De ce îmi plac seturile LEGO?
Cine mă cunoaște, știe că investesc foarte puțin în jucării pentu Yori. Am mai scris și aici despre faptul că eu nu cred că fericirea unui copil se măsoară în câte jucării deține acesta.
Sunt sigură că mai importantă decât jucăriile pe care le are un copil este prezența unui adult responsabil în viața lui. Un părinte care să-i fie alături atunci când are nevoie, să-l călăuzească și să-i ofere dragoste. Dacă s-ar putea și un frățior sau o surioară, cred că ar fi cu atât mai bine deoarece, din experiență vorbesc, cu un partener de joacă de vârstă apropiată, un copil poate transforma și bucăți de hârtie în cele mai frumoasa jucării.
Să nu crezi însă că Yori nu are jucării. Are mai mult decât suficiente. O bună parte din ele sunt vechi, primite de la familie și prietenii apropiați, câteva noi cumpărate de noi, părinții, și alte câteva tot noi, primite cu ocazia unor diverse campanii, ca Proiectul LEGO de la trnd.
Yori mai avea câteva cuburi LEGO primite de la verișorul lui mai mare, dar mi-am dorit mult să particip la această campanie pentru că îmi place foarte mult calitatea acestor jucării, dar și faptul că oferă atât de multe posibilități în ceea ce privește joaca.
Mai mult, la doi ani și trei luni, pentru un băiețel curios, care abia acum descoperă cu adevărat plăcerea jocului, cuburile LEGO sunt ideale pentru că sunt sigure, dezvoltă creativitatea și stimulează imaginația. Dar înainte de a-ți povesti pe larg despre avantajele pe care le oferă cuburile LEGO, atât copiilor, cât și părinților lor, m-am gândit să-ți spun câteva lucruri interesante despre ele pe care le-am aflat și eu căutând materiale care să mă inspire pentru acest articol.
Știai că…
- șase cuburi LEGO 2×4 pot fi combinate în mai multe de 915 milioane de moduri diferite?
- o coloană de aproximativ 40 de miliarde de cuburi LEGO poate ajunge până la lună?
- se fabrică 1.300 de cuburi LEGO pe secundă, 78.000 pe minut și 4.680.000 pe oră?
- toate cuburile LEGO vândute pretutindeni în lume, într-un an, ar putea acoperi Pământul de cinci ori?
- la fiecare secundă se vând câte 7 seturi LEGO la nivel mondial?
- în prezent se folosesc peste 60 de milioane de culori diferite pentru fabricarea cuburilor LEGO?
- există peste 3700 de forme diferite pe care le pot avea cuburile sau elementele LEGO?
- cuvântul LEGO provine din limba daneză și este o fuziune a termenilor: leg – joacă godt – bun, joacă bună?
- Ole Kirk Christiansen este cel care a creat LEGO Group în anul 1932? El era un tâmplar și în anul acela s-a apucat să fabrice jucării de lemn.
- în anul 1949 Ole Kirk Christiansen a obținut un brevet pentru cuburi LEGO din lemn, care se îmbinau între ele exact ca și cele cu care se joacă copiii în ziua de azi?
- dacă ar fi să împărțim cuburile LEGO fiecărui om de pe Pământ, fiecare dintre noi am primi câte un set de aproape o sută?
- un singur cub LEGO poate suporta greutatea a 375.000 de alte cuburi LEGO?
- designul cuburilor LEGO nu s-a schimbat prea mult? Un cub LEGO original, fabricat în anul 1956, se
- poate îmbina perfect cu unul fabricat în ziua de azi, ceea ce le transformă în niște jucării foarte satisfăcător de colectat.
- există un personaj negativ în setul LEGO Alpha Team, o minifigurină a cărui nume este Ogel – LEGO spus invers? Cam la fel cum și în cărțile cu Waldo, există Odlaw (pentru cunoscători) 😉
- în anul 2003 compania LEGO a folosit pentru prima oară oameni reali ca inspirație pentru minifigurinele sale și așa a apărut echipa de baschet NBA Basketball Minifigures din care face parte și un mini Kobe Bryant.
- prima minifigurină LEGO a fost creată în anul 1978 și de atunci și până acum au fost create peste 4 miliarde de minifigurine?
- aproximativ 86% din minifigurinele LEGO bărbați?
- până în 2002, când a fost lansată minifigurina Yoda, toate minifigurinele LEGO aveau înălțimea a exact 4 piese LEGO suprapuse una peste alta, exceptând bineînțeles, părul sau pălăria pe care le purtau?
- matrițele LEGO sunt atât de exacte încât doar 18 elemente dintr-un milion nu îndeplinesc standardele foarte înalte ale companiei?
- Quirell din setul LEGO Harry Potter este prima minifigurină cu două fețe, creată astfel încât copiii să poată învârti capul și să se joace atât cu chipul său bun, cât și cu cel rău.
- motivul pentru care capetele minifigurinelor LEGO sunt goale pe dinăuntru este ca în cazul în care un copil înghite unul, să nu moară sufocat de el?
- pentru că Ole Kirk Christiansen nu voia să transforme războiul într-o idee atractivă pentru copii, nu există niciun set LEGO care să promoveze în mod direct această idee?
- seturile LEGO sunt niște jucării extraordinare pentru copiii cu autism, pentru că îi ajută să-și dezvolte capacitățile de comunicare verbală și nonverbală?
- în anul 2015 artistul Antonio Toscano a recreat cadru cu cadru din piese LEGO scenele din trailerul filmul 50 Shades of Grey?
- numărul de trei cifre imprimat în interiorul pieselor LEGO reprezintă de fapt numărul matriței folosite pentru a fi creat?
- poți găsi instrucțiunile oricărui set LEGO pe internet, așa că, nu e nicio problemă dacă din întâmplare pierzi instrucțiunile setului preferat?
De ce îmi place când se joacă Yori cu seturi LEGO?
Cuburile LEGO sunt niște jucării grozave indiferent de vârstă, mai ales acum când există cuburi LEGO chiar și pentru bebeluși. Yori are doar doi ani așa că pentru el am ales patru seturi LEGO DUPLO, ideale pentru un băiețel pasionat de mașini și utilaje.
Din oferta magazinului eMAG am ales o motocicletă de poliție cu polițist și cățel, o mașină mare de pompieri cu șofer și o pisică ce abia aștepta să fie salvată din copac, un buldozer cu șofer și încă un set cu un camion și un excavator, fiecare cu șoferul său. Mai aveam acasă două trenulețe cu numere conduse de copii, un set cu patru animale de fermă, o familie și câteva cuburi.
Încă de când am primit noile seturi Yori se joacă zilnic cu cuburi LEGO și dexteritatea lui a crescut. Înainte, abia dacă putea îmbina două cuburi, dar acum, de când exersează constant, a ajuns chiar să construiască cu ele. De asemenea, tot acest exercițiu am văzut că i-a prins bine și pentru jocul cu alte jucării cum ar fi cuburile din lemn sau puzzle-urile cu care are acum mult mai multă răbdare.
Îmi plac seturile pe care i le-am luat și pentru că sunt foarte colorate. Am văzut că e un trend acum cu jucăriile în culori cât mai instagramabile. O mulțime de branduri mari fabrică jucării într-o gamă foarte limitată de culori, pe care atunci când le privești ai impresia că te uiți la ele printr-un filtru elegant de instagram. Arată bine, recunosc, dar cred că îi limitează puțin pe copii, fiind create mai mult cu gândul la părinți decât la cei mici. Eu, cel puțin în legătură cu hainele și jucăriile, am încercat să-i cumpăr lui Yori ce îl atrage pe el și nu ce se vede bine în poze ca să-l încurajez să-și dezvolte propria personalitate. Și seturile LEGO din această campanie de exemplu le-am lăsat la alegerea lui și am observat că nu neapărat culorile, ci forma și utilitatea sunt cele mai importante criterii de selecție pentru el. În plus, cu jucării atât de colorate, pot să-l învăț mai multe culori decât cu unul din seturile acelea în care toate cuburile sunt bej, turcoaz, roz antic (știu că sună ciudat, dar am aflat că există această culoare când i-am cumpărat lui Yori o căciuliță :))) ), albastru murdar, gri și un verde spălăcit, niciodată vibrant, așa cum este cel al plantelor naturale de exemplu.
Un alt motiv pentru care seturile LEGO pe care și le-a ales Yori m-au cucerit este posibilitatea de a recrea cu ele situații din viața reală. De exemplu, pompierul din setul cu mașina de pompieri trebuie să salveze o pisică din copac, polițistul caută un câine pierdut, șoferii de utilaje lucrează cot la cot într-un șantier de construcții ș.a.m.d. Sunt situații reale, ce pot fi întâlnite în viața de zi cu zi și pe care le putem studia și comenta cu atenție.
Nu în ultimul rând, îmi plac seturile LEGO, nu doar cele primite în cadrul acestei campanii ci în general, și voi continua să investesc în ele pentru că vor arăta mereu la fel de frumos. Chiar și peste doi, trei, zece sau treizeci de ani vor arăta exact la fel, transformându-se într-o mică comoară ce poate fi dăruită din generație în generație. Am găsit astă-vară la socrii un set de când era soțul mic și crede-mă, arătau de parcă ar fi fost cumpărat ieri.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul De ce îmi plac seturile LEGO? îți recomand și:
・Jocuri și activități pe care să le faci împreună cu un copil de 2 ani