BLOGfood

Rețetă de anko, sau cum îmi place mie să-l numesc, gem de fasole

Unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult la prefecturile Aichi și Gifu din Japonia este micul dejun de la cafenele și restaurante. În zona aceea, dacă te duci dimineața la restaurant să servești o cafea, ea vine însoțită de o felie mare de pâine prăjită cu unt și ouă fierte tari sau anko. Eu nu pot să aleg dintre ouă și anko și de aceea cer întotdeauna persoanei care mă însoțește să comande diferit fațe de mine ca să pot gusta din ambele.

Anko este un gem savuros făcut din fasole adzuki ce până acum câțiva ani îl consideram mult prea dificil de preparat. Dar nevoia te învață și mai întâi am încercat să fac ceva asemănător din fasole roșie acum cinci ani și apoi am început să găsesc și în România boabe de fasole adzuki.

Pentru a pregăti anko ai nevoie de:

  • 250 grame de fasole adzuki;
  • 250 grame de zahăr;
  • un praf de sare;
  • apă.

În general, gemul de fasole se poate prepara în aproximativ o oră. Dar ca orice tip de fasole, și în cazul boabelor de adzuki există șansa ca produsul să nu fie foarte proaspăt și să fiarbă mai greu. De aceea, pentru a nu munci mult, cel mai bine este să lași la înmuiat cantitatea de boabe pe care vrei s-o prepari aproximativ 24 de ore.

Rețetă de anko, sau cum îmi place mie să-l numesc, gem de fasole

Pentru a prepara anko, pune boabele, înmuiate sau neînmuiate, într-un litru de apă, dă-le în clocot și fierbe-le trei minute. Apoi, scurge-le într-o sită, clătește-le și pune-le din nou la fiert, într-un litru de apă curată, la foc moderat. În timpul fierberii, se va forma puțină spumă pe care ar fi bine s-o îndepărtezi cu o lingură. De asemenea, dacă apa scade prea mult, completează cantitatea lipsă.

Dacă nu sunt vechi, boabele ar trebui să se înmoaie într-o oră. Ca să le încerci, poți să iei unul în mână și să-l strivești între degete. Poți și să guști ca să vezi dacă îți place textura. Dar nu te aștepta prea mult de la gust pentru că magia abia de acum începe.

După ce ai fiert boabele de adzuki, strecoară-le fără să le mai clătești și pune-le înapoi în oală. Apoi, adaugă zahărul și sarea și fierbe-le iar, dând de data aceasta flacăra cât mai mică și amestecând continuu.

Ca și compoziție, gemul de fasole trebuie să fie destul de gros. Dar dacă îți place mai moale, fierbe-l doar cât să se amestece bine zahărul și lasă-l la răcit. Anko rezistă fără probleme chiar și o săptămână la frigider, însă îl poți păstra și la congelator dacă nu crezi că poți consuma întreaga cantitate în acest timp.

Cum se mănâncă gemul de fasole?

Japonezii folosesc anko în special la dulciuri. Este delicios cu mochi sau în parfait-uri. Însă, ca primă experiență, eu ți-l recomand pe pâine proaspăt prăjită, unsă cu unt din belșug! Este o nebunie!

Rețetă de anko, sau cum îmi place mie să-l numesc, gem de fasole

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Rețetă de anko, sau cum îmi place mie să-l numesc, gem de fasole îți recomand și:

Cum să pregătești supa pentru tăiței soba

2 comentarii la „Rețetă de anko, sau cum îmi place mie să-l numesc, gem de fasole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *