Simsion Graeme: Proiectul Rosie

Există șanse pentru un bărbat de aproape 40 de ani, înalt și arătos, dar cu un handicap social și care în fiecare marți își fierbe singur de vii homarii pentru cină, să-și găsească sufletul pereche? Răspunsul corect îl afli de la Simsion Graeme în romanul său de debut Proiectul Rosie.

Simsion Graeme: Proiectul Rosie

Proiectul Rosie este una din acele cărți pe care am cumpărat-o anul trecut la Bookfest. Nu cunoșteam date despre autor. Și nici de carte nu mai auzisem vreodată. Dar scurta recenzie de pe copertă m-a cucerit de la primele rânduri.
Este vorba despre un profesor australian de genetică, Don Tillman, care cu ajutorul unui chestionar conceput personal, dorește să-și găsească soția perfectă. Iar motivul pentru care recurge la această metodă este incapacitatea sa de a relaționa cu cei din jur.

Don este tânăr, deștept, înalt, chipeș și cu un venit peste medie datorită poziției sale la universitatea la care predă. Dar cu toate acestea nu reușește să-și găsească o partener din cauza fixurilor determinate de sindromul Asperger de care suferă.

Ce este sindromul Asperger?

Sindromul Asperger este o tulburare comportamentală asemănătoare cu autismul. Ea apare în general în copilărie și dispare pe măsură ce bolnavul avansează în vârstă. De asemena, afectează mai mult băieții decât fetele.

Sindromul Asperger poate fi diagnosticat doar de specialiști. Și conform datelor statistice, în anul 2015 afecta 37,2 milioane de oameni la nivel global. Acest sindrom se observă prin comportamentul irațional și afinitatea pentru acțiunile repetitive. Dar și prin gradul crescut de inteligență pe care îl manifestă cei cu această tulburare, încă de la începutul vieții.
În romanul Proiectul Rosie nu se specifică clar dacă Don suferă de sindromul Asperger sau nu. Dar preferința sa pentru cinele raționalizate; scrierea unui program zilnic strict pe o tabla albă; purtarea în permanență a acelorași haine; inflexibilitatea pe care o manifestă în relațiile cu cei din jur; precum și incapacitatea de a recunoaște sau exprima sentimente sunt doar câteva din trăsăturile bărbatului care sugerează această idee.

Cum să-ți găsești soția pe baza unui chestionar?

Pasionat de știință până la obsesie și realizând că nu are nicio șansă de a-și găsi soția ideală în mod tradițional, Don compune un chestionar cu scopul de a nu-și pierde vremea întâlnindu-se cu femei cu care mai mult ca sigur nu ar putea lega o relație.

Astfel, el caută o femeie inteligentă, bună la matematică, care să știe și să-i placă să gătească, să mănânce orice, să nu fumeze, să aibă un indice de masă corporal bun, să fie mereu la timp și să se îngrijească de propria sănătate. Însă lumea i se dă peste cap în momentul în care în biroul său intră o frumoasă roșcată, vegetariană, feministă, fumătoare, varză la matematică și cu daddy issues pe care vor încerca împreună să le rezolve.
Rosie este tot ce nu-și dorește Don în mod conștient de la o femeie, dar în același timp și un personaj intrigant cu o poveste de viață fascinantă. Deși la prima vedere pentru un om „normal”, Rosie pare normală, în realitate ea este măcinată de gândul că în urmă cu 30 de ani, răposata sa mamă s-a culcat cu un coleg de facultate și a conceput-o pe ea în afara căsătoriei cu Phil, tatăl vitreg al lui Rosie.

Iar pentru că Rosie își dorește din tot sufletul să afle cine este adevăratul său tată, Don acceptă provocarea de a-i găsi părintele recurgând la genetică. Și uite așa, cei doi fac o echipă cum nu se poate mai nepotrivită în Proiectul Tata.

Simsion Graeme: Proiectul Rosie

O carte care mi-a făcut poftă de Teoria Big Bang

Dacă ai văzut serialul Teoria Big Bang și ți-a plăcut personajul Sheldon, înseamnă că vei iubi această carte. Citind-o ți se va părea că te afli în capul lui Sheldon și îi asculți fiecare gând. Iar pe măsură ce citești, nici nu-ți va lua mult până să ajungi să-ți imaginezi că vocea lui Don Tillman este identică cu cea a lui Sheldon Cooper.

În general, când citesc o carte pe care am ales-o la întâmplare, după titlu, copertă sau recenzia de pe spate, aștept până o termin și apoi caut despre ea pe internet. Dar în cazul acestui roman, după primele cincizeci de pagini am simțit o dorință puternică de a afla dacă are vreo legătură cu Teoria Big Bang sau nu. Și am putut verifica ușor pentru că nu sunt singura cititoare care l-a regăsit pe Sheldon în paginile acestei cărți.

Din păcate însă, într-un comentariu pe Goodreads, autorul nu numai că susține faptul că Proiectul Rosie nu are nicio legătură cu Teoria Big Bang, dar mai spune că nici Sheldon nu a servit ca sursă de inspirație deoarece nici măcar nu s-a uitat la serial. Păcat…

Cu Sheldon în minte sau nu, Proiectul Rosie este un roman foarte amuzant și ușor de citit pe care ți-l recomand cu căldură într-o zi de weekend când vrei să te distrezi cu o lectură captivantă. Mai mult ca sigur, citindu-l nu vei vrea să-l lași din mână nicio secundă, iar finalul te asigur că merită!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Proiectul Rosie te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeepLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *