・Land of Treats: Crezi că știi ce gust au dulciurile din Rai?

Te-ai întrebat vreodată ce gust au dulciurile din Rai? Crezi că îngerașii iau o pauză de la aglomeratul lor program înfruptându-se dintr-o cutie cu Twinkies? Sau ronțăie la Chipsuri americane până își recapătă energia și se coboară iar printre oameni? Dar dimineața? Oare ce mănâcă la micul dejun? Crezi că există cuptoare cu microunde în Rai unde să poți azvârli câteva Pop Tarts? Sau cu ochii cârpiți de somn și cu gândul încă la norișorii lor pufoși îngerașii zboară domol către bucătărie, încing tigaia și își pregătesc un munte de American Pancakes?
În orice caz, un lucru îmi este clar! Dacă îngerașilor le place să mănânce, cu siguranță se desfată cu dulciuri americane, iar acest lucru l-am aflat acum patru ani când predam în Japonia la o școală unde majoritatea colegilor mei erau americani.

Știai că dulciurile din Rai sunt importate din America?

Prima ciocolată americană nu se uită niciodată!

Chocolate... chiar și numai când rostesc cuvântul mi se pare că sunetele se scurg ușor, ușor unul după altul precum o ciocolată cremoasă și catifelată, pe punctul de a se topi, dar lucioasă și consistentă care îți lasă în gură o amintire dulce și o senzație de nostalgie.

Când venea vorba de dulciuri, mereu aveam impresia că toți cei cinci colegi americani cu care lucram, vorbeau cu o pasiune molipsitoare, oferindu-le acestora respectul cuvenit și oprindu-se din orice altă activitate.

Eram cu toții departe de casă și tuturor ni se mai făcea dor din când în când de câte ceva ce nu puteam găsi în Japonia. Exemplele tradiționale erau mooncakes în cazul colegilor chinezi, jumărele sau untură pe pâine pentru mine – româncă get beget, ceai roibos pentru șeful nostru din Africa de Sud, sau o pastă precum untul de arahide care se întinde pe pâine pentru colega din Noua Zeelandă.

Americanilor însă le era cel mai mult dor de dulciuri. Iar când am gustat pentru prima oară în viața mea pupicuri dulci de la Hershey’s Kisses, ciocolată cu lapte de la aceeași firmă, sau dintr-un baton Butterfinger de care nu mai auzisem decât în desenele cu Simpsons, mi-am dat seama de ce lor le era cel mai greu.
Trăiască suvenirurile!

Tocmai se terminase vacanța de vară și ne întorceam la clasă. Unii veneam din țări străine, alții cutreieraserăm Japonia și vreo doi colegi americani se întorseseră acasă. Și bineînțeles, aceste mici excursii, aduceau cu ele obligația de a-ți uimi colegii cu delicatese.

În țări ca Japonia suvenirurile pentru colegi, mai ales cele care încântă papilele gustative, sunt literă de lege. Astfel, fiecare reveneam la muncă cu câte ceva delicios descoperit pe tărâmurile umblate. Și oricât de mult ne străduiserăm cu toții să bucurăm pe ceilalți cu ceva inedit, țin minte și acum că cel mai iubit a fost un baton de Butterfinger, pe care l-am rupt bucățele, bucățele și l-am mâncat cu lacrimi în ochi pentru că nu mai aveam de unde lua altul.
Dacă m-aș fi născut în State, copilăria mea ar fi avut gust de Pop Tarts

Dintre toți colegii din State, cel mai mult îndrăgeam o roșcată din Texas cu accent de actriță și putere de convingere de te făcea să-ți plouă în gură când povestea cum își răsplătește copilașul cu câte un Pop Tart ori de câte ori ia o notă bună. Când o auzeam că scoate din frigider acele prăjiturele umplute cu cremă fină de vanilie sau căpșuni care te fac să visezi la vară, mi se crea un gol în stomac și îmi imaginam cum aș putea evada de la ore, lua primul avion către California și da iama într-un supermarket ca să-mi satisfac pofta.

Dar știi de ce o iubeam așa de mult pe această colegă deși poveștile sale se transformau într-un supliciu pentru imaginația mea? Pentru că de cele mai multe ori nu mă făcea să visez în zadar, ci împărtășea și cu mine din roadele succesului fiului său.

Aș putea mânca American Pankakes în fiecare dimineață!

Există clătite și există American Pancakes. Primele sunt cele pe care le facem noi din aluat subțire și le ungem cu gem sau Nutella înainte să le rulăm; Și cele din urmă sunt unele groase și pufoase, care se așează turn și peste care se pune un cubuleț de unt proaspăt și gras care se lasă să se topească înainte ca totul să fie înecat în sirop de arțar.

Cunoștințele mele vaste în acest domeniu se datorează tot prietenilor americani și tot pe ei îi arăt cu degetul pentru faptul că au inventat ceva atât de perfect și totuși greu de făcut fără ingredientele corespunzătoare…

E greu să guști din Rai puțin câte puțin, dar e mai greu să nu mai ai parte de el deloc!

Așa decurgea viața mea alături de americani și așa îmi petreceam zilele descoperind treptat din plăcerile ascunse ale vieții și amărându-mă cu faptul că doar le gust din când în când, în loc să le înfulec pe săturate. Și nu îți mai spun cât de greu a fost când m-am despărțit de colegii americani și aceste desfătări mi-au fost interzise cu totul…
Dar zilele trecute am descoperit un portal către Grădina Raiului plin de toate bunătățile de mai sus! Printr-o minune, cineva s-a gândit să aducă o bucățică din Raiul dulciurilor americane și în România și să-l numească Land of Treats.

Pentru creatorul conceptului, se pare că dragostea de dulciuri americane a pornit de la o gură de Dr Pepper cu aromă de cireșe și vanilie. Eu, pe de altă parte, dau vina pe anturaj.

În orice caz însă, datorită ideii sale îndrăznețe, acum nici el, nici eu și poate că nici tu dacă suferi de aceeași patimă nu mai trebuie să trăim în agonie!

În Land of Treats se găsesc cele mai populare snacksuri, cele mai inspirate dulciuri și cele mai îndrăgite băuturi americane care încă nu și-au găsit locul nicăieri în țara noastră.

Vrei să știi de ce îndrăznesc americanii să viseze atât de liber? Vrei să guști din fructe inaccesibile deocamdată celor ca noi? Te provoc să pășești în Land of Treats și apoi să împărtășim impresii despre dragostea la prima degustare.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Dulciurile din Rai te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *