・Cum să faci ca blogger o campanie reușită?
Trecerea de la etapa “scriu pentru mine” la “scriu și ca să câștig” implică uneori dedicarea trup și suflet în campaniile pentru bloggeri. Acestea îți pot fi cerute direct de la un client sau le poți alege tu participând la concursuri dedicate bloggerilor. Pentru prima variantă, deși mi-ar plăcea să-ți pot spune că este ușor să primești cereri, adevărul este că ai mult de muncă și până nu ajungi la un anumit număr lunar de cititori, din păcate sunt foarte puține șanse ca cineva să-ți facă o propunere de colaborare. Pentru cea de-a doua variantă însă, totul depinde de tine și gradul tău de implicare. Iar ca să le câștigi, trebuie să știi cum să faci ca blogger o campanie reușită.
Condiții de participare în campaniile pentru bloggeri
La majoritatea concursurilor pentru a avea dreptul să participi nu se ține cont de numărul de vizitatori ai blogului tău și în general, singura condiție este să ai un blog. Dacă ești activ în blogosferă, îți place să scrii și ești dispus să urmezi niște indicații, atunci te poți considera “apt” pentru concursuri.
9 Lucruri pe care trebuie să le știi ca să faci ca blogger o campanie reușită
#1 Citește cu atenție indicațiile
Primul pas pentru a face ca blogger o campanie reușită este familiarizarea cu tema campaniei. Fie că este vorba de cuvinte cheie, de un număr de link-uri, de includerea în articol a unui montaj audio sau video, orice client se așteaptă să primească din partea celui care face o campanie ceva anume.
Înainte de a începe să planifici modul în care îți dorești să promovezi produsul respectiv, asigură-te că ai înțeles ce se vrea de la tine și nu uita nici pe parcursul campaniei să verifici dacă nu cumva te-ai depărtat de la subiect și bați câmpii.
#2 Pune-te în pielea clientului
Ca să faci ca blogger o campanie reușită și să câștigi un concurs e obligatoriu să te imaginezi în locul clientului.
Bine, bine, citești niște instrucțiuni, compui pe baza lor un text, dar apoi? Nu exact același lucru fac și toți ceilalți participanți? Ca să te diferențiezi, este nevoie de mai mult!
Imaginează-ți: dacă tu ai cere unui blogger să-ți facă o campanie pentru a promova unul din produsele tale cum ți-ai dori ca acel blogger să abordeze problema? Pe ce notă ți-ar plăcea să trateze subiectul? Prin ce metode ai vrea să te promoveze?
#3 Oferă informații pozitive, dar nu exagera
Dacă participi la un concurs înseamnă că faci o campanie de promovare. Și acest lucru presupune prezentarea unui produs într-o lumină pozitivă. Dar cât de pozitivă?
Ca să faci ca blogger o campanie reușită, un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este informarea. Nu poți să scrii despre un lucru dacă nu cunoști niciuna din caracteristicile lui. Sau poți să scrii dacă ești inventiv, dar este puțin probabil să reușești să-l prezinți așa cum trebuie dacă nu te-ai documentat cu adevărat.
În plus, ai grijă să n-o iei pe arătură și să ridici produsul în slăvi atunci când nu este cazul! Nu susține sus și tare că este mult mai bun decât este în realitate; Nu spune că strălucește pe întuneric dacă nu o face; Și nici că zboară dacă nu are această capacitate.
Normal că orice inițiator al campaniei să așteaptă ca tu să vorbești frumos despre produsul său, dar nu-și dorește în niciun caz să-i induci în eroare cumpărătorii vânzându-le gogoși! Nu vrea să le ridici așteptările într-un punct în care el nu mai este capabil să le întâlnească și nicidecum nu s-ar bucura dacă ar primi reclamații cu privire la calitățile produselor deoarece clienții lui se așteptau să primească ceea ce au văzut la tine pe site.
#4 Include în articol review-uri ale clienților
Cum să faci ca blogger o campanie reușită dacă nu introduci în articol și părerile persoanelor care au folosit deja acel produs? Când ți se cere să scrii despre ceva deja existent pe piață, ești de un milion de ori mai convingător dacă te bazezi și prezinți impresii reale. De aceea, interesează-te ce cred oamenii cu adevărat și adaugă impresiile lor în text.
Nu este nevoie să dai și numele persoanelor care și-au exprimat părerea. Și nici nu este recomandat să copiezi cu copy/paste un review! Ca să nu-ți scadă rating-ul pe Google, citește review-ul, judecă-l și apoi transpune-l într-un nou text cu cuvintele tale.
#5 Adaugă ceva din tine
Am observat că cel mai mult engagement pe rețelele sociale am la articolele în care adaug poze cu mine. O fotografie folosind produsul despre care vorbesc sau un gif fac diferența. Și acest lucru nu pentru că aș fi cine știe ce frumusețe. Nicidecum! Doar că scriind despre un lucru arătând în același timp că-l folosesc, demonstrez că vorbesc în cunoștință de cauză. Așa totul pare mai real.
Audiența nu-și dorește să citească doar povești. În spatele ecranelor se află un public format din oameni reali. Iar publicul vrea să vadă alți oameni reali, în situații reale.
#6 Folosește mai multe canale de promovare
Este foarte simplu să-ți enervezi audiența de pe Facebook postând mereu în legătură cu același subiect. De la follow la unfollow nu te desparte decât un click și nu-ți dorești ca cineva din audiență să apese acel buton.
De aceea, nu te limita doar la Facebook ca să faci ca blogger o campanie reușită. Mai ai la îndemână Instagram, Twitter, Pinterest, VKontakte și multe alte rețele unde “fanii” s-ar putea să difere de Facebook și astfel să scazi șansele de a deveni insuportabil!
#7 Nu subestima puterea “domnului Google”
Când ai epuizat pe rețelele sociale subiectul pe care-l promovezi, Google îți sare în ajutor. E adevărat, durează un timp până articolul tău ajunge în topul rezultatelor din căutări și cititorii ajung să-l citească găsindu-l pe Google. Până reușește articolul tău să iasă în evidență, campania s-ar putea termina de mult și atunci cred că te întrebi dacă rost are să te axezi pe SEO? Dar are!
Dar dacă ți-ai construit întregul site în așa fel încât lumea să poată ajunge ușor la tine prin intermediul motoarelor de căutare, nu contează dacă cel mai recent articol, respectiv cel cu campania, și-a câștigat deja autoritatea sau nu. Important nu este ca cititorii să ajungă de pe Google direct la acel articol, ci doar să ajungă undeva pe blogul tău.
Odată acolo, nu mai ești la mila motoarelor de căutare. Ca o bună gazdă, îți poți îndruma de unul singur cititorii către ceea ce vrei ca ei să citească.
Tot ce trebuie să faci este să pui un link vizibil și cât mai atractiv către articolul dedicat campaniei în care te implici și boom! îi crești organic audiența!
#8 Acceptă faptul că vei avea parte de o critică subiectivă
Oricât de multă muncă ai depune pentru o campanie, trebuie să accepți faptul că la final jurizarea va avea o nuanță subiectivă și chiar dacă ai impresia că ai depășit concurența, este uneori posibil și ca puținul lor să cântărească în ochii altora mai mult ca multul tău. Așa că măcar sufeltește, pregătește-te pentru orice rezultat!
#9 Câștigă cu demnitate
Te așteptai să spun pierde cu demnitate, nu-i așa? Dar în articolul de astăzi nu vorbim decât despre cum să faci ca blogger o campanie reușită și să câștigi un concurs, nu ce se întâmplă dacă pierzi.
Să câștigi cu demnitate este o artă. Și nu mulți o stăpânesc!
Câteva din articolele cu care am câștigat concursuri ANUL ACESTA
- Mai am un pic și fac 50 de ani
- Știai că există o aplicație gratuită unde poți discuta un subiect tabu: cancerul?
- Cum am strâns şi ce am făcut cu primii bani economisiți?
- La PCMadd pasiunea pentru calculatoare te trimite la UNTOLD!
- Sunt superstițioasă? Conform acestor 7 lucruri în care cred, s-ar spune că da…
- Alfamobility.ro – accesorii pentru blogging ca la carte
- Autorul site-ului Blogatu este un blogger pe care îl am ca model
- Hai să vorbim despre dinți, cel mai valoros accesoriu al fiecăruia dintre noi
- 9 Produse de îngrijire personală pe care le poți face cadou persoanei dragi în funcție de buget
- Crezi că știi ce gust au dulciurile din Rai?
- De ce este important să folosești produse organice și ecologice pentru bebelușul tău?
- Dacă dorești să faci un bine și nu ști de unde să începi…
La urma urmei, fiecare concurs câștigat nu înseamnă neapărat că ai fost cel mai bun, ci că ai fost cel mai aproape de așteptările organizatorilor. Așa cum am spus și mai sus, la finalul fiecărui concurs are loc o jurizare subiectivă. Nimic din ce ai oferit tu sau ceilalți participanți nu se poate pune exact în cifre ca să poți spune cine are cele mai bune rezultate, motiv pentru care, succesul tău se datorează și celor care te-au ales învingător și nu doar aptitudinilor tale! De aceea, nu-ți uita binefăcătorii tocmai pe ultima sută de metri!
Arată-te recunoscător pentru orice fel de recompensă oricât de mică. Iar dacă ai câștigat un premiu pe care-l poți arăta, fă-le puțină reclamă sponsorilor cu toate că s-a încheiat competiția, mulțumindu-le public pe rețelele sociale sau blog și arătând tuturor ceea ce ei ți-au oferit.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să faci ca blogger o campanie reușită?,te invit pe blogul nostru:
・Blog pickandkeep
Ai dreptatea, subscriu la tot ce spui.
Inclusiv cu demnitatea !
Îți mulțumesc mult! Mă bucur dacă ești de acord cu aceste sugestii 😀