・Tony Parsons: Soția mea favorită

Dacă până acum romanele lui Tony Parsons le-am văzut ca pe niște lecturi ușoare la care niciun fel de efort nu este necesar pentru a înțelege întreaga acțiune chiar din primele capitole, Soția mea favorită mi-a schimbat radical părerea.

Tony Parsons: Soția mea favorită

Am început să citescSoția mea favorită așteptându-mă să găsesc în paginile cărții următoarele subiecte:

・Un personaj principal bărbat, britanic, în jur de 30 de ani și cu o carieră promițătoare care să ia decizii greșite;

・O poveste de dragoste a acestui bătbat cu o femeie asiatică:

・Eterna comparație dintre Orient și Occident;

・O persoană în vârstă care să moară de cancer sau alt tip de boală la plămâni;

・Poveștile a cel puțin trei generații și diferențele dintre ele;

・Căsătoria unui prieten fustangiu al personajului principal;

・O femeie responsabilă;

Măcar o femeie dezamăgită de personajul principal;

・Copii.Cu alte cuvinte, rețeta unui roman ușor lacrimogen, exclusiv pentru publicul feminin. Dar chiar dacă am găsit fără excepție toate aceste subiecte și multe altele care caracterizează proza lui Tony Parsons, am descoperit și o mulțime de scene care m-au ținut cu sufletul la gură, făcându-mă nerăbdătoare să întorc pagina.

Ce este diferit la Soția mea favorită față de alte romane ale lui Tony Parsons?

Fără îndoială scheletul peste care Tony Parsons și-a așternut cuvintele în romanulSoția mea favorită a fost același cu cel folosit laLecții de viață,Bărbat și soție șiCopil și bărbat. Dar de data aceasta l-a îmbrăcat cu totul și cu totul diferit creând un roman de care se pot bucura atât femeile cât și bărbații. Din punct de vedere literar, nu este acel tip de lectură revelatoare. Dar cu siguranță Tony Parsons nici măcar nu și-a dorit acest lucru. În schimb, descrierile detaliate redau cu o oarecare sensibilitate traiul din Shanghai și alte zone din China pe care ochiul neexperimentat al occidentalului le privește cu superficialitate.

Orientul este practic. Orientul nu-și permite să iubească. Occidentul este romantic. Pentru că Occidentul își permite să iubească.

Într-o țară în curs de dezvoltare și cu prea multe guri de hrănit precum China, relațiile dintre oameni devin practice. Pentru a-și putea întreține familia, femeile tinere și frumoase se dăruiesc oricui este dispus să plătească. Iar pentru bărbații cu posibilități, o amantă nu este un lux. Ci doar o păpușă cu care te poți juca oricând ai chef, atâta timp cât îi oferi și o casă de jucărie.Aceasta este realitatea chinezească și în ea îl împinge Becca pe soțul ei Bill pentru ca bărbatul să poată deveni partener într-o firmă de avocatură.

La început, Bill ia lucrurile ca atare și se concentrează pe carieră. Scopul lui este să construiască un viitor mai bun pentru Becca și fetița lor Holly. De aceea, nimic nu-i poate distrage atenția. Dar își pierde concentrarea când Becca hotărăște să se întroacă în Londra pentru un timp. Motivul? Un tată bolnav. Rămas singur, Bill o întâlnește pe JinJin Li, o femeie întreținută de amantul ei care trăiește în blocul vecin. JinJin Li nu este o frumusețe. Dar pentru Bill ea pare exotică așa că încep o aventură tumultoasă.

Cu timpul Bill se atașează iremediabil de concubina sa chinezoaică și ajunge chiar să o iubească. Dar e conștient și de existența greu de ignorat a propriei familii. De asemenea, știe că mai devreme sau mai târziu este nevoit să ia o decizie. Cine se dovedește a fi de fapt soția preferată a lui Bill?

Probabil cel mai bun roman al britanicului Tony Parsons

Soția mea preferată este un roman despre o pasiune obsesivă. O societate în continuă schimbare. Și un bărbat însurat pus în fața unei dileme morale. După mine, acesta este indiscutabil unul din cele mai bune romane ale lui Tony Parsons. Dar iată și părerea autorului:

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut Soția mea favorită te invit să descoperi și alte cărți pe care le recomandămcărț:

BooksLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *