BLOGpeople

Interviu cu Andreea Chiuaru despre Shop my library – un eveniment dedicat tuturor iubitorilor de carte și blogging

#1 Buna Andreea! De pe Facebook, Instagram și blogul tău eu te cunosc destul de bine, cel puțin când vine vorba de cărți. Dar dacă se poate, mi-ar plăcea să te prezinți și aici, pentru cititorii pickandkeep.

Bună! Eu sunt Andreea și, cel mai adesea, mă prezint drept content creator pentru că mi se pare că îmbină frumos atât ceea ce fac pe Instagram, cât și ceea ce scriu pe blog. Când nu citesc, fac digital marketing (momentan pentru un magazine dedicate nișei de boardgames și geek stuff). O data pe lună ies în offline cu evenimentul „Shop my library” care de un an e parte din mine la fel de mult ca orice fac eu.

#2 Eu am descoperit cititul târziu. Abia pe la 15-16 ani când deja japoneza devenise principala prioritate din viața mea și pentru cărți nu mai aveam timp nici măcar câteva ore pe lună. Acum îmi pare rău că nu am citit mai mult în copilărie, dar nu pot să dau timpul înapoi. Ce recomanzi adolescenților pentru a descoperi mai repede gustul cărților?

Povestea mea e puțin diferită. Am avut perioade în care am iubit cărțile și perioade în care m-am îndepărtat de ele. De fiecare data când m-am îndepărtat eu de ele a fost pentru că nu am avut prieteni cu care să-mi împărtășesc pasiunea. Cred că aici e cheia, iar conturile dedicate cărților ajută mult. Văd mulți adolescenți care își fac conturi de Instagram ca să promoveze lectura și mă bucură. Așa că, sfatul meu pentru adolescenți e ca, dacă nu găsesc în cercul de apropiați pe cineva care să le împărtășească pasiunea, să se îndrepte spre o astfel de comunitate. Intuiesc totuși că blogul tău și acest interviu ar putea să fie citit mai degrabă de părinți sau viitori părinți așa că sfatul meu pentru ei ar fi să nu pună presiune pe copii să citească. Puterea exemplului încă funcționează, iar acum e mai ușor ca niciodată să găsești cărți atractive în librării, evenimente dedicate copiiilor și canale de youtube cu conținut educational pe care să le urmăriți împreună.

#3 Ce fel de cărți citești cel mai des și care este genul literar fără de care nu ai putea trăi?

Răspunsul ăsta se schimbă de-a lungul timpului. Acum aș zice fără doar și poate că nu aș putea să trăiesc fără non-ficțiune. Am nevoie să aflu lucruri noi, să mă dezvolt personal cât de mult se poate. Relaxarea pe care o obțin citind ficțiune aș putea probabil să o iau din alte surse, dar când vine vorba de non-ficțiune online research-ul nu se compară câtuși de puțin.

#4 Există vreun tip de cărți pe care nu le-ai citi niciodată? Ce fel de subiecte te fac să lași o carte din mână?

Nu aș zice chiar „niciodată”, dar nu simt pic de atracție pentru cărțile SF&Fantasy. Îmi plac cărțile cu subiecte cât mai reale, iar dacă acțiunea se petrece în viitor, atunci aleg o distopie. Fantasy-ul nu m-a prins nici măcar în copilărie (sunt în acel mic procent care nu a citit Harry Potter și nu a văzut nici măcar filmele).

#5 Ai o carte pe care o consideri guilty pleasure, pe care ai citit-o de mai multe ori și tot nu te saturi de ea?

Hmm… cred că Pânza de păianjen a Cellei Serghi. E în mod clar o carte pe care, dacă aș găsi-o acum într-o librărie nu aș fi înclinată să o cumpăr, dar de care mă leagă așa multe amintiri încât nu pot să nu o iubesc. Anul acesta am ajuns în sfârșit la Balcic și mi-am luat o după-amiază în care am recitit pasaje care se petrec acolo.

#6 Ce alte hobby-uri mai ai în afară de citit? Cu ce îți ocupi timpul când nu ai cărți prin preajmă?

Îmi place enorm să călătoresc. Când nu sunt plecată îmi ocup mintea cu planificat de viitoare călătorii. Nu sunt genul care plănuiește fiecare minut din vacanță, dar îmi place să știu cam tot ce aș putea să fac în orașul în care ajung ca să aleg ce mi se pare cel mai atractiv. Dincolo de asta, eu sunt cea care știe mereu ce autobuz trebuie luat desi nu a mai fost niciodată într-un oraș nou, cât costă biletele de intrare și unde se mănâncă bine.

#7 Shop my library mi se pare o idee îndrăzneață care încurajează atât bloggerii de carte cât și pasionații de lectură. De la ce a pornit acest concept?

