BLOGbooks

Chuck Palahniuk: Beautiful You

Chuck Palahniuk reușește să mă surprindă de fiecare dată și totuși, cu Beautiful You a întrecut orice măsură.

Nu cea mai iubită lucrare a scriitorului Beautiful You este o parodie a societății americane și a cărților sau filmelor pentru unele domnișoare fane ale clasicului subiect:



Tânără simplă și modestă, cu trăsături mai mult decât banale, cade cu tronc unui magnat misterios (preferabil alb, bine făcut, tânăr, dar trecut de prima tinerețe și încarnarea în om a bărbatului viselor protagonistei). Apoi, pe parcursul acțiunii, după ce aceasta ajunge iubita idolului cu chip de om, realizează că viața alături de el nu este la fel de roz cum se aștepta.

Ia scenariul de mai sus, adaugă-i umorul macabru, specific lui Palahniuk și obții Beautiful You, un roman ce promite că:

A billion of husbands are about to be replaced…
Un miliard de soți vor fi înlocuiți…

Nu m-am dat în vânt după subiectul romanului. Dar am un motiv bine întemeiat.



Ce este de fapt BEAUTIFUL YOU?

Recunosc, eu nu am avut nici cea mai vagă idee la ce se referă titlul cărții și nici sloganul de mai sus nu mi-a sugerat nimic. Prima oară m-am gândit că face referire la un set de replici motivaționale adunate sugestiv într-un volum cu titlu care să-ți crească stima de sine. Dar când m-am apucat de lectură, mi-am dat seama că nu despre asta este vorba.

Tot, dar absolut tot conținutul romanului Beautiful You se referă la sex și la toate modurile în care-l poți practica fără a lăsa să intervină între tine și partener niciun fel de sentimente și mai ales, având în minte pe tot parcursul actului un sigur scop: atingerea culmilor plăcerii fizice.

Cu toate că subiectul romanului (deși majoritatea cititorilor s-ar putea să nu recunoască public) este unul care stârnește curiozitatea, felul anatomic în care Chuck îl prezintă, îl transformă într-o lungă oră de anatomie al cărui unic subiect sunt organele genitale feminine. Incitant? Nu chiar atât ici pe de parte față de cum te-ai aștepta…



Un roman cu păpuși Barbie

Când eram mică mă temeam de păpuși. Iar acest lucru se întâmpla încă dinainte să fiu traumatizată de filmul Chucky. Să explic în cuvinte ceea ce simțeam când le vedeam este destul de complicat, dar ca să-ți faci o idee, mai mult decât frică, mi-era silă de pielea lor de plastic. Acel material veșnic rece și ciudat la atingere, dar colorat atât de similar cu pielea umană îmi provoca repulsie și îmi tăia pe loc pofta de mâncare.

Cu timpul însă, m-am obișnuit cu senzația simțită la atingerea unei păpuși și pe la vârsta de șapte ani chiar ajunsesem să trec peste disconfort și să pot croi și coase hăinuțe pentru păpușile verișoarei.

Romanul Beautiful You însă, deși nu are nicio legătură cu păpușile, mi-a amintit de repulsia față de ele și de pielea lor de plastic. Și asta pentru că citindu-l, nici nu poți să-ți imaginezi altfel decât păpuși personajele principale.

Linux Maxwell

Don Juanul romanului este renumitul om de afaceri Linux Maxwell. Cu mai mulți bani în conturile bancare decât poate număra în 10 vieți și cu trăsături specifice masculilor feroce, dar reci și calculați ai romanelor de tipul 50 Shades of Grey, Linux Maxwell este un bărbat cu o singură menire: să cucerească întreg globul ajungând la inima bietelor femei cu jucăriile sale sexuale.

Pentru a perfecționa asemenea instrumente însă, își alege nenumărate “subiecte” (ca să nu zic subiecți pentru că nu prezintă niciun interes față de bărbați) pe care le studiază cu un interes demn de un om de știință. Mai exact ca un chirurg, el își tratează colaboratoarele într-un mod impersonal dus la extrem, înregistrând fiecare progres sau descoperire într-un carnețel.

Ca aspect fizic, e blond, arătos, nu neapărat tânăr, dar deloc bătrân, cu temperatura corpului scăzută și fără pic de păr cu excepția capului, unde bineînțeles, îl are pe tot.



Penny Harrigan

O fată simplă din provincie, replica mai puțin emotivă a Anastasiei din 50 Shades of Grey, Penny Harrigan intră în viața lui Maxwell în cel mai umilitor mod cu putință: vărsându-i cafeaua pe picioare în cadrul unei întâlniri de business. Și astfel, datorită „farmecelor” ei specifice prototipului fetei comune și al perfecțiunii pe care o deține în locuri mai greu de observat, ea devine ultimul subiect al lui Maxwell înainte ca acesta să-și pună în aplicare diabolicul plan. Penny nu are ambiție. Nu are dorințe. Nu are așteptări și cel puțin în deschidere, nici țeluri înalte. Ah! Și să nu uit, pe parcurs scapă și de tot părul netorit, se tonifiază și arată de o mie de ori mai bine ca la început fără a depune vreun efort ca alți muritori de rând.

Cu alte cuvinte, atât el cât și ea, sunt definiția superficialității. Păpuși de plastic fără interior uman perfecte pentru proiecte fizice, dar nule din punct de vedere spiritual.

De ce recomand totuși cartea Beautiful You?

Cu toate că nu este altceva decât o satiră adusă sexului și consumerismului, în cotorul cărții Beautiful You se află și un sâmbure de adevăr. Pe parcursul lecturii, oricât de mult încerci să negi și te străduiești să aduci argumente care să demonstreze că societatea contemporană nu este pe atât de degradată pe cât prezintă romanul, la un moment dat cazi pe gânduri și te întrebi dacă povestea de groază din Beautiful You nu este tocmai drama zilelor de azi și a noastră, a tuturor, în calitate de consumatori fără leac?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Beautiful You te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *