BLOGhow to

Cum să lucrezi de acasă? 10 Lucruri pe care le-am învățat în ultimul an

În ceea ce privește lucratul de acasă, cea mai mare provocare este să-ți faci un program eficient și să te ții de el pentru a obține rezultate. Este dificil să ții pasul cu normalitatea când situația actuală numai normală nu este. Dar cu puțină concentrare și tu (dacă îți permite munca pe care o faci) poți să lucrezi de acasă eficient. Iată cum:



Cum să lucrezi de acasă eficient?

#1 Oferă-i corpului tău confortul de care are nevoie

Dacă ai probleme cu spatele sau corpul începe să te doară de la statul la birou, investește într-un scaun ergonomic, mai ales dacă ai de gând să lucrezi de acasă o perioadă. Un astfel de scaun este destul de costisitor, dar îți crește mult productivitatea și de aceea investiția se va amortiza rapid.

#2 Îmbracă-te decent

Chiar dacă lucrezi de acasă, este bine să te îmbraci respectabil înainte de a-ți începe ziua de muncă. Bineînțeles că nu trebuie să te schimbi în costum ori de câte ori vrei să te apuci de lucru pentru că oricum nu ai fi făcut asta nici într-un birou. Dar cel puțin nu sta nici în pijamale. Schimbatul în haine de stradă te va ajuta să delimitezi mai ușor programul de lucru de timpul liber.

#3 Stai la birou

Fotografiile cu fete tolănite în vârful patului, cu cafeaua în brațe și laptop-ul lângă, prefăcându-se că muncesc, sunt o minciună. Așa nu poți să lucrezi de acasă, ci doar să te uiți la un film sau două. Pentru productivitate maximă, chiar dacă ai laptop și poți lucra de oriunde, așează-te la birou într-o poziție confortabilă, dar care să te țină alert și lucrează de acolo.

#4 Fii ordonat

Este de înțeles dacă vrei să dormi puțin mai mult când lucrezi de acasă. Dar nu exagera cu somnul. Dacă la serviciu începeai la ora nouă, atunci ar fi bine ca și acasă să-ți începi munca la aceeași oră sau să-ți faci programul în așa fel încât să lucrezi tot același timp cât ai fi lucrat la birou.

#5 Fă-ți cafeaua înainte să te așezi la lucru

Este bine să închei cu toate deplasările la baie, bucătărie și alte camere înainte să te apuci de lucru. Dacă ai lucra într-un birou adevărat, nu te-ai plimba de colo colo cu șeful în aceeași cameră, așa că procedează la fel și acasă.




#6 Închide Facebook-ul

Facebook este un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber. Dar în timpul muncii se transformă în dușmanul productivității. Oricâte ai citi din postările prietenilor tăi, știi că întotdeauna mai este ceva și mai jos. De aceea, niciodată nu ți se pare suficient. Pentru a fi productiv, cel puțin 8 ore de muncă pe zi, închide Facebook-ul. Iar dacă ai nevoie de el pentru ceea ce faci, ignoră mesajele care nu au legătură directă cu munca. Dacă îți sunt prieteni, persoanele care ți le trimit vor înțelege că ai de lucru și le răspunzi când ai timp.

#7 Ia o pauză la prânz

S-ar putea să te tenteze prospectul de a te concentra un număr de ore și apoi să ai toată ziua liberă la dispoziție. Dar cu cât obosești mai mult, cu atât îți scade și productivitatea și de aceea este mai bine să pui pauză când e cazul decât să continui întreaga zi într-un ritm lent.

#8 Stabilește de la început unde vrei să ajungi

Când lucrezi de acasă, cele 8 ore de birou se pot transforma în 16 pentru că ai totul la îndemână și poți să lucrezi oricând. Dar dacă procedezi în acest fel, vei ajunge să lucrezi încontinuu. Astfel, în loc să profiți de faptul că nu mai pierzi timp cu drumul de la și către serviciu, în realitate muncești mai mult decât ai fi angajat. Ca să previi asta, stabilește-ți câte un obiectiv zi de zi și după ce l-ai atins încetează cu munca pentru că mai ai timo și mâine.

#9 Încearcă să nu pierzi contactul cu oamenii

Este important să păstrezi legătura cu lumea exterioară chiar dacă lucrezi de acasă. Fă-ți un landing page pe care să-ți prezinți serviciile sau un cont profesional pe LinkedIn sau Instagram. Astfel, cei din jur vor afla cu ce te ocupi și vei găsi mereu de muncă, astfel încât să nu fi la un moment dat nevoit a te întoarce din nou la munca de birou.

#10 Relaxează-te

Unele zile sunt mai bune, altele mai rele. Nici dacă lucrai într-un birou nu erai în permanență activ. Așa că relaxează-te! Încearcă să lucrezi în mai multe intervale orare și vezi care ți se potrivesc. La un moment dat vei găsi rețeta perfectă pentru lucrul de acasă și atunci, pun pariu că nu vei mai dori vreodată să te întorci la birou.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să lucrezi de acasă? îți recomand și:

Cum să devii freelancer?



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *