・6 Metode inedite și 100% gratis, în răspuns la întrebarea: cum să îți faci un blog interactiv?

Mi-am pus de ceva vreme în minte un post it imaginar în legătură cu subiectul despre care vreau să discut în acest articol, dar am tot amânat. Iată însă că nu mai pot să țin doar pentru mine ideile grozave pe care le-am descoperit toamna aceasta și vreau să îți prezint și ție nu mai puțin de 6 metode cum să îți faci un blog interactiv, care nu costă absolut nimic și peste care eu am dat întâmplător, căutând tot felul de trucuri pentru a-mi face blogul mai deosebit.

Toate aceste metode, fără nicio excepție, sunt site-uri online, 100% gratuite la momentul de față; Ori pot fi folosite și gratuit dacă nu ești un utilizator foarte pretențios care să își dorească acces la toate facilitățile pe care le oferă.DIn fericire, chiar și în modul gratuit, acestea oferă o experiență de utilizare mai mult ca satisfăcătoare și te pot ajuta enorm pentru crearea articolelor creative și care să aibă parte de interacțiune din partea cititorilor tăi.

Oricât de captivant ar fi un blog, la un moment dat, ajungi în punctul în care simți că vrei să oferi ceva mai mult. Realizezi că vrei să captezi atenția celorlalți și cu altceva în afară de poze, text, conținut și așezare în pagină. Dar, din cauza faptului că nu ești încă pregătit să faci o investiție majoră la capitolul aplicații și design, cauți metode pe care să le poți încerca fără a cheltui bani, cel puțin inițial. Și se poate!

Dacă știi unde să te uiți și la ce să te aștepți că ar trebui să găsești, ai toate șansele să creezi un blog interactiv chiar și fără un buget alocat acestui proiect. Să începem!

3 Sfaturi cum să îți faci un blog interactiv

❋ Indiferent dacă ai un domeniu plătit sau nu; dacă ai un blog general sau unul specializat; nu înseamnă că trebuie să te limitezi! Mereu se poate mai mult și întotdeauna este loc de și mai bine!

❋ Nu exclude niciodată ideea de a folosi un anumit tool sau program pe principiul că nu se potrivește cu stilul blogului tău și fii mereu la curent cu cele mai noi și populare metode de a-ți îmbunătăți imaginea site-ului.

Înainte de a cumpăra un program, încearcă să folosești un demo gratuit al acestuia ca să îl testezi și să vezi dacă chiar merită investiția.

Și acum, cu aceste principii în minte, să trecem la miezul problemei:

6 Moduri cum să îți faci un blog interactiv

#1 STATISTICI

Nu rosti fraze din burtă, ci bazează-ți informația pe statistici reale!

Unele din cele mai puțin credibile articole de știri conțin cuvinte sau fraze cheie ca cele de mai jos:

Cercetătorii spun că o apropiere de câțiva metri de planeta Marte este foarte probabilă în următorii 1000 de ani.

  • Care cercetători?!
  • Chiar este cineva în stare să măsoare așa ceva?
  • 1000 de ani? Nici dacă vreau nu pot contrazice așa afirmație pentru că nu voi verifica niciodată cu ochii mei adevărul.

Statisticile arată că majoritatea românilor beau apă de la robinet, în timp ce un segment important al populației alocă o bună parte din veniturile lunare pentru achiziționarea apei naturale de izvor.

  • Când aud majoritatea la ce îmi propui să mă gândesc? La 51% din români, sau 99%?
  • În concluzie, cei care beau apă de la robinet deși sunt majoritatea, reprezintă un segment mai puțin important?
  • Oare ce înseamnă o bună parte din venituri? Se referă la 50 de lei dintr-un salariu net de 1000 de lei sau 100 de lei dintr-un salariu net de 6000 de lei?

Astfel de fraze sunt des întâlnite în articolele informative și par extrem de importante/alarmante deși în realitate, nu transmit nimic. Din punct de vedere informațional, valoarea lor este zero sau poate ceva mai puțin din cauza timpului pierdut.

Pentru a realiza pe blog un articol cu adevărat informativ, te sfătuiesc să încerci site-ul: statista.com cu o bază de date extraordinară și cu nenumărate statistici, grafice și multe alte metode de reprezentare pe care le poți descărca gratuit în format PDF sau PNG, dacă te înregistrezi!

Am căutat din curiozitate informații aleatorii despre bere, chipsuri și rețele de socializare, sau statistici cu privire la cumpărăturile online în spațiul European. Și ghici ce? Le-am găsit pe toate!

Orice idee complexă se explică extrem de simplu printr-un grafic!

Să spunem că vrei într-un articol să vorbești despre consumul de fructe pe cap de locuitor din România și pentru a face o comparație vrei să te raportezi la diferite țări ale lumii.

De exemplu:

Românii au consumat în medie 30-40 de kilograme de fructe pe cap de locuitor în anul 1961. De două ori mai multe în anul 1985 și mai puțin de 20 de kilograme în anul 1965.

Nemții consumă constant mai mult de 60 de kilograme de fructe pe an încă din 1961. Iar rudele noastre latine, Italienii se clasează printre campionii europeni la acest sport cu mai mult de 150 kilograme de fructe pe an, pe cap de locuitor, de mai bine de 10 ani încoace.

Și astfel am dat un exemplu extrem de plictisitor și destul de incomplet cu privire la consumul de fructe în trei țări ale acestei lumi.

Oare nu aș fi putut transmite mai simplu această idee printr-un grafic ca cel de mai jos?

Sănătatea are gust de fructe. Fă acum o schimbare pentru o viață mai bună!

Sfatul meu pentru a putea crea un articol ușor de citit și de reținut este să te folosești de memoria vizuală a cititorilor tăi ori de câte ori ai ocazia.

O poză face cât o mie de cuvinte și acest lucru nici că poate fi mai bine demonstrat decât cum o face site-ul: helgilibrary.com – o bază de dată cuprinzătoare cu statistici pe diferite teme. Încearc-o!

Iar dacă ți se pare complicat de folosit, îți recomand să vizionezi mai întâi video-ul explicativ de pe prima pagină. El îți explică pe larg tot ce trebuie să faci pentru a profita la maxim de acest site.

#2 GIF-uri

Cea mai simplă metodă de a transmite un mesaj este printr-un GIF!

Iar dacă vrei să spunem lucrurilor pe românește, să știi că acest termen este folosit pentru orice tip de imagine mișcătoare repetitivă pe care o întâlnești la tot pasul pe bloguri și site-uri.

Cel mai mare avantaj al unui GIF este faptul că e mult mai atractiv ca o imagine normală și infinit mai ușor de realizat decât un video.

Să luăm de exemplu această imagine cu un pisoiaș adorabil care tocmai a învățat să zboare:

via GIPHY

Ți-am atras atenția pe loc nu-i așa?

Sau dacă tot vorbim de zburat, această pușculiță care prinde aripi și ajunge în Rai, GIF realizat pentru o campanie la care am participat.

Și uite că există și cel de-al nouălea cer al salariului

După cum vezi, cu doar o scurtă succesiune de imagini am realizat un fel de mini video care te-a făcut să mai petreci încă câteva secunde pe acest blog.

Fă și tu la fel cu blogul tău!

Ca variante ai următoarele două opțiuni:

✿ GIF-uri de-a gata pe giphy.com – o librărie imensă de GIF-uri pe care le poți folosi gratis;

GIF-uri pe care să le creezi de unul singur cu ajutorul site-ului imgflip.com.

BONUS!
Dacă mergi pe cea de-a doua variantă și ți se pare mai greu să îți faci un GIF pornind de la zero, încearcă să pornești de la un clipart pe care îl poți găsi în librăria online: mzyat.com, de la o poză pe care o poți edita să arate ca un desen în creion cu ajutorul celor de la online.rapidresizer.com, sau să adaugi un text explicativ cu ajutorul site-ului addtext.com.

#3 BUTOANE

Dacă vrei să știi cum să îți faci un blog care să aibă succes și la capitolul affiliate marketing, atunci trebuie să te gândești la câteva metode prin care să îți determini cititorii să intre pe site-urile pe care le promovezi.

Cea mai cunoscută metodă de a face acest lucru, este inserarea unui link pe un cuvânt cheie, dar nu și cea mai atractivă!

Șansele ca cineva chiar să apese pe acele cuvinte din interes sau măcar din curiozitate, sunt foarte mici și de aceea sfatul meu, mai ales dacă ești începător când vine vorba de promovări, este să le faci evidente. Și o metodă excelentă de a face acest lucru este prin design-ul unor butoane speciale care să sară imediat în ochii vizitatorului site-ului tău. Ca de exemplu:

Cum să îți faci un blog interactiv? 6 Metode inedite și 100% gratis

Nu-i așa că un astfel de link te tentează să-l vizitezi mai mult ca o simplă propoziție ca:

Dacă îți place produsul, îl poți achiziționa de aici.

Și greșesc când spun că acest buton te-a tentat să-l apeși cu adevărat? Cred că nu! Iar în caz contrar să știi că duce către renumitul site: canva.com, un site foarte simpatic și extrem de folositor. Inițial a fost creat pentru felicitări personalizate, dar merge de minune și pentru design-ul unor butoane ca cel de mai sus.

#4 VIDEO-uri

Dacă o fotografie face cât o mie de cuvinte și un GIF de vreo sută de ori mai mult, oare ce valoare are un video?

Ei bine, îți spun eu dacă nu știai:

Valoarea unui video ca la carte, este inestimabilă!

Dar, din păcate, la fel și timpul pe care trebuie să-l dedici pentru a face unul

Un astfel de accesoriu pentru blogul tău necesită multă planificare, timp pentru filmare și apoi minute, sau poate chiar ore întregi de editare. Mai mult decât îți permiți dacă ai un blog la care poți lucra doar câteva ore pe săptămână!

Un efect asemănător însă, îl poți obține făcând un video pentru care în loc de filmări, să folosești doar poze. Astfel, economisești timpul de filmare și editare și te ocupi doar cu selecția cadrelor potrivite.

Iar ca să le pui cap la cap, poți utiliza un program precum: kizoa.com. Acesta este un site cu multe opțiuni, efecte și chiar muzică pe care să o folosești după bunul plac.#5 QUIZ-uri

Mai știi când eram mici, pe vremea când internetul era un lux, și când încă ne bucuram când aducea la școală vreo colegă o revistă cu chestionare?

Ah! Și să nu uităm și de mult prea popularul oracol! Iar dacă nu ai scris vreodată într-unul, înseamnă că nu ai fost la școală în perioada anilor ’90 și începutul anilor 2000.

Ca idee, acest oracol era un caiet cu câte o întrebare pe fiecare pagină și în care răspundeau pe rând, toți copiii, dar mai ales cei populari!

Întrebările de început erau toate la fel:

Cum te cheamă?

Câți ani ai?

Care este culoarea ta preferată?

Dar, după ce treceai de partea aceasta, lucrurile deveneau piperate și într-unele oracole trebuia să răspunzi cât se poate de sincer, la probleme precum:

Care este cea mai arzătoare dorință a ta?

De cine ești îndrăgostit/ă?

Ce ai face dacă ai putea fi cu cea/cel de care îți place?

Iar din acest motiv, oracolele nu erau numai un mijloc de divertisment, ci și un mod de a te autodescoperi și într-un fel, de a lăsa pe cea/cel pe care îl placi, să știe că exiști.

Și oricât de incomode și personale ar fi fost întrebările, toți, absolut toți cei din generația mea, ne-am chinuit să completăm cât mai bine măcar un astfel de caiet-provocare.

Lucru care demonstrează faptul că iubim întrebările și căutatul răspunsurilor este una din activitățile noastre preferate. De aceea, un blog interesant, ar putea oferi și acest lucru.

Dacă ai nevoie de o idee pentru cum să îți faci un blog cu chestionare, nu mai căuta mai departe!

Încearcă acum 4screens.net și nu vei rămâne dezamăgit!

Acesta este un site pe care poți face foarte simplu chestionare personalizate, pe care să le introduci apoi în blogul tău sau să le împărtășești celorlalți pe rețelele de socializare. Iar dacă nu ai timp să-l încerci, îți las mai jos un quiz realizat de mine, ca să știi la ce să te aștepți.

Alte articole precum Cum să îți faci un blog interactiv?:

✿ Totul despre affiliate marketing

✿ Cum să câștigi bani online?

✿ Top aplicații pe care le folosesc

#6 REVISTE

Și iată că am ajuns și la ultima recomandare pentru cum să îți faci un blog creativ.

Acest din urmă punct al listei se adresează mai mult blogurilor din sfera fashion, design, sau beauty, dar nu numai!

Să știi că nu te oprește nimeni să creezi o revistă online dacă vrei să prezinți un articol despre electronice și cred că ar ieși chiar superb!

Când spun revistă, mă refer la un mod de prezentare al fotografiilor, original și care să stârnească interesul în legătură cu continuarea poveștii. Ca de exemplu, galeria de imagini de mai jos: 

Această revistă fictivă am realizat-o pentru o probă din cadrul concursului SuperBlog 2017 și pot spune că mi-a adus chiar premiul întâi. Motiv pentru care îți recomand și ție acest tip de abordare.

Așa cum probabil ți-ai dat seama și din water mark, revista mea a fost realizată cu ajutorul site-ului issuu.com, un site gratuit și foarte simplu de folosit pentru orice doritor.

CONCLUZIE

Cum să îți faci un blog interactiv fără niciun ban în plus?

✿ Oferind inforamații reale;

✿ Adăugând puțină mișcare;

✿ Abordându-ți cititorii direct;

✿ Exprimându-ți ideile și altfel;

✿ Provocându-ți cititorii să vorbească despre ei înșiși;

✿ Neimpunându-ți limite.

Dacă ar avea cineva rețeta perfectă care să răspundă veșnicei întrebări din blogosferă: Cum să îți faci un blog inedit? ar însemna ca toți ceilalți să nu mai avem nicio șansă în fața acelei capodopere.

Dar, din fericire, lumea este într-o continuă schimbare și evoluție și de aceea, răspunsuri la cum să îți faci un blog care să încânte pe toată lumea, vor apărea mereu! Fii pe fază!

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Citește mai multe articole despre secretele mediului online:

Online existence

❋ Dacă vrei să descoperi stilul pickandkeep vizitează magazinul nostru:

Magazin pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Cum să îți faci un blog interactiv?, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

15 thoughts on “・6 Metode inedite și 100% gratis, în răspuns la întrebarea: cum să îți faci un blog interactiv?

  1. Pingback: Gânduri și impresii la o săptămână de la concursul SuperBlog

  2. Rokolla says:

    Credeam ca nu voi gasi nimic nou in acest articol si totusi mi-ai captat atentia si am sa pun in aplicare cateva lucruri din cele mentionate. Din toate mentiunile facute, nu gif-urile nu sunt de acord. Nu-mi plac si mi se par obositoare, chiar daca poate atrage atentia pentru o fractiune de secunda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!