Jocuri și activități pe care să le faci împreună cu un copil de 2 ani
Sunt o mamă leneșă. Deși petrec foarte mult timp împreună cu copilul meu, nu am avut niciodată răbdare să pregătesc pentru el tot felul de activități cu nisip kinetic, mărgele, făină, macaroane, apă colorată cu acuarele sau vopsea alimentară și tot felul de alte materiale care văd că se folosesc împrăștiate pe mesele de activități în fotografiile postate de alte mame pe rețelele sociale. De fapt, nici nu am o astfel de masă sau un turn de învățare, așa cum nu am avut nici o salteluță interactivă sau un carusel muzical pentru pătuț când Yori era mai mic. Când vine vorba de activități educative, nu îmi place ideea de a investi mai mult timp în pregătirea activităților, decât petrece copilul jucându-se. Pe de altă parte, nu îmi place nici să-i dau de lucru și să-l las să-și facă de treabă. Nu la vârsta aceasta. În opinia mea o relație grozavă părinte – copil se bazează pe mii și mii de momente investite în interacțiune și comunicare.
Ca să înțelegi mai bine de ce prefer activitățile pe care ți le voi prezenta în continuare, trebuie să știi câteva lucruri despre cum privesc eu timpul petrecut de un părinte împreună cu micuțul sau micuța sa. Când sunt cu Yori, nu încerc niciodată să-i distrag atenția lăsându-l să se uite la televizor sau pe tabletă, ci îl implic în activitățile casnice pe care le fac eu. De exemplu, atunci când gătesc, îi explic pas cu pas cum tai legumele, cum fierb apa sau cum călesc ceapa, în timp ce îl rog să arunce la gunoi diferite lucruri, să pună suporturile de farfurii pe masă sau să așeze vesela și tacâmurile lui din plastic ca să pregătim masa; Când fac curat, eu aspir și el șterge în urma mea cu o cârpiță curată; Când așez patul, eu împachetez pilota, iar el așează pernele etc. Și așa se întâmplă încă de când Yori era nou-născut și îl luam după mine prin casă peste tot, ori în sistemul de purtat, ori așezat în balansoarul lui micuț pe care îl puteam muta ușor de colo-colo.
Dar asta nu înseamnă că toată ziua ne-o petrecem în bucătărie sau făcând curat în casă. Nici pe departe! Facem multe lucruri distractive împreună, iar câteva dintre cele care îi plac lui Yori cel mai mult acum sunt cele despre care îți voi vorbi pe larg în continuare.
Lucruri pe care îți recomand să le faci împreună cu copilul tău de 2 ani
#1 Să citiți împreună
Cititul împreună cu Yori s-a transformat într-o experiență cu totul și cu totul nouă. Îi citesc dintotdeauna, zilnic, atât în română, cât și în japoneză sau engleză, dar dacă la început singurul feedback pe care îl primeam de la el erau niște ochișori căscați și curioși, acum este cu totul altfel. Pe măsură ce vocabularul lui se dezvoltă, a început să aibă preferințe și îmi spune singur ce cărți vrea să citim și care nu îi plac.
Aș putea scrie volume pe tema cărților pentru copii, dar cred că voi pregăti la un moment dat un articol separat pe acest subiect. Am amintit aici despre lectură doar pentru că vreau să subliniez importanța acesteia pentru dezvoltarea copiilor.
Pe lângă faptul că dezvoltă imaginația și cultura generală la vârste mai mari, la vârste fragede lectura îi ajută pe copii să concentreze mai bine, să devină mai atenți și să-și cultive răbdarea.
#2 Să îl înveți numere și litere
Cea mai bună investiție în educația lui Yori pe care am făcut-o până acum este Alfabetul vesel de la Naturodomo. Ilustrațiile sunt printate pe carton și au o calitate extraordinară. Am urmărit procesul lor de creație încă de la început, atunci când artista care le-a desenat și cu care sunt prietenă pe Facebook le fotografia și le posta acolo, și încă de la prima poză, chiar dacă nici măcar nu eram însărcinată la vremea aceea, știam că mi le doresc pentru copilul meu. Așa că am cumpărat un set anul trecut și Yori le adoră! Nu numai că știe deja toate literele datorită lor, dar a învățat și cum se numesc majoritatea lucrurilor desenate pe ele.
Tot pentru a învăța litere, și în special numere, mai folosim și aceste cărți și planșe. Bineînțeles, există multe alte materiale pe care le poți folosi ca părinte cu același scop, dar acestea sunt preferatele lui Yori.
În același timp, încerc să-l învăț pe Yori și literele japoneze. Îi place mult să învețe și nu numai că are răbdare să repete, dar îmi cere el să repetăm. Iar pentru hiragana și kanji folosim aceste cartonașe pe care le-am cumpărat din Daiso, când am fost anul trecut în Japonia.
Nu am menționat acest lucru ca să te determin să-ți înveți copilul japoneză, ci pentru a te încuraja să-l înveți orice limbă o vorbești bine, mai ales dacă unul din părinții micuțului este vorbitor nativ, așa cum este în cazul nostru.
#3 Să jucați jocuri împreună
Yori are foarte multe jucării de pluș, mașinuțe, mingi, cuburi și bineînețels, Lego. Însă rar se joacă singur cu ele și când vrea să se joace cu un adult, prefer să las în seama soțului această sarcină. Eu, pe de altă parte, prefer să jucăm jocuri. Iată câteva jocuri potrivite pentru copiii cu vârste de 2-3 ani pe care ți le recomand.
Domino
Domino-ul cred că este primul joc pe care i l-am prezentat lui Yori. Am început să jucăm Domino de când Yori avea doar un an și câteva luni. A durat ceva până a înțeles cum se joacă, dar acum se pricepe de minune!
Joc de memorie
Am găsit acest joc de memorie când am vizitat THE HOME, pe vremea când eram însărcinată și am găsit aceste cartonașe la intrarea în magazin, lăsate acolo pentru a fi luate acasă gratis de clienți, la fel ca felicitările sau cărțile de vizită.
Între timp, am găsit și acest joc de memorie la Carrefour, la un preț foarte convenabil, pe care l-am cumpărat anul trecut profitând de ofertele de Crăciun și i l-am dăruit lui Yori de sărbători.
Tangram
Tangram este un fel de puzzle vechi, format din câteva forme geometrice care așezate într-un anumit mod pot forma un pătrat. Dar cu ajutorul acestor forme poți alcătui nu doar un pătrat, ci tot felul de imagini, care mai de care mai interesante. E un concept atât de simplu și totuși atât de fascinant. Eu am cumpărat acest Tangram tot de la Carrefour, odată cu jocul de memorie menționat mai sus și a venit la pachet cu câteva modele. Dar dacă faci puțin research, găsești și pe internet o mulțime de imagini pe care le poți reproduce cu triunghiurile și celelalte forme ale jocului tău ca exemplele de mai jos. Posibilitățile sunt pur și simplu nelimitate.
Obiecte: aici
Case: aici
Animale: aici
Diverse: aici
Joc de echilibru
Jocurile de echilibru sunt un alt tip de jocuri minunate pentru copiii de vârsta lui Yori. Eu am două. O arcă a lui Noe cu 10 animăluțe cumpărată de la Carrefour acum doi ani și o lună cu sfere de la Sinsay. Nu știu dacă se mai găsesc de cumpărat, dar cu siguranță poți găsi multe altele în aproape orice magazin cu jucării de tip Montessori.
Jocuri cu zarul
Am primit într-o zi de la McDonald’s o planșă ilustrată cu un joc cu zar și în ultimul timp o folosesc tot mai des când mă joc cu Yori. Jocul e foarte simplist, dar e exact ce trebuie pentru un copil atât de mic și dacă îți place ideea, poți să descarci și tu gratuit un astfel de joc, să-l printezi și să te joci împreună cu copilul tău. Un exemplu găsești aici! Mai ai nevoie doar de un zar, iar dacă nu ai unul, găsești aici o mulțime de modele pe care le poți printa ca să-ți faci unul pe cont propriu.
#4 Să ascultați povești împreună
Dacă nu ai ascutat niciodată Teatru Radiofonic, îți recomand să începi acum! Proiectul s-a născut în anul 1929 și cu timpul a ajuns o impresionantă colecție de povești românești și de peste hotare, citite și înregistrate. Câteva dintre ele le aveam pe vinil în copilărie și multe dintre ele le găsești acum pe YouTube. Dar Gokid.ro este singurul loc unde le-am găsit chiar pe toate.
Prima poveste pe care am ascultat-o cu Yori este Ursul Păcălit de vulpe. Încerc să-l dezvăț de asocierea lapte-somn și, într-o seară, după ce l-am pus la culcare, am închis lumina, ne-am întins în pat și am pornit povestea. A fost un adevărat SUCCES!
#5 Să reconstruiți scene din povești
Te-ai gândit vreodată să reconstruiești scene din povești împreună cu copilul tău? Nici eu, până am găsit aceste cărți de copii online, unde la sfârștit există și instrucțiuni despre cum să faci diferite forme, precum animale, copaci și alte lucruri semnificative din fiecare poveste, din hârtie origami. Cărțile sunt în limba japoneză, dar nu trebuie să cunoști limba ca să poți să reproduci formele și nici ca să te bucuri din plin de poveste împreună cu minunea ta! Cât despre hârtia origami, la fel de bine poți folosi hârtie colorată!
Și mai simplu, dacă nu ai chef să confecționezi nimic, poți folosi direct cuburi sau alte jucării, cum am procedat eu aici recreând o scenă din Bradul, de Hans Christian Andersen.
Abia aștept să-mi spui părerea ta despre activitățile și jocurile prezentate de mine în acest articol, iar dacă ai alte idei similare, m-aș bucura enorm să le aflu de la tine ca să ne lărgim și noi repertoriul!
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Jocuri și activități pe care să le faci împreună cu un copil de 2 ani îți recomand și: