・Trei suveniruri din Bulgaria pe care ți le recomand
De câte ori merg în Bulgaria mă întorc cu mâna goală. Dar nu pentru că nu îmi doresc nimic de acolo, ci pur și simplu pentru că știu că mă voi întoarce curând și pot să îmi iau data viitoare. Și azi așa, mâine așa, tot trecea timpul și eu tot nu știam ce este cu adevărat gustul de trandafir bulgăresc, până duminică. Atunci, plimbându-mă pe Samodovska Charshiya am intrat într-un magazin de suveniruri și am zis că e timpul să îmi satisfac pofta de trandafiri. În continuare îți voi prezenta trei suveniruri din Bulgaria (bineînțeles, cu trandafiri) și poveștile lor.
Suveniruri din Bulgaria pe care trebuie să le încerci
#1 Dulceață de trandafiri
Dulceața de trandafiri este o delicatesă în bucătăria românească, iar în Bulgaria, un dulce la ordinea zilei. Ea se prepară de obicei în luna mai dintr-un soi numit Rosa Damascena. Acest trandafir cu parfum și culoare intensă dă dulceții aroma sa unică.
Cu excepția petalelor de trandafiri, celelalte ingrediente sunt cele folosite și la dulceața de fructe: zahăr, apă și lămâie. Importante sunt însă proporțiile!
Pentru 300 g de petale de trandafiri este necesar 1 kg de zahăr, 750 ml apă și zeama de la o lămâie mare. După spălare, petalele de trandafiri se freacă bine cu zeamă de lămâie, iar apa și zahărul se pun la fiert. Când s-a format un sirop consistent, se adaugă petalele și se amestecă bine. Apoi, compoziția nu mai trebuie fiartă decât 15 minute pentru a deveni dulceață.
Rezultatul este o dulceață excelentă!
Dar, când nu ai răbdarea necesară pentru a prepara o astfel de bunătate, sfatul meu e să faci provizii cu orice ocazie.
Nu mai mâncasem de mult dulceață de trandafiri și nu îmi mai aminteam gustul, așa că am cumpărat un borcan mare pe care am cheltuit 8 BGN, aproximativ 19 RON. S-ar putea să ți se pară costisitoare pentru o dulceață, dar gustul întrece orice așteptări.
Este delicioasă dimineața, întinsă pe pâine prăjită cu unt. Dar eu am preferat să păstrez prima lingură pentru un iaurt gras și consistent complimentat cu o linguriță de musli.
#2 Ceai de petale de trandafiri
Următorul produs care mi-a atras atenția a fost o cutie roz cu pliculețe de ceai.
Auzisem de ceaiul de trandafiri că are tot felul de proprietăți benefice pentru sănătate. Dar nu îi cunoșteam savoarea, așa că am zis să-l încerc. Cum am ajuns acasă am pus apă la fiert și mi-am preparat infuzia.
Deși am așteptat mai mult de un sfert de oră ca ceaiul să își lase aroma, gustul a fost mult mai suav decât mă așteptam, aproape imperceptibil. De aceea, nu m-am mulțumit doar cu atât și am repetat procesul, dar cu cantitate dublă. De data aceasta mi-a ieșit!
Dacă îți plac ceaiurile foarte aromate, atunci ceaiul de trandafir nu este chiar pentru tine. Ca să poți îndrăgi un gust atât de subtil, trebuie să ai papile gustative foarte dezvoltate. Dar efectele pozitive asupra sănătății compensează cu brio!
Ceaiul de trandafiri:
Contribuie la detoxifierea organismului;
Reduce simptomele gripei sau răcelii;
Ajută la eliminarea apei în exces;
Este recomandat în tratamentul problemelor digestive;
Calmează sistemul nervos;
Conține vitamina C;
Contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii;
Te ajută să îți menții greutatea;
E recomandat și celor mici.
#3 Rahat bulgăresc
Parcă prevedeam că doar cu ceai nu îmi voi satisface pofta de roze. De aceea, am cumpărat și câteva pachete din desertul cu cel mai controversat nume din vocabular românesc. Și nu m-am limitat doar la cel cu gust de trandafiri!
Legenda spune că acest desert a fost creat la porunca unui sultan turc hotărât să își răsfețe soțiile cu cel mai dulce și parfumat preparat. Pentru aceasta, a chemat la el toți cofetarii din împărăție. Nimeni nu a putut să îi îndeplinească întocmai dorința cu excepția lui Bekir Effendi, un ucenic cofetar talentat. Acesta a cucerit inima sultanului și a soțiilor sale cu preparatul său unic și delicat și astfel a devenit cofetarul șef din bucătăriile Înaltei Porți.
În limba turcă, țara unde s-a născut, rahatul este denumit lokum, cuvânt folosit și pentru bucată sau înghițitură, iar rahat înseamnă mulțumire. Astfel, se poate deduce cu ușurință că semnificația denumirii arabe rahat lokum este bucată de plăcere. Și într-adevăr, acest nume îl definește pe de-a-ntregul! Tot lokum i se spune și în bulgară, fapt ce demonstrează încă o dată legătura strânsă dintre aceste două culturi.
Am cumpărat lokum în trei variante deosebite: trandafiri, pepene galben și miere și îți spun sincer, mi-au plăcut toate!
Indiferent de aromă, acest desert e un dulce satisfăcător.
Nu m-am încumetat să îl încorporez în aluaturi de prăjituri sau cornulețe și am preferat să mă bucur de el ca atare.
Acestea sunt cele trei suveniruri din Bulgaria cu care m-am întors acasă duminica trecută. Gusturile au depășit cu mult imaginația și așteptările mele. De aceea, sunt convinsă că de acum înainte nu mă voi mai întoarce vreodată de acolo fără ele.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Suveniruri din Bulgaria,te invit pe blogul nostru:
・Blog pickandkeep
Arată delicios! Si mie imi place mult rahatul.
Și partea cea mai bună e că a fost MAI bun decât felul cum arată!