・People I Pick #10: Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat

Pe Sorina am cunoscut-o acum câteva luni prin intermediul internetului și pot spune fără să exagerez că este una din cele mai excentrice persoane din lista mea de prieteni virtuali. Ea este o fată frumoasă, cu părul în culori violente ce contrastează cu chipul său angelic și expresia veșnic visătoare din fotografii. Pasionată de literatură, muzică, film, călătorii, modă, fotografii, vin și poezie, Sorina îmi trimite din când în când scrierile ei care mă poartă cu gândul la o dragoste de la care se putea mai mult, dar a luat sfârșit prea devreme.

În ceea ce privește educația, noua mea muză de pe Facebook are studii în mass media și resurse umane, iar pe viitor are în plan să devină scriitoare. Cu o energie debordantă, nonconformistă până în măduva oaselor și un potențial fantastic, Sorina este invitata mea de astăzi pentru cel de-al zecelea interviu pickankdeep cu oameni care mă inspiră.

Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat

#1 Sorina, ai atât de multe pasiuni, încât nici nu știu cu ce întrebare să încep! Așa că povestește-mi tu câteva lucruri despre tine și spune-mi în primul rând pentru ce ai vrea să te țină minte cititorii acestui interviu?

În primul rând, îți mulțumesc pentru invitație. M-ai surprins. E prima dată când vorbesc despre mine în mod public. Recunosc, am puține emoții. Pe lângă ceea ce ai spus tu mai sus, aș mai adăuga slăbiciunea pentru teatru și film și intereresul pentru psihologie. Iubesc arta în toate formele ei. Pentru mine a fost, este și va fi antidotul perfect. M-a vindecat și sunt convinsă că o va face în continuare. Mi-aș dori din inimă să prezinte un interes pentru cât mai mulți dintre noi.

#2 În ceea ce privește scrisul, ce este acesta pentru tine? Pasiune sau job?

Scrisul a apărut în viața mea încă de când am învățat literele. Mă pasionează din copilărie. Din moment ce lucrez la volumul de debut, sper ca în timp să devină job.

#3 La ce te gândești când scrii poezii? Care este sursa ta de inspirație?

Din fericire, mă inspiră orice.

Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat

#4 Se vede că citești mult din felul în care scrii. Spune-mi te rog trei lecturi care ți-au influențat stilul?

Recunosc, cărțile dramatice mă inspiră. De asemenea și poeziile bacoviene. Pe lânga asta, m-au inspirat și „Păpușile”, cartea Cristinei Nemerovschi, cărțile Ioanei Duda și cartea de debut a Petronelei Rotar. Mi-e greu să mă limitez 🙂

#5 Cât de des citești literatură românească și ce părere ai despre piața de carte din România?

Destul de des. La întrebarea anterioară am amintit și nume românești. Din câte observ, se scrie mult, dar nu neapărat bine. Lumea s-a obișnuit cu lecturi simplu de descifrat. Dar până la urmă e loc sub soare pentru toată lumea.

#6 Ai o bibliotecă personală? Cam câte volume cuprinde ea?

Da, am un raft plin cu cărți. Nu știu exact numărul lor. Cumpăr doar scrierile cu care simt că rezonez. Atunci când vreau să lecturez cărți doar din pură curiozitate, apelez la cei din jur sau la biblioteca din oraș unde sunt deja ca acasă.

#7 Știu că vrei să scrii o carte. În ce stadiu ești cu scrisul și când ne vei da șansa să o cumpărăm?

Momentan strâng materiale. Nu știu exact cum se vor desfășura lucrurile.

#8 Ce înseamnă viitoarea ta carte pentru tine?

Un vis devenit realitate ❤

#9 Publicarea unei cărți presupune multă muncă din partea autorului, dar și investiții financiare. Cine te susține în demersurile tale artistice?

Familia este cea care mă susține din toate punctele de vedere. Dar suportul financiar nu este totul. Am avut grijă să fiu înconjurată de oameni frumoși, curajoși, care îmi păstrează moralul ridicat, chiar și atunci când încetez pentru scurt timp să cred în forțele proprii.

#10 Crezi că se poate trăi din scris în România? Sau un autor mai trebuie să facă și altceva pe lângă a scrie?

Am auzit tot felul de povești. Nu știu ce să spun. Tot ceea ce știu e că nu voi renunța la acest vis.

P.S.: Nu m-ar deranja deloc existența unui job suplimentar în timp, dar deocamdată am decis să mă dedic scrisului.
#11 Care este cea mai mare provocare atunci când vrei să publici o carte?

Cred că e important de știut următorul lucru: dacă te decizi să publici, inevitabil vor fi oameni care vor judeca și vor arunca cu noroi în munca depusă. Dar important e să ai încredere în tine , în visele tale.

#12 Îți plac mult filmele nu-i așa? Ce filme ai recomanda unei persoane ca mine, care nu are răbdare mai mult de 15-20 de minute să urmărească ceva? Ce producții crezi că mi-ar capta atenția câteva ore?

Da, sunt o cinefilă incurabilă. Nu cred în partea asta cu răbdarea. Poate că nu ai căutat unde trebuie și astfel nu ai găsit ceva care să reușească să îți capteze atenția. Desculț spre fericire e unul din preferatele mele.

P.S.: Am doar 3 filme preferate, deși până în prezent am vizionat câteva zeci.

#13 Hai să trecem și la modă, un subiect de care mă simt mai aproape decât decât de cinematografie. Cum ai descrie stilul tău?

Un stil sport combinat cu multe accesorii.

Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat

#14 Din punctul tău de vedere, cum trebuie să se îmbrace o femeie ca să fie atrăgătoare?

Deși sunt tot felul de trucuri, consider că cel mai important este ca o femeie să poarte ceea ce o reprezintă. Vestimentația spune multe despre noi ca persoane.

#15 Ce părere ai despre mass-media și rețelele sociale?

Și mass-media, dar și rețelele sociale, au desigur, atât puncte pozitive, cât și puncte negative. Eu le folosesc în scopul obținerii de informații în principal. Dar, recunosc. Rețelele sociale te ajută să cunoști oameni și fac mai facilă promovarea.

#16 Dă-mi exemple de trei persoane din mass-media cu care rezonezi.

Banuiesc că te referi la artiști. Îmi plac Delia, Tudor Chirilă și Irina Rimes.

#17 Ce faci când nu ești pe Facebook, nu scrii și nici nu citești?

În mare parte a timpului cam asta fac: scriu, citesc, vizionez filme sau surprind momente în fotografii spontane. Desigur că iubesc și să ies în natură alături de oameni care mă inspiră. Pe Facebook sunt și nu sunt, deși e mai mereu activ.

#18 Răsărituri sau apusuri?

Apusul de soare… e doar răsăritul vazut de la spate… 🙂

Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat
Foto: Sorina Alexandra Istode

#19 Pune-mi tu o întrebare! Poate să fie orice îți trece prin minte, dar să răspunsul meu să te intereseze cu adevărat.

Când și în ce circumstanțe ai descoperit lectura?

Când eram mică, nu îmi plăcea deloc să citesc. Preferam să fac orice altceva decât să pun mâna pe o carte. Dar cândva prin clasa a IX-a sau a X-a m-am întâlnit cu o fostă colegă de școală primară care citea mult și pentru că mă apucasem de învățat japoneză mi l-a recomandat pe Haruki Murakami. Abia atunci am descoperit plăcerea cititului și am devenit o cititoare pasionată.

#20 Unde te găsim data viitoare când avem nevoie de inspirație?

Există câte o parte din mine în sufletul fiecărui om cu care am intrat în contact. Și apropo de asta, mi-au spus mulți ca „le-am intrat în minte și am uitat să mai ies” 🙂

“I think everything in life is art. What you do. How you dress. The way you love someone, and how you talk. Your smile and your personality. What you believe in, and all your dreams. The way you drink your tea. How you decorate your home. Or party. Your grocery list. The food you make. How your writing looks. And the way you feel. Life is art.”

Helena Bonham Carter

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Interviu cu Sorina Alexandra Istode îți recomand și:

・People I Pick #9: Tettyo Saito scriitor8 comentarii la „・People I Pick #10: Interviu cu Sorina Alexandra Istode o muză rebelă cu părul colorat

 • martie 18, 2020 la 7:54 pm
  Permalink

  M-ai facut curios cu privire la cartea ta si sincer chiar astept cu nerabdare sa o lansezi. Ai idei faine si imi place ca te inspiri din lucruri simple, de aici vine si frumusetea, din simplitate .

  Răspunde
  • martie 18, 2020 la 8:21 pm
   Permalink

   Mulțumim pentru comentariu Ionuț! Și eu aștept cu nerăbdare să citesc viitoarea carte a Sorinei!

   Răspunde
 • martie 19, 2020 la 2:17 pm
  Permalink

  Interesant.

  Imi place faza cu „apusul care e doar un rasarit vazut invers”.

  Eu rezonez cu Tudor Chirila doar din iunie pana in august… Si de 1 mai… Cui nu-i place la mare? 😀

  Răspunde
  • martie 19, 2020 la 5:00 pm
   Permalink

   Mă bucur că ți-a plăcut interviul, Răzvan!

   Răspunde
  • martie 19, 2020 la 10:24 pm
   Permalink

   Mulțumesc mult! Sorina chiar este o persoană super de treabă și sociabilă! 😀

   Răspunde
 • martie 31, 2020 la 1:03 am
  Permalink

  Ne-am cunoscut la intamplare, pe facebook. Mi-ai aratat ce te pasioneaza pe tine cel mai mult: arta.
  Poeziile tale mi-au deschis ochii: nu eram singura care a suferit, dar care, totodata, a iubit.
  Citind interviul, realizez ca inca exista oameni care vor sa-si exprime sentimentele prin mijloace artistice. Esti una dintre persoanele care ma inspira sa lupt pentru visul meu si sa nu ma dau batuta pana nu reusesc si pentru asta, vreau sa iti multumesc!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *