・GRRC1804 Mo Hayder: Tratamentul

Sunt cu câteva cărți în urmă când vine vorba de seria de articole Good Reads Reading Challenge 2018, dar să știi că de lectură mă țin bine. Am terminat weekend-ul trecut cel de-al cincilea roman și până la sfârșitul săptămânii acesteia îl dau gata și pe al șaselea. Am planuri mari pentru luna februarie, sperând să pot citi măcar trei cărți și în orice caz, până în martie vreau să recuperez teren și la capitolul postări pe blog. De aceea, cu articolul de astăzi mă pun direct pe treabă și fără alte ocolișuri îți spun și ție impresia pe care mi-a făcut-o cel de-al doilea roman de Mo Hayder de anul acesta: Tratamentul.

Cum să îți faci un blog interactiv? 6 Metode inedite și 100% gratis

GRRC1804 Mo Hayder: Tratamentul, o carte cu mult peste aștepătări

TRATAMENTUL

  • An apariție: 2001
  • Categoria: Cărți horror
  • Editura: RAO
  • Nr. pagini: 512Despre Mo Hayder

Pe Mo Hayder am descoperit-o în liceu și am redescoperit-o acum o lună. Prima carte scrisă de ea pe care am savurat-o din scoarță în scoarță se numește Tokyo; Iar pe cea de-a doua, Omul Pasăre, despre care am vorbit și în această rubrică și care mi-a lăsat impresia că se putea mai mult, am citit-o în ianuarie.

Dacă ar fi să cataloghez operele sale, cred că le-aș lipi eticheta: roman polițist. Dar dintr-un motiv pe care nu-l pot înțelege pe deplin, editura Rao, cea care le publică în limba română, se încăpățânează să le numească horror, deși motivele abordate nu sunt cu mult mai înfricoșătoare decât o oră de știri.

Până la urmă, de ce iar Mo Hayder în același Reading Challenge?

Întorcându-mă la subiectul articolului, hai să-ți explic de ce am ales-o din nou pe Mo Hayder deși nu m-a impresionat pe cât mă așteptam după ultima lectură.

Omul Pasăre este prima carte din seria de romane ce-l are ca personaj principal pe detectivul britanic Jack Caffery.

În ea Caffery debutează ca un bărbat puțin trecut de 30 de ani, stăpân pe sine și cu o intuiție ieșită din comun. Datorită instinctului și ambiției de a nu lăsa lucrurile neterminate nici măcar atunci când par că au luat sfârșit, el reușește să rezolve un caz ce cutremură Londra din temelii.

Spre sfârșitul romanului, Caffery ajunge să se îndrăgostească de o tânără artistă, ultima victimă a unui criminal în serie, lucru care îl va determina să nu trădeze pic de milă în momentul când viața celui din urmă va fi în mâinile sale.

Spoiler: iubita lui Caffery din primul roman scapă cu viață din ghearele morții, iar povestea celor doi se continuă în cel de-al doilea, lucru care m-a făcut curioasă.

Tratamentul
În urma dramei suferite, Rebecca, artistă consacrată și proaspăta iubită a lui Jack Caffery se refugiază în artă și încearcă să se ascundă de propriile temeri sub privirile înfometate ale admiratorilor săi.

Surprins de atitudinea ei și intrigat de faptul că discută deschis despre cele ce i s-au întâmplat, în public, dar fără să i se destăinuie vreodată lui, celui căruia îi datorează salvarea, Caffery o trage pe Rebecca la răspundere. La rândul ei, aceasta îi reproșează faptul că și el este la fel de secretos și nu reușește cu niciun chip să se desprindă de trecut. Dar atitudinea lui Caffery față de trecut și amintiri este direct influențată de un locatar vecin care se dovedește în final a fi răspunsul nu doar la întrebările ce macină sufletul detectivului, ci și al evenimentelor cotidiene care amenință din nou pacea Londrei.

Pe fundalul conflictului dintre Rebecca și Caffery, acțiunea romanului se concentrează asupra unor crime odioase ce au ca subiect principal copii.

Prima victimă, un băiețel de doar nouă ani, este descoperit într-un parc din apropierea cartierului unde locuia cu familia.

În urma autopsiei, făptașul se dovedește a fi o persoană periculos de aproape de copil. Dar chiar și cu rezultatele doveditoare cu care ar fi putut încheia cercetarea, Caffery se lasă pe mâna intuiției și condus de șirul indicilor descoperă o rețea de pedofilie din suburbiile Londrei.

Ce mi-a plăcut la acest roman?Tratamentul este un must read pentru cei ce iubesc romanele polițiste. Față de primul volum al seriei, de data aceasta am fost bucuroasă să descopăr niște personaje chiar și mai umane și o acțiune care nu lasă loc de interpretări sau sugestii. În Tratamentul, Caffery are ochii mai larg deschiși; Rebecca este mai înțelegătoare; iar din restul personajelor nu este sacrificat nici măcar unul doar de dragul dramei și al efectelor tari.

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Citește toate articolele Goodreads Reading Challenge 2018:

GRRC18

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Tratamentul, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!