・9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Până anul trecut, nu am încercat niciodată să cresc legume și ierburi pe verandă, deși aveam chiar două în apartamentul mamei. Dar totul s-a schimbat când am sădit primele răsaduri de ceapă verde într-un ghiveci…

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

★Top sortat cronologic în ordinea descoperirii★

1. Ceapă verde

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Ceapa verde este una din legumele pe care nu le pot mânca crude sub nicio formă. Și totuși, ea e prima cu care am experimentat.

În primăvara anului trecut într-un ghiveci de dimensiuni medii am sădit câteva cepe cu mustățile în jos și le-am acoperit cu pământ. Udate zilnic nu le-a luat mai mult de 5 zile să răsară și de acolo nimeni și nimic nu le-a mai putut opri.

2. Shiso

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Eu și soțul avem obiceiul să cumpărăm semințe de legume și flori pentru cei din Japonia ca suvenir. Dar anul acesta, soțului i-a venit grozava idee să aducă și el de acolo tot semințe. Astfel s-a întors în București cu două pliculețe de shiso.

Dacă nu am fi citit riguros prospectul dinainte, jur că nu ar fi răsărit nimic. Dar, urmărind indicațiile și sădindu-le pe o suprafață întinsă, cu puțin pământ și acoperindu-le cu ziar timp de o săptămână, din fiecare sămânță a ieșit câte o plăntuță.

3. Busuioc

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Văzând că merge cu shiso, mi-am zis să încerc să cresc și alte ierburi. Așa am început cu busuiocul.

Spre diferență de shiso, dacă vrei să crești busuioc din semințe, trebuie să le presari pe pământ, într-un ghiveci pe care să îl acoperi bine cu o folie de plastic transparentă. Ca să aibă aer, cu un cuțit se perforează atent folia. Apă nu le trebuie decât câteva picături pe zi.

În aproximativ o săptămână, când frunzulițele încep să apară, se îndepărtează folia și se dau afară la aer curat și lumină naturală.

4. Cimbrișor

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Când vine vorba de condimente, ador cimbrișorul! Când eram mică am mâncat la o prietenă ciorbă de fasole aromată cu cimbrișor și de atunci nu îmi mai place altfel.

Cimbrișorul și cimbrul se cresc exact ca busuiocul și răsar la fel de repede.

5. Cartofi

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Aveam un ghiveci mare și gol în care am ținut un cupressus până s-a ofilit. Mi-a părut rău de el și mi-am zis că nu mai cresc niciodată plante mari în apartament pentru că nu am unde să le adăpostesc iarna. Atunci  mama, ca să nu las ghiveciul pustiit, mi-a dat grozava idee de a crește cartofi.

Zis și făcut. Am luat patru cartofi și pământ fără ierbicide de la țară și i-am înfipt în ghiveci. Nu mă așteptam nici măcar să răsară, dar am zis să încerc. Și ce să vezi? Nu numai că le-au dat frunzulițele, dar în mai puțin de o lună au ajuns gata de a înflori.

Acum chiar sunt curioasă dacă la toamnă, voi mânca vreun cartof de pe balcon.

6. Ardei

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Devenind expertă în semințe, am zis să mai plantez și altceva. Și astfel, am dat fuga la supermarket pentru a-mi apoviziona stocul.

Din păcate, sezonul semințelor tocmai se sfârșise și tot ce am mai găsit au fost niște ardei. Puțin dezamăgită din cauza selecției, am cumpărat ardeii și am procedat la fel ca în cazul busuiocului. Și ghici ce? Au răsărit toți!

Să crești legume și ierburi în interiorul apartamentului e o provocare. Dar dacă dispui de puțin spațiu exterior merită să încerci!

7. Roșii

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Într-o glastră cu mușcate de la țară, mama mi-a adus și un fir de roșie. Până la București deja se ofilise și nu mai avea pic de vitalitate. Dar, când am transplantat-o singură, în ghiveci nou și cu pământ suficient, și-a revenit imediat.

Acum ține de urât cartofilor și se întrece cu ei care să înflorească prima.

8. Căpșuni

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Am fost la cules de căpșuni primăvara acesta și e prima oară când am făcut singură dulceață. Dar, nu le-am folosit pe toate!

Mi-a fost milă de câteva căpșunele mai coapte și mai storcite și în loc să le arunc, le-am îngropat în cutiuțe de tablă pe care le păstram pentru suculeți. Am acoperit cutiuțele cu folie de plastic și le-am perforat.

După câteva zile de stropit fără niciun rezultat (în afara apariției unui mucegai ca o pânză de păianjen), am renunțat și le-am lăsat de izbeliște la fereastră.

Cincisprezece zile le-a luat primelor frunzulițe cât o gămălie de ac să răsară. Dar au răsărit! Iar de când le-am scos afară pe balcon, o dau tot înainte!

9. Castraveți?

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

Tot de la țară am mai primit și un copăcel. După frunză, tind să cred că e salcâm, dar nu ți-aș putea spune cu certitudine.

Indiferent de soi, era frumos, așa că l-am adăpostit în grădina de pe verandă alături de celelalte plăntuțe. Dar într-o zi, tot îngrijindu-l am zărit o buruiană la rădăcina lui. Era de un verde aprins și părea plină de vitalitate așa că m-am îndurat de ea și am lăsat-o în pace. Și tot udând-o zi de zi, am văzut că se face tot mai mare și mai mare aducând cu un castravete. Iar dacă n-o fi castravete, e un dovlecel, un zucchini sau chiar un pepene, oricum o plantă din familia Cucurbitaceae și în niciun caz o buruiană.

9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

În câteva cuvinte, cam așa arată grădina mea de pe balcon. Am și multe mușcate, cactuși și suculenți, dar parcă tot mai mult mă bucur de legume și ierburi.

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul 9 Legume și ierburi de pe balcon te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

2 thoughts on “・9 Legume și ierburi pe care le cresc în apartament

  1. Mihaela Curea says:

    Noi nu am avut succes cu plantele in interior. In exterior, in pamant, toate au fost un succes adevarat. In casa, probabil datorita umezelii, umidității sau curenților, nu s-au dezvoltat.
    Dar cum nou spatiul ne permite afara, plantam de toate. Anul viitor am in plan din nou straturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!