books

4 Lucruri pe care le-am învățat din Hygge – Arta daneză a fericiriii – de Marie Tourell Soderberg

De când s-a născut Yori, rar mai apuc să pun mâna pe o carte de adulți. Să fii work from home mom e mai greu decât ar părea la prima vedere, dar în același timp și foarte satisfăcător. Însă Hygge – Arta daneză a fericirii – de Marie Tourell Soderberg mi-a atras atenția de cum am văzut-o în biblioteca fratelui meu, într-o zi când am fost cu Yori în vizită la el, așa că am plecat cu ea acasă și am început s-o citesc imediat.

Este o carte pe care aș fi citit-o în doar câteva ore dacă aș fi avut mai mult timp doar pentru mine, dar și așa m-am bucurat de ea din plin, în cele câteva momente libere pe care le prindeam la somnul de prânz al lui Yori. La început, am privit-o pur și simplu ca pe o cale de relaxare. Dar acum, când am terminat-o deja de mai bine de o săptămână, observ că am rămas cu multe lucruri interesante din ea pe care cred că merită să le împărtășesc cu tine.

#1 Nu e chiar atât de greu să faci mâncare bună

Întotdeauna mi-a plăcut să citesc despre mâncare, mai ales dacă este vorba de rețete cât mai simple, pe care le pot replica și eu în puținul timp care îmi rămâne între două meditații la japoneză, trei postări pe Facebook și Instagram pentru clienții mei și patru povești pe care i le citesc lui Yori. Iar în această carte am descoperit o mulțime de idei ușor de pus în practică, dar și sugestii despre cum să faci mâncare simplă, dar bună.

Una din sugestiile care a rămas cu mine, este un sfat despre calitatea ingredientelor. Majoritatea rețetelor prezentate în această carte se bazează pe foarte puține ingrediente, exact așa cum te-ai putea aștepta de la o rețetă de pâine, sau una de senvișuri cu cartofi ori una de clătite. De fapt, cineva pasionat de gătit nici nu ar avea nevoie de o rețetă ca să facă oricare din aceste mâncăruri, ci ar trebui doar să se străduiască puțin în alegerea materiei prime.

Calitatea ingredientelor este extrem de importantă, mai ales la rețetele foarte simple, din puține ingrediente, unde se poate simți separat gustul fiecărui element folosit. Și într-adevăr, dacă folosești cartofi noi, proaspăt fierți, e imposibil să nu-ți iasă cele mai bune senvișuri cu cartofi, iar dacă folosești cea mai bună făină, cu siguranță vei obține cea mai bună pâine.

#2 Poți avea un moment de Hygge oriunde și oricând

Hygge ține foarte mult de atmosferă. Dacă te înconjuri de lucrurile care îți plac și ai alături oameni în compania cărora te simți bine, poți avea un moment de Hygge nu doar la tine acasă, ci și la birou, într-un bar sau o cafenea, ori în mijlocul naturii.

Este greu să definești exact ce înseamnă o atmosferă Hygge pentru că asta depinde foarte mult de la persoană la persoană. Dar dacă stai în compania oamenilor dragi, savurezi ceva bun de mâncare sau de băut și lucrurile din jurul tău sunt confortabile și te fac să te simți bine, cam asta este Hygge.

#3 Te bucuri mai mult de lucruri atunci când le împarți cu alții

Și eu am momente în care mă simt minunat când mă ascund sub plăpumi, cu o carte bună în brațe și mă gândesc că am tot timpul din lume s-o savurez, pentru că afară plouă puternic sau ninge și nu pot ieși (de când s-a născut Yori nu am mai avut astfel de momente, dar ai înțeles tu ideea…). Dar Hygge este puțin mai mult de atât.

Se pare că danezii pun un accent deosebit pe relațiile dintre oameni și pentru ei momentele de Hygge sunt cele petrecute cu familia sau prietenii. Așa că, oricât de bine te-ai simți singur, pe cont propriu, poți atinge acea stare de Hygge doar în compania celor dragi.

#4 Mobila bună este o moștenire de familie

Danezii sunt un popor cu istorie când vine vorba de design. Dacă ești pasionat de mobilă și decorațiuni interioare, într-unele din fotografiile din carte chiar vei recunoaște creații ale unor designeri danezi celebri.

Interioarele prezentate aici nu sunt neapărat luxoase, dar sunt pline de mobilă de calitate, cu multiple funcții, pe care se pare că danezii o aleg nu ca să le servească doar acum, ci de-a lungul mai multor generații.

Într-un fel așa am gândit și eu când am cumpărat în 2020, când eram însărcinată cu Yori, câteva piese de mobilier deosebite, constând într-o masă și patru scaune, pe care ne-am gândit să le folosim până la un moment dat și apoi, când se va muta Yori la casa lui, să i le facem cadou. Poate că nu va vrea să le ia cu el și își va dori ca toate lucrurile din casa lui să fie complet noi. Sau poate le va lua, le va prețui enorm pentru că îi vor aminti de copilărie și timpul petrecut cu părinții și, eventual, le va oferi mai departe copiilor lui. Îmi place ideea!

Tu ce știi despre Hygge? Ce înseamnă Hygge pentru tine? Mi-ar plăcea să aud și ideile tale și să discutăm mai multe despre acest subiect!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul 4 Lucruri pe care le-am învățat din Hygge te invitpe blogul pickandkeep:

Ce înseamnă să ai un stil cât mai natural?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *