BLOGbooks

Experiența mea la Bookfest 2018

Anul trecut în ultima zi a weekend-ului când a avut loc Bookfest tocmai mă întorceam de pe Valea Prahovei. Avusesem clienți, aglomerația mă obosise și țin minte că n-am mai reușit să mă conving să ies din casă și să traversez din nou orașul pentru a ajunge la eveniment. Iar apoi am regretat că am lipsit pentru că și atunci aveam o listă cu o mulțime de titluri pe care mi le doream în bibliotecă și nu m-aș fi supărat deloc să le găsesc la oferte convenabile. Dar anul acesta am fost mai harnică!



După nouă zile de excursii cu nopți albe de nesomn și dimineți în care îmi recapitulam anii construcției și picturii fiecărei biserici din țară pe care urma s-o vizitez, a venit și răsplata.Ziua de 1 Iunie, pe lângă o vacanță de trei zile mi-a adus și bucuria de a merge la Bookfest și a-mi cumpăra tot ce-mi doream aproape gratis! În cadrul unui concurs Blogalinitiative, articolul Sunt superstițioasă?mi-a adus nu mai puțin de 4 vouchere a câte 100 de lei fiecare pe care să le folosesc după bunul plac pentru a mă îmbogăți cu noi achiziții literare.

Experiența mea la Bookfest 2018 - Salonul internațional de carte

Când ai prea multe variante alegerile devin dificile

Cum am intrat în sala evenimentului, primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg să-mi primesc premiul. Nu voiam să mă las pradă tentațiilor de la standuri și să aflu apoi că nu pot folosi voucherele decât într-un anumit mod sau la anumite edituri. Așa că am făcut o vizită organizatorilor, am semnat foaia de prezență și am primit consistentul premiu aflând că pot folosi voucherele la orice stand doar să nu împart în două suma înscrisă pe ele. Apoi, cu această condiție mai mult ca rezonabilă în minte, am pornit la drum.

Am luat-o din centru și prima oprire a fost standul editurii RAOunde erau două titluri care așteptam să se mai ieftinească sau să găsesc o ocazie de a le cumpăra ceva mai convenabil decât se vând acum în librării. Și le-am găsit mai mult ca accesibile la Bookfest!

După aceea, atingându-mi unul din obiectivele principale pentru care venisem la Bookfest, am vizitat fiecare stand în parte.




Un eveniment cu mult peste așteptări

Cu excepția anului trecut când am ratat ocazia, am mers la Bookfest aproape în fiecare an în care am stat în România. Dar anul acesta expozanții s-au întrecut pe sine și multe standuri mi s-au părut extrem de originale și bine puse la punct, iar câteva din edituri au adus nu doar cărți, ci și tricouri, obiecte de papetărie, dulciuri care mai de care în ambalaje atrăgătoare, miere și în ton cu Ziua Copilului, jocuri pentru cei mici. Dintre obiectele „non-cărți” ca să le zic așa, cel mai mult mi-au atras atenția sacoșele din pânză de la standul SENECA. Văzusem mai multe domnișoare cu sacoșele adorabile purtate pe umăr și chiar mă întrebam de unde le-au cumpărat până să-mi dau seama că SENECA era sursa responsabilă.

Nu au lipsit de la festival nici cărțile manga sau romanele bazate pe jocuri pe calculator. Sincer, eram la un pas de a-mi cumpăra toată seria Assasin’s Creed dacă nu dădeam peste o culegere de Douglas Adams, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: The Trilogy of Four. Sub cărțile manga, în afară de Douglas Adams și Stieg Larsson cu trilogia sa Millennium îmi făcea cu ochiul. Dar am citit deja prima carte; Pe cea de-a doua o am pe telefon și sunt deja la jumătate; Iar firea mea de perfecționistă intră în contradicție cu achiziția unui singur roman dintr-o serie. Așa că am spus pas lui Stieg, dar nu înainte de a-i da târcoale de vreo trei ori.



Ce am luat până la urmă de la Bookfest?

Nu-ți imagina că am stat la Bookfest aproape trei ore și cu vouchere de 400 de lei în geantă fără să profit la maxim. Acasă m-am întorsc cu 15 volume și pentru că știam că așa se va întâmpla, mi-am ca ajutor de nădejde la cărat pe soțul meu. În ordinea achiziției, cărțile pe care le-am cumpărat de la Bookfestanul acesta sunt următoarele:

#1 Origini: Dan Brown

Origini de Dan Brown este o carte pe care o vânez încă de când a apărut pe piață. Robert Langdon, Bilbao, Muzeul Guggenheim par a fi ingredientele pentru un roman a la Dan Brown de succes. Și totuși, mult timp prețul mi s-a părut destul de piperat pentru un roman pe care aproape mai mult ca sigur din toți membri familiei mele, îl voi citi doar eu.

#2 Hoțul de cărți: Markus Zusak

Știi că sunt leșinată după romanele care fac referire la primul sau al doilea război mondial și pentru că pe toate grupurile de literatură de pe Facebook se vorbește despre Hoțul de cărți, alături de Origini era cartea pentru care așteptam cu sufletul la gură să merg la Bookfest anul acesta.

#3 Scufița Roșie: adaptare după Frații Grimm

În toată selecția mea de cărți care mai de care mai serioase, probabil că te întrebi ce caută Scufița Roșie. Dar am și o explicație BUNĂ! Se întâmplă să cunosc un băiețel de patru ani a cărui poveste preferată să fie tocmai aceasta, iar ilustrațiile cărții m-am gândit că-i vor face plăcere.

#4The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – the trilogy of four: Douglas Adams

Aveam 22 de ani când m-am angajat ca profesoară de engleză în Japonia și 23 când am început să lucrez. Tot atunci a fost perioada în care am cunoscut unul din cei mai extraordinari oameni pe care am avut norocul să-i am ca superiori. Îl chema Aidan, era originar din Africa de Sud și vorbea cea mai frumoasă și elevată engleză pe care am auzit-o vreodată. Datorită lui am prins gustul pentru literatura americană și tot lui îi mulțumesc pentru că mi l-a descoperit pe Douglas Adams și The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, o serie de cărți care nu poate lipsi din biblioteca pasionaților de SF și din care până la ora actuală nu am avut ocazia să citesc decât prima carte. Lucrurile se vor schimba însă!

#5 To Kill a Mockingbird: Harper Lee

To Kill a Mockingbird de Harper Lee este un roman despre copilăria într-un orășel sudic din Statele Unite ale Americii. El a fost publicat în anul 1960. Apoi, la scurt timp după aceea, a devenit un bestseller. Iar astăzi a fost deja tradus în peste 40 de limbi și vândut în 18 milioane de exemplare.

#6 The Catcher in the Rye: J.D. Salinger

De la copilărie m-am gândit să trec la adolescență și ușor, ușor la maturitate. The Cather in the Rye este încă un roman american clasic care a făcut înconjurul lumii și care dă un alt sens expresiei The American Dream.

#7 The Secret Diary of Hendrik Groen: Hendrik Groen

Presupun că odată cu înaintarea în vârstă timpul devine din ce în ce mai prețios. Astfel, când cineva te întreabă câți ani ai, chiar dacă nu o faci de fiecare dată, simți nevoia să-i spui totul până la numărul exact de luni și săptămâni împlinite. Cred că acesta a fost și motivul pentru care Hendrik Groen a ținut să sublinieze faptul că avea doar 83 de ani și fix un sfert când și-a scris jurnalul și și-a menționat vârsta chiar și pe copertă.

#8 Cum să oprești timpul: Matt Haig

În ton cu Dracula lui Bram Stocker la care am trecut de primul sfert și romanele cu personaje nemuritoare, am cumpărat (în limba engleză) Cum să oprești timpul, o carte de Matt Haig în care personajul principal trăiește de secole și singurul lucru care îi este interzis este dragostea.

#9 The Man in the High Castle: Philip K. Dick

Îți poți imagina lumea dacă nemții ar fi câștigat cel de-al doilea război mondial? Dacă nu, Philip K. Dick a făcut-o pentru tine în romanul The Man in the High Castle unde naziștii controlează New York, Japonia e stăpână a supra Californiei și Africa practic nu mai există.

#10 Rămășițele Zilei: Kazuo Ishiguro

Anul trecut Kazuo Ishiguro a primit premiul Nobel în literatură pentru romanele sale. Japonez la origine, dar crescut în Marea Britanie, romanele lui Kazuo Ishiguro au captivat ambele nații. Iar succesul poveștilor lui s-a răspândit și peste granițele celor două țări insulă. În Rămășițele Zilei el descrie viața unui „majordom absolut”, îndrăgostit de o frumoasă menajeră. Datorită dedicației sale pentru muncă și a dragostei ce-o poartă singurei ființe la care ține cu adevărat, acesta uită de el și de lumea înconjurătoare până spre finalul vieții când realizează că nu a devenit decât o ruină a timpului trecut.

#11 Pe când eram orfani: Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro a fost anul acesta singurul autor de la care am cumpărat două volume. Pe când eram orfani este povestea a trei copii rămași fără părinți, iar unul din ei ajuns detectiv, încearcă să descopere felul cum i-a pierdut pe cei dragi, acesta reprezentând și punctul culminant al carierei sale.

#12 Proiectul Rosie: Graeme Simsion

De Proiectul Rosie nu mai auzisem. Dar descrierea cărții m-a cucerit de la prima lectură. Protagonistul acestui roman, Don Tillman, un profesor de genetică cu sindromul Asperger completează un chestionar de 16 pagini, hotărât să-și găsească sufletul pereche. Variantele nepotrivite pentru acesta se pare că sunt în principal: veganele, microbistele, fumătoarele, ignorantele, homeopatele. Dar în viața sa intră pe neașteptate o frumoasă femeie pe nume Rosie care nu numai că nu se încadrează în tiparele femeii perfecte pentru Don, ci pare să fi adunat la un loc toate „defectele” de care acesta încearcă să fugă.

#13 American Psycho:Bret Easton Ellis

Se spune că autorul romanului American Psycho, Bret Easton Ellis, a fost nevoit să-și anuleze chiar și primul turneu de promovare al cărți din cauza controverselor stârnite de publicarea acesteia. Acțiunea romanului se concentrează pe viața personajului principal. Patrick Bateman este un tânăr din Manhattanul anilor ’80 care deși la prima vedere pare să nu aibă vreun cusur, noaptea se transformă într-un coșmar pentru societate. Pe scurt, American Psycho este un roman violent, despre violență.

#14 Iarna vrajbei noastre: John Steinbeck

Dacă înainte de a pleca la Bookfest nu citeamRapid Fire Book Tag – Cu şi despre cărţide pe blogul Casuța Oliviei, mai mult ca sigur nu mă întorceam cu Steinbeck în geantă. Dar postarea Mădălinei mi-a amintit deLa Răsărit de Eden un roman care deși este foarte lung, l-am savurat pagină cu pagină cândva pe la mijlocul facultății. De aceea, am zis să văd dacă și celelalte cărți semnate de Steinbeck sunt la fel de bune și astfel am ales Iarna vrajbei noastre un roman publicat cu doar un an înainte ca autorul să primească premiul Nobel pentru literatură.

#15 Castelul: Franz Kafka

Ador scrierile lui Kafka pentru naturalețea cu care își prezintă personajele în situații complet străine de legile fizicii. M-am îndrăgostit de el citind Metamorfoza și m-a cam speriat puțin cu a sa nuvelă Colonia Penitenciară. Anul acesta sper să nu mă dezamăgească nici cu romanul Castelul și chiar dacă nu voi reuși să-l citesc cap coadă dintr-o suflare, măcar în reprize sper să mă delectez cu povestea personajelor într-o eternă căutare a sensului vieții.

De la 1 la 15 acestea sunt toate cărțile pe care le-am cumpărat de la cea de-a 13-a ediție Bookfest. Sunt nerăbdătoare să mă apuc de fiecare în parte și așa cum te-am obișnuit deja, despre cele pe care le termin voi scrie în rubrica Good Reads Reading Challenge de pe pickandkeep. Problema e că am adunat câteva titluri în biblioteca mea și acum nu știu de care să mă apuc, Tu ce-mi recomanzi?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Experiența mea la Bookfest 2018 te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep



17 comentarii la „Experiența mea la Bookfest 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *