BLOGhow to

・3 Greșeli pe care le face orice blogger începător

Este complicat să fii începător indiferent de domeniu. Experiența nu este un concept supraapreciat și există un motiv pentru care ți se cere cât mai multă în orice vrei să întreprinzi. Fără experiență, chiar și ca blogger, deși lucrezi pe cont propriu și ai impresia că nu ai nevoie de evaluarea celor din jur, este complicat până îți faci locușorul tău în piață. Dar poți să evoluezi și să acoperi golurile din bagajul de cunoștințe și prin teorie. De aceea ți-am pregătit pentru azi un articol special în care îți voi povesti despre câteva din greșelile comune pe care le face un blogger începător și cum ar trebui să procedezi pentru ca tu să nu întâmpini aceleași dificultăți.

Care sunt principalele greșeli pe care le face orice blogger începător?

1. Se teme să spună lucrurilor pe nume

Când te apuci de scris, primul lucru la care te gândești este cum vor reacționa ceilalți. Fie că o spui deschis sau nu, îți faci griji dacă îți vor accepta ideile sau te vor contrazice. Iar teama ți se amplifică atunci când realizezi că totul se face în mod public. Dar de fapt nu ai de ce să te temi.

Mulți au greșita impresie că orice mesaj pe care îl postează online ajunge la mii sau chiar zeci de mii de cititori cât ai clipi. În realitate, dacă s-ar întâmpla acest lucru, nicio companie nu ar mai avea nevoie de publicitate și de specialiști în SEO.

Ca mesajul tău să ajungă la un public atât de larg, este nevoie de multă muncă. Și în plus, în cazul în care s-ar întâmpla miracolul și postarea ta ar deveni virală peste noapte, cu siguranță ai scris ceva ce merită distribuit.

Mai multe despre cum să treci peste teama de a-ți începe cariera de blogger aici.

2. Evită să dea un preț

Pe Facebook de exemplu, există o mulțime de grupuri unde antreprenorii caută bloggeri pentru optimizarea site-urilor lor. Aceșetia scriu de obicei o postare publică despre ceea ce au nevoie și așteaptă ca bloggeri să reacționeze.

Ca blogger începător principala greșeală pe care o poți face este să faci prea puțin. Privești postarea, răspunzi cu un “sunt interesat” și aștepți să fii contactat știind că mingea este acum în careul adversarului. Din păcate însă, șansele ca antreprenorul să te contacteze sunt aproape nule.

Antreprenorii nu au timp de discuții și mesaje de protocol și preferă bloggerii cu o abordare directă. De aceea, pentru astfel de postări cea mai potrivită abordare este să trimiți un mesaj privat, de maxim două-trei rânduri, în care să te prezinți pe scurt, să trimiți link-uri către câteva articole care te reprezintă și să nu uiți de tarif. Astfel, în doar câteva minute și fără alte discuții inutile, persoana în cauză are informațiile esențiale pentru a putea lua o decizie în privința colaborării.

3. Așteaptă să fie contactați

Ai un site? Consumi timp și bani pentru întreținerea lui? Atunci dă-i bătaie și caută colaborări pentru că nu se plătește de unul singur!

Marea greșală a celor mai mulți bloggeri începători care se lasă de blogging înainte de a realiza ceva cu această îndeletnicire este faptul că așteaptă ca firmele să vină la ei în loc să abordeze ei firmele.

Într-o piață competitivă cum este blogosferea românească prea rar se întâmplă ca firmele să contacteze un blogger începător. De aceea, trebuie să fii proactiv și să trimiți tu scrisori de intenție.

Adresele de mail prin care poți lua legătura cu firmele preferate din țara noastră sunt de obicei ușor de găsit pe paginile lor online. Așa că apucă-te să compui un mail care să le atragă atenția asupra activității tale și nu ezita să le contactezi! Ceea ce trebuie să incluzi în mail-ul / scrisoarea ta de intenție imediat după nume, sunt următoarele puncte:




・De ce ar trebui ca firma respectivă să colaboreze cu tine?
・Cu cine ai mai colaborat până acum?
・Care sunt principalele canale prin care le poți face publicitate?

La o primă vedere oridinea celor trei subiecte pare a fi inversată. Dar așa cum am spus și la punctul #2 NIMENI nu are timp de pălăvrăgeală! Așa că explică de la început ce are de câștigat cineva care lucrează cu tine și câștigă-le atenția înainte ca ei să fie tentați să-ți șteargă mail-ul!

Succes!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul 3 Greșeli pe care le face orice blogger începătorte invit pe blogul nostru:
Blog pickandkeep



7 comentarii la „・3 Greșeli pe care le face orice blogger începător

  • Mare dreptate ai! Să știi că mă regăsesc în articolul tău, mai ales la primul punct. Treptat, am învățat să evit greșelile astea, dar uneori tot mai am rețineri.

    Răspunde
  • Sunt multe greșeli pe care le face un blogger începător. Partea cu prețul e cu dublu tăiș. Dacă propui un preț mare, îți dau firmele flit. Dacă propui un preț mic, strici piața.
    Aia cu cine ai mai colaborat, iar e aiurea. E ca în anunțurile din anii ’90: caut secretară, 18-22 de ani, minim 2 ani experiență.
    Dar, vorba aia, somebody’s trash is someone else’s treasure. Există loc pentru toți.

    Răspunde
  • Multumim pentru articol, Ioana! Ar trebui sa-l citeasca orice blogger care este la inceputul monetizarii site-ului. Personal am avut noroc pentru ca am inceput activitatea de blogging in limba engleza si acolo lucrurile s-au miscat destul de repede. La foarte scurt timp, pe vremea cand inca nici nu ma gandeam sa monetizez site-ul, am fost remarcata de un influencer din UK si acela a fost inceputul… nu doar ca am obtinut venituri frumusele, dar am si castigat experienta ca content writer pentru multe… foarte multe… nise. In paralel, mi-am terminat si studiile in digital marketing si deja bloggingul a devenit pasiune. De-abia de un an mi-am inceput activitatea in limba romana si… de mare ajutor mi-a fost acea perioada. Ma regasesc total la punctul doi… si asta deoarece… a durat ceva pana m-am dumirit la ce nivel financiar se colaboreaza in Romania.

    Răspunde
  • Foarte interesant articolul tau! Inca trebuie sa mai lucrez la ultimele doua puncte. Nu stiu cat sa cer sau cum sa cer si nici nu stiu daca sunt in etapa in care pot cere ceva. Multumim pentru sfaturi!

    Răspunde
  • Greseli pot fi multe. Le putem face si cand nu mai suntem incepatori. Important e sa invatam din ele. Din fericire, am spus lucrurilor pe nume de la inceput. 😀

    Răspunde
  • Mă regăsesc în cele menționate de tine. La început, m-am confruntat și eu cu divergențele de opinie, însă mi-am dat seama că e mai bine să-ți exprimi un punct de vedere, mai ales dacă este susținut și de argumente.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *