・Între un startup și o franciză o aleg pe cea din urmă
Dacă ești un tânăr antreprenor în jur de treizeci și ceva de ani, din care o treime ți-a fost copilăria, o altă treime școala și cea din urmă treime ai dedicat-o muncii pentru un patron, cred că te-ai gândit măcar o dată până acum cum ar fi să începi să lucrezi pentru tine. Cunoștințe de bază ai, să relaționezi cu cei din jur ai învățat deja și ai și o idee mai mult sau mai puțin clară despre domeniul în care ți-ar face plăcere să lucrezi de acum înainte. Tot ce îți mai rămâne de făcut în continuare este să alegi calea potrivită pentru tine. Și aici, ai două variante: startup sau franciză.
Dar mai întâi, ca să o poți alege pe cea mai bună dintre ele, este nevoie să cunoști avantajele și dezavantajele amândurora.
Ce este un startup?
Alex Wilhelm, editor șef pentru Crunchbase dă ca definiție pentru startup următoarea regulă: 50, 100, 500. Mai exact, numește startup o companie care are vânzări de 50 de milioane de dolari pe an; Are mai puțin de 100 de angajați și este evaluată la 500 de milioane de dolari.
Bineînțeles, raportate la țara noastră, aceste cifre își schimbă valorile, dar ca idee de bază, un startup se consideră ca fiind o companie tânără și cu valoare de piață destul de mare. De asemenea, un startup trebuie obligatoriu să ofere o soluție complet nouă, la o problemă veche!
Nu se poate considera un startup o companie care vinde, să spunem, covrigi absolut identici ca formă și gust cu cei de la un colț de stradă oarecare și nu aduce nimic nou pe piață.
Cele mai multe startup-uri sunt modele de companii complet noi, inovatoare și neîncercate vreodată până acum. Și pentru că cel mai simplu este să creezi în domeniul tehnologic, cele mai multe startup-uri au la bază acest tehnologia.
Ce este o franciză?
Franciza este un model de business testat și demonstrat ca fiind de scucces! Într-un fel, conceptul de franciză este diametral opus celui de startup. În general, ea reprezintă o companie care oferă o soluție cunoscută și eficientă la o problemă veche!
Marea majoritate a francizelor aparțin de un brand de succes, înregistrat și protejat și foarte bine cunoscut de clienții săi.
De asemenea, marele avantaj al acestui tip de business îl reprezintă faptul că deschizând o afacere de tip franciză, vei fi ghidat de la început și pe tot parcursul activității antreprenoriale de compania mamă pentru a te bucura de același succes ca și aceasta.
Transferul de know-how este un must pentru acest model de business și se dovedește benefic de ambele părți.
Pe de-o parte, educându-și antreprenorii care activează în companii franciză, compania mamă este capabilă să își păstreze imaginea și reputația intacte.
Pe de altă parte, tu ca antreprenor nu ai un niciun dezavantaj față de concurența cu experiență în domeniu. Astfel, chiar dacă nu ai mai activat în acest domeniu, nu înseamnă că te vei arunca cu capul înainte în neant, ci vei porni ca administrator al unui spațiu comercial care aparține unui brand renumit pe piață și iubit de clienți.
Un alt avantaj pe care îl au antreprenorii în momentul în care aleg afacerile de tip franciză este faptul că nu sunt nevoiți să facă investiții inițiale mari. Afacerile de tip franciză pornesc undeva de la 7000 de euro și ajung până la 120 – 130.000 în cazul unui bistro sau cafenea.
Concluzie:
STARTUP vs FRANCIZĂ
STARTUP
★ Piață neexplorată;
★ Instinctul ți-e singurul amic;
★ Fără pionieri în domeniu, nimeni nu te poate îndruma;
★ Investiție inițială considerabilă.
FRANCIZĂ
★ Renume pe piață;
★ Acces la know-how;
★ Îndrumare;
★ investiție inițială convenabilă.
Și acum, pentru că am reușit să facem puțină lumină în domeniul afacerilor, îți voi da un caz concret și îți voi spune de ce aș alege eu o afacere de tip franciză în detrimentul unui startup și cum aș proceda.
Pașii esențiali în deschiderea unei francize
Dacă mi-aș deschide o franciză, aș proceda astfel:
① Alegerea domeniului
În primul rând aș decide care este domeniul în care doresc să lucrez de acum încolo. Fără doar și poate aceasta este partea cea mai dificilă.
Mă atrag multe domenii și aș vrea să îmi încerc norocul nu doar cu o idee de afacere, dar dacă mă gândesc la viitorul meu și la direcția în care se îndreaptă țara noastră, consider că cea mai înțeleaptă alegere este domeniul Food and Beverage.
② Documentare
Achiziționez un catalog francizedin care aleg câteva francize profitabile în care mi-ar plăcea să investesc și le analizez pe fiecare în parte.
➂ Raport investiție/capital
Apoi, compar opțiunile cu suma de bani pe care sunt dispusă să o investesc și fac din nou o selecție. Din insuficiență de fonduri, renunț la cea mai scupă variantă și din cauza faptului că nu vizează decât orașul București, inclin să îmi iau gândul și de la cea mai ieftină.
Și astfel, rămân cu două companii candidate:
④ Canditații oficiali
În această etapă, competiția este foarte strânsă și pun în balanță caracteristicile celor două francize preferate:
ORO TORO
★ Durată contract: 5+5 ani;
★ Redevente 6%;
★ Unități francizate 5;
★ Taxă intrare 15000 euro;
★ Unități proprii 7.
TUCANO COFFEE
★ Durată contract: 10 ani;
★ Redevente 4%;
★ Unități francizate 5;
★ Taxă intrare 12000 euro;
★ Unități proprii 2.
Contractul ambelor francize se desfășoară pe aceeași durată. Redeventele sunt mai mari în cazul lui Oro Toro, dar având un număr de unități proprii mai mare, tind să cred că este mai populară.
Pe de altă parte, Tucano Coffee nu are atât de multe spații comerciale proprii, dar numărul de francize este egal cu cel al brandului Toro Oro ceea ce mă determină să cred că ambele sunt investiții la fel de sigure în ochii atreprenorilor. În plus, taxa de intrare cerută de Tucano Coffee este mai scăzută ceea ce este un mare plus pentru un investitor la început de drum.
Și astfel, după o luptă strânsă și multă judecată, rămân la Tucano Coffee.
➄ Analiza financiară
Doar pentru că am ales franciza dorită, nu înseamnă că am terminat pregătirile pentru a intra pe piață. De acum încolo urmează să realizez analiza financiară de tip profit și pierdere și să îmi construiesc un plan de bătaie pentru următorii ani în care contractul va fi valabil.
⑥ Munca de teren
În continuare, voi lua o pauză de la teorie și voi merge pe teren să mă asigur cum stau lucrurile în practică. În această fază, întâlnirea cu francizorul și alți francizați existenți sunt evenimente decisive pentru luarea unei decizii.
⑦ Contract
Ultimul pas reprezintă concretizarea promisiunii pe care francizorul o face față de mine și angajamentul pe care eu mi-l iau față de firma sa. În acest moment discutăm toate aspectele referitoare la contract și la clauzele acestuia și ne punem de acord cu tot ceea ce el reprezintă. De aici încolo suntem parteneri de afaceri și îl las să mă conducă pe drumul către succes.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
✿ Acest articol a fost scris și redactat pentru cea de-a 17-a probă din cadrul concursului SuperBlog 2017: Tânăr investitor, caut francizăpropusă de Francize.ro – catalogul FRANCIZELOR din România.
Daca as avea un buzunar cu economii mai generos, si eu as investi tot intr-o cafenea.