BLOGlife

・O campanie socială – Tu când ți-ai făcut ultima oară testul HIV?

Știai că doar în România în anul 2016 au fost depistate peste 600 de persoane infestate de virusul HIV/SIDA? Chiar dacă nu cunoști pe nimeni care să sufere de pe urma acestuia, asta nu înseamnă că acest virus nu este cât se poate de real.

Deocamdată nu există niciun vaccin contra acestui virus și nici nu se preconizează descoperirea unuia în viitorul apropiat.

Din păcate, la ora actuală singurul mod prin care se poate reduce riscul de transmitere a bolii este oferirea de suport și tratament special persoanelor deja infectate și controlul periodic al persoanelor sănătoase, precum și educarea populației în legătură cu mijloacele de protecție.

Cine este expus riscului cu virusul HIV?

În țara noastră riscul îmbolnăvirii cu virusul HIV este o problemă de actualitate. Din cauza zonei geografice unde locuiesc, sau pur și simplu din cauza stilului de viață pe care îl au, există un segment de persoane cu risc crescut de contaminare.

Cum se poate depista o infecție cu virusul HIV?

Virusul HIV nu produce schimbări bruște la nivelul organismului! În cazul în care o persoană este infectată cu virusul HIV aceasta nu va observa niciun fel de simptom în faza incipientă, motiv pentru care va da voie bolii să avanseze până în momentul în care deja nu se mai poate face nimic.

Există multe persoane care trăiesc infectate cu acest virus expunând riscului de transmitere și pe cei din jurul lor. Cu alte cuvinte, faptul că o persoană suferă de pe urma acestui virus nu reprezintă un pericol doar pentru sine, ci și pentru cei din jur.

De aceea, depistarea bolii încă din faza incipientă și controlul regulat, sunt datorii pe care fiecare dintre noi, nu le are doar față de propria persoană, ci și față de comunitate. Iar acest lucru se poate face foarte simplu!

În ziua de astăzi, pe lângă analizele amănunțite de laborator, s-a inventat un tip de test pe care oricine îl poate face de unul singur, în intimitatea propriului cămin. Acest test se numește autotest VIH®estefabricat de compania farmaceutică Mylan și constă într-un kit care se poate achiziționa de la farmaciile din România sau online, de pe site-urile acestora fără prescripție medicală!

O campanie socială - Tu când ți-ai făcut ultima oară testul HIV?

sursa:https://www.medichub.ro/stiri/primul-autotest-pentru-depistarea-virusului-hiv-id-1219-cmsid-2

Când se recomandă folosirea unui astfel de test?

În cazul în care presupui că s-ar putea să fi infestat cu virusul HIV și incidentul care adus la această suspiciune a avut loc cu mai mult de 3 luni în urmă, este recomandat să te testezi.

Perioada de incubație a virusului HIV este de cel puțin 2-3 luni și poate dura chiar și până la cinci ani. De aceea, un test efectuat prea devreme s-ar putea să nu ofere rezultate reale.

Cum se folosește un autotest VIH® ?

Modul de folosire al unui autotest VIH® este la îndemâna oricui. În afară de kit-ul cu care se procură, nu necesită niciun fel de alte dispozitive și poate fi efectuat prelevând o singură picătură de sânge, de exemplu din vârful degetului.

În cazul în care virusul HIV este prezent în organism, acest test va evidenția contaminarea printr-un mod indirect. Mai exact, va demonstra existența anticorpilor specifici anti-HIV, prezența lor fiind singurul lucru concret în cazul infecției.

Efectuarea testului nu durează decât cinci minute, iar stabilirea unui diagnostic aproximativ cincisprezece.

Fiabilitatea testului a fost demonstrată printr-un studiu în care peste 99% din participanți au obținut rezultate interpretabile și peste 98% au interpretat corect aceste rezultate. Încă un lucru demn de precizat, este faptul că toate rezultatele pozitive au fost interpretate corect, fără excepții.

Cu ce ocazie aduc în discuție acest subiect?

În ultimele două luni ale acestui an, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) alături de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și compania farmaceutică Mylan desfășoară campania de promovare a importanței unui diagnostic corect și la timp în relație cu infecția cu virus HIV:

Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!

Pentru mai multe detalii, te invit să asculți discursul domnului Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA din cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite.

sursa:https://radioromaniacultural.ro/esti-negathiv-testeaza-te-si-fii-sigur/

Așa cum afirmă și domnul Director în discursul său, primul pas în prevenirea unuei boli este cunoașterea diagnosticului.

Informează-te! HIV este o amenințare care te privește și pe tine!

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

One thought on “・O campanie socială – Tu când ți-ai făcut ultima oară testul HIV?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *