faci în cazul avarierii mașinii într-un accident
Odată cu venirea verii, călătoriile se înmulțesc. Din acest motiv, trebuie să acordăm o atenție deosebită siguranței rutiere.
Dacă în această vară plănuiești să călătorești mult, iată câteva sfaturi utile despre cum poți preveni eventuale accidente și ce să faci în cazul în care totuși ești implicat într-un accident și îți este avariată mașina.
- Planifică-ți călătoria înainte de plecare. Înainte de a începe călătoria, este indicat să verifici rutele, alternativele și condițiile meteorologice. Evitarea evenimentelor neprevăzute și cunoașterea traseului îți vor da siguranță.
- Verifică mașina înainte de a începe călătoria. Este important să-ți întreții bine mașina și să verifici: direcția, luminile, frânele, suspensia, anvelopele, niveluri de ulei, ștergătoarele de parbriz, lichidul de răcire și frână.
- Asigură-te că toate actele sunt în ordine: permis de conducere valabil, asigurarea RCA, certificat de înmatriculare a vehiculului, cartea tehnică a vehiculului, rovinietă. De asemenea, asigură-te că ai ITP-ul făcut.
- Odihnește-te la fiecare două ore. Oboseala și somnolența în timpul condusului pot provoca cu ușurință un accident. În călătoriile lungi este important să te hidratezi bine, de aceea este indicat să ai întotdeauna apă la dispoziție.
- Respectă limita de viteză și adaptează viteza la condițiile drumului, precum și la condițiile meteorologice. De asemenea, trebuie să respecți distanța de siguranță. Astfel vei avea timp să acționezi și să oprești în fața unor evenimente neprevăzute.
- Nu consuma alcool sau droguri. Eliminarea consumului de droguri și alcool de către șoferi ar putea salva 1.000 de vieți în fiecare an, arată studiile efectuate de-a lungul timpului.Timpul de reacție crescut, problemele de coordonare, percepția greșită a vitezei și problemele de vedere sunt doar câteva dintre efectele alcoolului asupra conducerii.
- Centura de siguranță. Toți ocupanții trebuie să utilizeze centura de siguranță și în special minorii care trebuie să fie așezați în scaune pe auto pentru copii prevăzute cu sisteme de siguranță. Utilizarea corectă a centurii de siguranță reduce la jumătate riscul de deces în caz de accident. Potrivit legii, toți copiii mai scunzi de 135 cm trebuie să călătorească doar în scaune auto pentru copii. În cazul în care au înălțimea de 135 cm sau au peste 135 cm, aceștia pot circula cu centura de siguranță pentru adulți.
- Evită distragerile. Folosirea unui telefon mobil în timp ce conduci înmulțește riscul unui accident cu patru. Există multe alte acțiuni zilnice pe care șoferii le efectuează în timp ce conduc, care provoacă, de asemenea, distragerea atenției la conducere: aprinderea unei țigări, manipularea radioului sau a navigatorului … Îndepărtarea privirii de la drum, chiar și pentru câteva secunde, poate fi decisivă. Aceste situații pot avea ca rezultat neobservarea unui pieton care traversează sau a unui vehiculul care a oprit.
- Fii precaut. Odată cu venirea verii, numărul motocicliștilor, bicicliștilor și pietonilor care ies la plimbare crește. Este indicat să încetinești viteza în oraș, zone rezidențiale, parcuri… și să menții o distanță laterală minimă de 1,5 metri între mașină și bicicletă la depășire. În caz de accident, bicicliștii, motocicliștii și pietonii vor fi cei mai afectați.
- Dă dovadă de responsabilitate chiar și în privința destinației. Este foarte important să fii atent în timpul călătoriei și să te gândești la destinația însăși. Dacă este necesar să iei mașina pentru a te deplasa, chiar dacă este o călătorie de cinci minute (pentru a merge la plajă sau pentru a merge la restaurantul de pe plajă), este necesar să folosești întotdeauna centura de siguranță și scaunul pentru copii. Nu trebuie să conduci încălțat cu șlapi deoarece limitează mobilitatea adecvată a picioarelor și te împiedică să frânezi sau să accelerezi cu ușurință.
Potrivit unui raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății), de la 80 km / h este practic imposibil ca un pieton să fie salvat într-un accident. La o viteză de 30 km / h, riscul morții pietonilor este redus la 10%.
Ce trebuie să faci în cazul în care ești totuși implicat într-un accident?
Dacă ești implicat într-un accident și îți este avariată mașina, pe lângă luarea legăturii cu poliția, este indicat să îi contactezi pe cei de la Constatari24h.ro.
Resprezentanții acestui firme de constatare daune auto vor veni la fața locului într-un timp foarte scurt pentru a se ocupa de tot procesul de constatare a daunelor suferite. Tu nu vei lua legătura nici măcar cu firma de asigurare.
Așadar, dacă vreodată îți va fi avariată mașina, îți recomandăm să apelezi cu încredere la această firmă. Nu vei regreta!
PICKANDKEEP