Crowdfunding în apărarea literaturii

Pe fondul crizei economice, declanșate de pandemia cu noul coronavirus, a apărut și o nouă abordare a promovării editoriale. Un demers curajos este întreprins în acest sens de către Editura Hyperliteratura, care a găsit o soluție de ieșire din criza economică din această perioada. Este vorba de o alternativă de promovare editorială ce are la bază inițiativa strângerii de fonduri susținută cu ajutorul platformei online Sprijină. ro.

„Amantul colivăresei” de Radu Aldulescu

Prin intermediul platformei Sprijină.ro, Editura Hyperliteratura își dorește reeditarea romanului „Amantul colivăresei”, de Radu Aldulescu. Directorul editurii, Andrei Ruse și-a făcut cunoscută pe pagină sa de Facebook intenția de a reedita unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Radu Aldulescu, „Amantul colivăresei”. El a demarat o campanie de crowdfunding prin intermediul unei platforme românești care atrage fonduri de la public pentru sprijinul autorilor români. Pe contul său de Facebook, Andrei Ruse scrie :

În plină criză a pieței de carte, fac nefăcută nu doar de a încerca o campanie de crowdfunding nouă, dar și pentru o reeditare. Mai exact din 1995, pentru a publica o ediție specială, aniversară, a unuia dintre cele mai bune romane românești scrise vreodată (n-am zis-o eu, au zis-o criticii și publicul), „Amantul colivăresei”. Carte care a stat și la baza celebrului film „Terminus Paradis”, al lui Lucian Pintilie.

Nu am făcut niciodată o campanie de crowdfunding pentru o reeditare, pentru un roman care s-a vândut deja în peste 10.000 de exemplare, dar care de ceva timp nu mai există pe piață, însă situația dificilă ne forțează să revenim iar către public. Și eu să mă țin de promisiunea făcută lui Radu Aldulescu, anume lansarea seriei lui de autor cu această reeditare (a doua promisiune, pentru că prima a fost deja îndeplinită, retipărirea romanului „Rezidenți în Casă Visurilor”). În total, ne dorim să strângem 8.500 de lei pentru a da viață acestui proiect. Cine e cu noi?

Opinia autorului despre inițiativa Editurii Hyperliteratura

Crowdfunding în apărarea literaturii

Am vorbit cu Radu Aldulescu și l-am întrebat câteva cuvinte despre acest demers inițiat de Editura Hyperliteratura prin intermediul platformei de crowdfounding sprijină.ro :

„Este ceva inedit pentru noi. Editura Hyperliteratura este o editura mică, a publicat șapte autori români, printre care eu și Octavian Soviany. Campania de crowdfunding inițiată de Editura Hyperliteratura are drept scop strângerea de fonduri și promovarea editioriala. Cu banii obținuți din campanie, se face producția cărțîi. După 12 ani de conveniență amiabilă cu Editura Pollirom, am dat divorț, fiind nemulțumit de lipsa transparenței editoriale.

Am început cu Editura Hyperliteratura, acolo unde am găsit această transparență editorială , acolo unde 25%, 30% din vânzări ii revine autorului. Aici este publicat Octavian Saviany, cel mai bun scriitor român contemporan. În România acestor vremuri, o astfel de inițiativa este o formulă nouă pentru autorul român, care este o specie rară, pe cale de dispariție, și care este total eliminat de instituții culturale, de edituri, de Institutul Cultural Român. De 30 de ani este în cădere literatură națională, iar acest lucru se vede în statutul social al autorilor. În România se citește prea puțînă literatură. Sunt vremuri rele pentru carte și pentru literatură.”, a încheiat scriitorul.

Valoarea romanului „Amantul colivăresei” pentru literatura românească

Romanul “Amantul colivăresei “ de Radu Aldulescu, considerat atât de critici, cât și de public, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, a apărut inițial în 1995. A fost distins cu Premiul Editorilor din România în 1995, a fost reeditat de două ori (2006, Ed. Cartea Româneasc; 2013, Ed. Polirom), tradus în Franța în 2013 la Éditions des Syrtes. Unul dintre cele mai citite și apreciate române românești, cu peste 15.000 de exemplare vândute. “Amantul colivaresei” a stat la baza filmului “Terminus Paradis”, regizat de Lucian Pintilie în anul 1998, scriitorul Radu Aldulescu fiind co-scenaristul filmului desemnat cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia, din 1998 și cu Marele Premiu şi Premiul pentru scenariu al UCIN, din 1999.

Cu ocazia centenarului, cei mai renumiți critici din țară au inclus romanul într-o listă de 100 de cărți de proză în 100 de ani, ce a fost publicată în Revista România Literară.

Este un lucru admirabil ca publicul să poată lua parte la tot acest proces de publicare a cărții, devenind partenerul direct al edituri.

Era crowdfunding-ului : o soluție de finanțare, promovare, și susținere a unor proiecte culturale

Sprijină.ro acoperă, în prezent, 28 de categorii de cauze/proiecte, (antreprenoriat, educație, cultură, sport, mediu, călătorii). Platforma este dedicată atât inițiatorilor cauzelor, cât și celor care doresc să susțînă financiar și moral cauzele sau proiectele de interes.

“Potrivit fondatorilor platformei, această poate fi utilizată, in calitate de inițiator, de către orice persoană juridică, ONG sau persoană fizică, cu condiția să aibă naționalitate română, vârstă de peste 18 ani și idei demne de aplicat. În ceea ce privește susținătorii, aceștia pot fi persoane fizice, companii sau organizații non-profit, din orice colț al lumii. “
(sursă www.csrmedia.ro)

FLAVIA JINGA

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Crowdfunding în apărarea literaturii îți recomand și:

Despre tristețea femeilor frumoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *