・People I Pick #1: Bogdan Dărădan influencer

Există un milion de moduri în care îți poți clădi o carieră de succes! Și pentru fiecare metodă există și persoane care arată că se poate. Iar ca să demonstrez această afirmație, am ales ca primă ,,victimă” pentru seria de interviuri cu oameni care refuză să trăiască constrânși de granițele vreunui tipar, pe Bogdan Dărădan – autorul blogului presainblugiși coordonator laH2RO Genuine Communication Agencyde la care am încercat să aflu care sunt calitățile cuiva care țintește să ia cu asalt mediul online.

#1 Eu te cunosc deja de ceva timp. Dar hai să te prezentăm și celorlalți. Cum te cheamă și de unde vii?

Mă numesc Bogdan Dărădan și m-am născut în Câmpulung-Muscel, un orășel de la poalele munților Iezer-Păpușa.

#2 Acum că știu de unde vii, spune-mi unde ți-ar plăcea să mergi?

Peste tot, sincer. Mi-ar plăcea să vizitez Japonia, să călătoresc prin deșert… Am un ,,Bucket List” destul de complex ca sa zic așa.#3 Alertă de clișee! Descrie-te în câteva cuvinte, dar ca să fim originali alege o legumă și o carte.

Ridiche – E o legumă cu frunze urâte, tăioase, dar când o scoți din pământ are o coajă roz și un gust dulce-picant, în funcție de soi. E o alegorie. În aparență, mulți oameni nu spun mare lucru despre ei înșiși, dar adevărurile care contează încep să se releve din adânc.

Omul de Aur – Jokai MOR. Pentru că înțelegi cât de importantă e liniștea sufletească genuină, autentică, dincolo de toată agitația unei vieți mercantile postfordiste de consum. Pentru că nimic nu poate fi mai presus de emoții și sentimente, și cu cât sunt mai simple cu atât sunt mai puternice, au o vibrație mai înaltă.

#4 Cu ce te ocupi și cât de mulțumit ești de munca ta?

Am în continuare blogul presainblugi, a împlinit deja 9 ani. Iar de un an de zile coordonez agenția H2RO Genuine Communication Agency. În prezent coordonez activitatea editorială a publicației criptomonitor.ro. Sunt implicat în multe proiecte.

Ideea e că nu sunt mulțumit de munca mea. Trăiesc tot ceea ce fac, iubesc ceea ce fac. Eu nu muncesc, eu trăiesc pentru mine și prin ceea ce fac. Așa cum am spus și pe Facebook, am găsit un citat de la JAY-Z care mi-a plăcut – ,,Eu nu sunt un businessman, Eu sunt în sine un BUSINESS.”

#5 În ziua de azi nimeni nu mai face un singur lucru. Te mai ocupi și cu altceva în rest?

Cred că tocmai ți-am răspuns mai sus. 🙂 Dar ca să nu îți las spațiul gol la aceasta întrebare, pot sa îți spun că sunt pasionat de gătit și de karaoke. 🙂

#6 Probabil că sună cam personal, dar chiar îmi doresc să aflu. Ce ai făcut ca să ajungi unde ești?

Am trăit. Simple as that. Nu am planificat nimic. De abia în ultimul an am ajuns să îmi fac proiecții de business, planuri pe termen mediu, dar în linii mari am trăit, am plecat de la premisa că dacă timpul oricum e ireversibil, cel puțin, dacă tot trece, să treacă încărcat de clipe, de emoții, de proiecte, de idei, de tot.#7 Sunt convinsă că există un motiv pentru care acum faci ceea ce faci. Ce te recomandă pentru slujba ta?

Poate că sună a clișeu, dar e vorba de bagajul de networking pe care l-am acumulat în zeci de ani de presă și social-media. De experiență cumulată direct sau tangențial cu domeniul meu de activitate. E un subiect destul de lung și n-aș vrea să monopolizez discuția doar în acest plan.

#8 Există altă meserie căreia ți-ar plăcea să te dedici?

Aș vrea să pot călători mai mult. Am câteva idei în această direcție. Aș vrea să învăț să cânt mai bine, dar până acum n-am avut timp să investesc în asta. Nu e vorba că aș vrea altceva din ceea ce fac acum, ci aș mai adăuga și alte activități.

#9 Ai un model în viață? Cineva la care te uiți de jos în sus și pe care ți-ar plăcea să-l imiți din mai multe puncte de vedere?

Nu am modele. Nici pe mine nu mă privesc ca un model pentru ceilalți. Tot ce fac e să acumulez cunoștințe din toate experiențele mele directe sau indirecte prin prisma cărților pe care le citesc, filmelor pe care le urmăresc. Mi-a plăcut și îmi place Isaac Newton, mi-a plăcut și îmi place Einstein, DaVinci, mi-a plăcut și îmi place personajul William Wallace interpretat de Mel Gibson în filmul BraveHEART. Și lista poate continua cu Franz Kafka, Ludwig Wittgenstein, Nichita Stănescu

#10 Spune-mi un lucru la care nimeni nu te poate întrece.

Wow! Ce întrebare! Dar nu știu dacă am răspunsul pentru ea. Asta ar însemna să îmi asum că știu tot despre toți, că le știu punctele forte, punctele slabe și că eu sunt mai buni ca ei la acel ceva. Și chiar dacă punctual să spunem că am răspunsul la această întrebare în momentul T=0, acest interviu va rămâne evergreen, dar realitatea se transformă cu fiecare generație.

E ca și când ți-aș spune că nu mă poate învinge nimeni la viteză la 60 de m. Și dacă timpul pe care ți l-aș oferi acum ar fi un record mondial absolut, nimeni nu poate garanta că mâine sau în altă zi nu va veni cineva care să mă învingă. Așa că singurul răspuns pe care pot să ți-l dau este acesta – Nu mă întrece nimeni pentru că nu mă întrec cu nimeni. Eu îmi trăiesc viața în stilul meu, în ritmul meu, în vibe-ul meu…

#11 Dar unul care te-ar împlini dacă l-ai putea avea/face?

Cum ți-am spus anterior, îmi e dor să joc teatru și să cânt. Să cânt la nivel profesional, să joc la nivel profesional. Din păcate, în perioada asta nu am timp de alocat pentru asta. În viitorul apropiat sper să-mi găsesc timp.

#12 No pressure! Ce te vezi făcând la anul? Tensiunea crește, dar doar puțin. 🙂 Dar peste cinci ani?

Și la anul și peste 5 ani tot antreprenor 😀 Vreau să mă specializez în zona de cryptocurrency, să investesc mai mult în asta. Cred în potențialul proiectului criptomonitor.ro și știu că se va dezvolta organic odată cu creșterea interesului față de acest domeniu.

#13 Dacă ai putea corecta o singură decizie mai puțin inspirată care ar fi aceea și unde crezi că ai fi ajuns acum dacă ai fi avut atunci gândul de pe urmă?

Wow! Nu știu de unde îți vin aceste întrebări atât de inspirate. Din păcate, e un subiect mult prea personal și nu te pot ajuta cu un răspuns… Cel puțin nu aici, public.

#14 Dar ceva ce nu ai schimba niciodată? O realizare de care ești cu adevărat mândru? Un highlight al existenței tale?

Nu e vorba neapărat de mândrie, dar mă bucur că simt muzica, că pot să scriu oricând, oriunde, despre orice; Că pot empatiza cu oamenii din jurul meu; Că am o intuiție ascuțită. Și aici ar fi multe de spus, dar nu vreau sa îți răpesc din timpul tău.#15 Promit să nu te copiez, dar cu siguranță mă voi inspira! Ce-mi lipseşte ca să am succes ca tine?

Nu îți lipsește nimic. Și nu e vorba de succes. E vorba de timp. E ca și când ar întreba ulmul stejarul ce trebuie sa facă să fie ca el. Fiecare om are timpul lui organic de dezvoltare. Ești încă tânără și vei fi. Tu îți alegi vârsta spiritului. Trebuie sa perseverezi și să pui totul pe repeat. Și cu timpul rezultatele vor veni de la sine. La unii poate dura luni; La alții ani sau zeci de ani. Important e să privești karma cu detașare. Îți vorbesc despre asta pentru ca tu știi cu siguranță mai multe despre cultura japoneză decât mine. Tu chiar traiesti într-una 🙂

#16 Nimeni nu le are pe toate. Unii chiar nu au nimic. La pickandkeep însă suntem optimiști așa că ai dreptul la două. Ce alegi dintre: dragoste, bani, prieteni, familie, călătorii, timp liber, sănătate?

LOVE is the first thing that pop-up into my mind. And free time to spent 🙂

#17 Cu toții avem și momente mai puțin perfecte. Tu ce faci când lucrurile nu ies așa cum îți dorești? Cum te destresezi și cum te pui iar pe picioare?

Prin muzică. Îmi încarc bateriile la karaoke. Am ajuns să am în repertoriu după 11 ani de karaoke peste 20 de piese pe care le pot interpreta în stilul meu oriunde, oricând. Și încă mai adaug piese. 🙂 Asta mă calibrează. Muzica.

#18 Există vreun lucru la care nu ai renunța pentru toți banii din lume?

Da. La mine. La identitatea mea. La ceea ce sunt, cred, m-am format. La scris, la muzică, sunt lucruri incomensurabile pentru mine. Emoțiile nu pot fi folosite ca monedă de schimb niciodată pentru nimic. Și eu sunt definit de emoții genuine. Trăiesc cu ele, din ele, prin ele.

#19 Acum pune-mi tu mie o întrebare la care crezi că aș putea să răspund și al cărei răspuns ți-ar fi de un real folos în viață/carieră.

Cât timp mi-ar lua să învăț limba japoneză și dacă e o tehnică specială pentru asta?

Eu consider că oricine poate învăța absolut orice. Mai ales când vine vorba de limbi străine, dacă te axezi pe câteva puncte cheie poți ajunge la un moment dat să vorbești fluent indiferent de cât de grea ar fi limba de care ești interesat. Iar pe tema aceasta, am scris chiar un articol în care mi-am pus pe masă toate șiretlicurile.

Dacă ar fi să mă refer strict la limba japoneză însă, îți spun cu mâna pe inimă că o poți învăța destul de bine până la un nivel conversațional și de înțelegere avansat în doar jumătate de an!

Eu am învățat japoneză mai mult pe cont propriu. Ascultam muzică; Copiam versuri și le traduceam în limba engleză; Dacă nu le găseam scrise în kanji, cu dicționarul în mână căutam literele cele mai potrivite în context, iar apoi mă apucam de tradus. De la formațiile preferate am ajuns să cunosc o mulțime de cuvinte, să recunosc sute (aproape două mii) de litere și să mă obișnuiesc cu pronunția japoneză. Dar, cu tot efortul meu, recunosc că dacă încă din prima zi aș fi avut un profesor care să mă ghideze și să-mi spună de la început pe ce ar trebui să mă axez ca să învăț limba japoneză, aș fi deprins-o mult mai repede. La fel de repede ca elevii mei care mă uimesc pe zi ce trece cu progresul lor.

Ca sfat, pentru a învăța limba japoneză, în primul rând trebuie să ai un profesor bun care să știe să predea exact în ritmul tău de învățare și în al doilea rând, să îți găsești ceva care să te pasioneze atât de mult (în cazul meu a fost muzica) încât oricât de complicat ar deveni procesul de învățare (spre deosebire de alte limbi străine, cu cât aprofundezi, japoneza devine din ce în ce mai dificilă), să nu renunți niciodată.

#20 Cam asta a fost tot. Unde te găsesc data viitoare?

Mă găsești pe Facebook, pe Instagram, pe site-ul criptomonitor.ro și pe blog.

Îți mulțumesc Bogdan pentru răspunsurile tale pline de entuziasm și mărturisesc că m-ai făcut curioasă cu privire la proiectul tău în domeniulcryptocurrency despre care recunosc că mi se pare un subiect fascinant de ceva timp încoace. Cât despre celelalte proiecte ale tale și planuri de viitor, îți mulțumesc că le-ai împărtășit cu mine, sper să motiveze o mulțime de persoane care citesc acest interviu, iar ție îți doresc succes peste așteptări în tot ceea ce îți propui.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Interviu cu Bogdan Dărădan îți recomand și:

Interviu cu Alexandru Cristian Ioniță antreprenor9 comentarii la „・People I Pick #1: Bogdan Dărădan influencer

 • iulie 11, 2018 la 2:00 pm
  Permalink

  Nu-l cunosc, dar se pare ca a acumulat multe informatii si le-a fructificat frumos. Chiar daca in decembrie fac si eu 10 ani de blogging, nu ma pot lauda cu prea multe. Inca adun informatii si ma bucur de fiecare noutate

  Răspunde
  • iulie 11, 2018 la 11:13 pm
   Permalink

   Lasă că ne facem noi mari! În acest moment același lucru fac și eu: adun informații și învăț de la cei cu mai multă experiență.

   Răspunde
 • iulie 11, 2018 la 2:04 pm
  Permalink

  deci tipul chiar este organizat si se axeaza pe mai multe chestii, pe care se pare ca le face foarte bine! imi place gandirea lui, cum ca fiecare face lucrurile in ritmul propriu si ca nu e cazul sa ne intrecem. Bravo lui! E un om care a reusit si care face ce-i place. Cat despre timp liber… e cam greu cu el pentru toata lumea.
  PS: juma de an sa inveti japoneza??? Geezzzz…. vreau si eu 😀

  Răspunde
  • iulie 11, 2018 la 11:16 pm
   Permalink

   Nimic nu mi se pare mai motivant decât să afli despre cineva care a reușit făcând ce-i place. Cât despre japoneză, am mai spus și o mai zic: oricine poate! 😀 😀 Dacă nu mă crezi, call me! 😛

   Răspunde
 • iulie 11, 2018 la 2:15 pm
  Permalink

  Ai avut ceva timp de discutie cu el. Tare complex este omul, nu ai ce sa ii faci.

  Răspunde
  • iulie 11, 2018 la 11:18 pm
   Permalink

   Bogdan e o persoană cu care se poate discuta foarte ușor fără să-ți dai seama când trece timpul.

   Răspunde
 • iulie 12, 2018 la 12:01 am
  Permalink

  Nu stiam de Bogdan, dar acum ca l-am cunoscut putin, mi s-a parut interesant interviul si foarte complex

  Răspunde
 • iulie 16, 2018 la 8:52 am
  Permalink

  Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc si sa-l cunosc pe Bogdan, pare un tip care stie ce face, si mai important, este un tip ce face ceva cu drag.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.