A pornit de la nevoia mea de a mai renunța la cărțile din bibliotecă. De-a lungul anilor mi-am dat seama că aș vrea să păstrez doar un mic procent: doar acele cărți pe care simt că le voi mai reciti sau care m-au bucurat enorm atunci când le-am citit. Apoi mai erau și cărțile pe care le primeam de la edituri și librării și pe care știam că nu o să le citesc în următorii ani pentru că nu mă atrăgeau. Și, nu în ultimul rând, cărți pe care le cumpărasem cu mâna mea, dar care nu mă mai atrăgeau. Fiind vorba de așa multe titluri nu-mi venea să le donez și nici nu știam exact cui să le donez în așa fel încât ele chiar să fie citite, nu doar să refacă stocul unei biblioteci. Apoi mai era și acea mica frustrare legată de faptul că eu oricum cheltuiam mulți bani pe cărți de la lună la lună și nu mi-ar fi stricat să-mi finanțez hobby-ul din cărțile la care renunțam. Având în vedere că există zeci de astfel de evenimente dedicate vânzării de haine, mi-am zis să-mi fac propriul concept: unul în care cei care vin să vândă și să cumpere cărți din biblioteci personale.

#8 Povestește-mi te rog despre prima ediție Shop my library și care au fost motivele pentru care te-ai hotărât să continui.

Prima ediție nici măcar nu a fost așa promovată pentru că aveam zeci de emoții și mă temeam că nu o să iasă bine. Am scris unor bloggeri de carte pe care îi știam și le-am povestit de concept. Nu existau reguli de participare la vremea aceea și nici o taxă de participare care să-mi permită un buget de promovare, de exemplu. Am cumpărat câteva prăjituri, ceai și turtă dulce din banii proprii și am sperat că oamenii se vor simți bine. A fost prima data în care am fost la un eveniment și mi-a plăcut enorm să mă aflu în centrul oamenilor. Dincolo de asta, am primit feedback foarte bun și, pe măsură ce am făcut alte și alte ediții au început să vină oameni noi și din ce în ce mai mulți la târg. Dar partea mea favorită e când vin la mine oameni pe care nu îi cunosc să vorbească cu mine și îmi spun cât îi motivez să citească mai mult sau cum o carte pe care au luat-o de la târg le-a plăcut mult etc.

#9 Cine poate participa în calitate de expozant la Shop my library și ce avantaje are de pe urma acestei participări?

Cum ziceam, prima ediție a fost dedicată exclusiv bloggerilor de carte. Treptat, am deschis granițele să zic așa și am primit orice cititor care a vrut să-și vândă cărțile din propria bibliotecă. Însă începând cu a doua ediție am introdus și o taxă de participare. Înscrierea se face întotdeauna în avans, se alocă standuri, e exact ca un târg de carte mare în miniatură. Avantajul evident e că renunți la cărți pe care oricum nu le-ai mai (re)citi și obții și bani de pe urma lor. Cred că în 99% dintre cazuri bani sunt destinați pentru alte cărți, dar mai contează? Dincolo de asta, fiecare ediție e un prilej de a cunoaște alți oameni pasionați de citit și bloggeri de carte. Iar pentru cei care au și un proiect personal cred că e o modalitate bună de promovare. Te poți ușor promova, spre exemplu, inserând semne de carte cu blogul tău în cărțile pe care le vinzi.

#10 Când va avea loc următoarea ediție Shop my library și ce detalii îmi poți da despre eveniment, asta în condițiile în care nu este totul surpriză.

Deja am anunțat noul eveniment. Va fi pe 14 decembrie, la Tucano Coffee Madagascar (chiar lângă Afi Palace Cotroceni). Ediția asta readuce un concept testat în decembrie anul trecut – blind date with a book. Pe lângă cărțile pe care oamenii le pot oricum cumpăra, fiecare expozant va aduce și cărți împachetate tematic cu mici indicii despre acțiune, personaje etc.

#11 Cum îți imaginezi că se va transforma Shop my library peste încă un an? Dar peste cinci?

Mi-aș dori un târg mare în 5 ani de-acum, desi cred că în felul acesta s-ar mai pierde din intimitate și ar fi mai greu să vorbesc cu fiecare persoană în parte. Într-un an de-acum însă eu sper două lucruri: că voi continua să revăd fețe cunoscute care vin ediție de ediție la târg și că voi cunoaște cât mai mulți oameni noi prin intermediul târgului.

#12 Ce fel de cărți se caută cel mai mult la Shop my library și cu ce volume se întorc acasă expozanții?

O vizită la târg nu e una foarte diferită de o vizită la o librărie clasică. Asta înseamnă că au potential mai mare cărțile noi (publicate în ultimul an) și cărțile foarte populare (chiar dacă sunt mai vechi). Dincolo de asta, contează și prețul. Eu am reglementat cât am putut și am rugat întotdeauna expozanții să aducă cărți între 5 și 30 de lei, însă depinde și prețul de librărie, dar și prețul practicat de alți expozanți. Ca să-ți răspund concret că expozanții se întorc cu titluri nuatâtdeinteresante sau cu titluri prea scumpe, dacă nu sunt dispuși să lase din preț pe parcursul târgului.




#13 Ce îmi poți spune despre blogdeidei și de unde îți iei inspirația?

Eu scriu pe blog de idei ceea ce le povestesc prietenilor mei. Despre ce am mai citit, locurile în care am călătorit, evenimentele pe care le recomand. Nu e un loc anume din care îmi iau inspirația, subiectele îmi vin spontan. Unele rămân, altele nu. Unele necesită mai mult research și ajung într-o listă cu subiecte de abordat la un moment dat, pe altele le scriu dintr-un foc, în timp ce beau o cafea.

#14 Eu am învățat de pe blogul tău multe lucruri pe care le-am și pus în aplicare despre colaborările cu edituri. Dar acum că tot am ocazia să te întreb direct prin intermediul acestui interviu, care crezi că este esența unei colaborări reușite?

Cred că secretul e să fie win-win de ambele părți. Am fost atât în tabăra omului de marketing care a făcut colaborări cu bloggeri, cât și în tabăra creatorului de conținut. Eu sunt adepta stabilirii de la început a unor așteptări: ce pot primi eu ca blogger vs. ce îți pot oferi la schimb și invers. Pentru mine, un parteneriat reușit e unul în care simt că dorințele mele sunt respectate, în cadre primesc produse care mi se potrivesc, nu produse pur și simplu doar ca să le promovez. Dincolo de asta, nu mă implic niciodată în parteneriate unde nu există flexibilitate, în care mi se dă un plan de postări pe care trebuie să-l respect. Pentru că pentru mine comunitatea mea e de zeci de ori mai importantă decât banii economisiți (pentru că asta sunt cărțile primite). Așa că nu aș recomanda niciodată ceva ce nu e genul meu și mă aștept ca partenerii mei să înțeleagă asta.

#15 În viața mea există foarte puține constante. Faptul că nu sunt deloc un om conservator cred că reiese și din acest blog pe care l-am transformat într-o salată. Dar mă gândesc uneori că ar fi bine să am un site mai nișat, ca al tău. Care consideri că sunt avantejele unui blog de nișă față de un blog generalist?

Eu nu cred că blogul meu e 100% nișat, mai degrabă contul de Instagram. Dar ca să-ți răspund la întrebare, cred că o comunitate nișată te ajută să închegi o relație cu oamenii care te urmăresc ceva mai personal decât un blog generalist. Pe de altă parte, la un moment dat, având un proiect nișat, ai toate șansele să te oprești din creștere sau să crești foarte greu.

#16 Care sunt trei calități pe care trebuie să le aibă un blogger de carte?

Nu știu dacă le-aș zice chiar calități. Dar dacă ar fi să dau trei sfaturi aș zice: să urmărească alte proiecte mari de nișă, să aibă dorința de a se perfecționa și a-și îmbunătăți conținutul și să analizeze periodic conținutul publicat, măsură în care acesta a funcționat și unde e loc de schimbări.

#17 Contul tău de Instagram cred că este unul din cele mai frumoase conturi cu și despre cărți pe care le-am văzut în România. Pe ce te concentrezi când faci pozele și cum le editezi?

Îți mulțumesc tare mult. Până să intre prietena mea Ana în viața mea făceam toate pozele cu telefonul (un Huawei P20). Acum e un mix între poze făcute cu telefonul și poze făcute de ea cu apartul ei Canon. De editat editez în VSCO – am investit în varianta premium și recomand asta tuturor.




#18 Cât de important consideri că este pentru cei care promovează lectura să fie conectați cu tehnologia?

Cred că ar trebui să găsească un echilibru (eu asta încerc). Dincolo de asta depinde cât de important e pentru ei și unde vor să ajungă. Dacă faci asta doar ca un hobby și nu te interesează creșterea, nu cred că ai nevoie să știi prea mult marketing. Însă dacă privești serios misiunea ta de a promova lectura cred că ar trebui să fii conectat la tot ce e nou.

#19 Ce alte planuri legate de lectură și cărți ai pentru viitor?

Tocmai am lansat un maraton de lectură – 6 cărți până în 2020 și mi-am propus să scriu pe blog cel puțin 20 de articole în decembrie. Long term mi-ar plăcea să mă țin de un obicei dezvoltat în 2019, să scriu despre 90% dintre cărțile citite. Pe plan personal vreau să continui să citesc din ce în ce mai multă non-ficțiune.

#20 Îți mulțumesc pentru răspunsurile tale la întrebările acestui interviu și te rog să-mi spui unde te găsim când vrem să aflăm despre cărți și despre tine la modul general?

Și eu îți mulțumesc tare mult! În online sunt pe Instagram aproape tot timpul – @andreea_chiuaru. În offline la târg, cel mai adesea.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Interviu cu Andreea Chiuaru îți recomand și:

Interviu cu Sorina Alexandra Istode scriitoare în devenire



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *