・Cum să devii expert în călătorii? Sfaturi utile pentru ghizi dar și pentru turiștii care călătoresc conștiincios
De când am început meseria de ghid am aflat că indiferent de vârsta și experiența pe care o ai, se așteaptă de la tine să devii expert în călătorii peste noapte. Și e normal. Este o meserie în care lucrezi cu persoane din tot felul de domenii și e firesc să ți se pună întrebări despre locurile pe care le vizitezi în funcție de interesele aparte ale fiecăruia din clienții tăi. Dar, la fel de normal este să nu cunoști răspunsul la toate întrebările; iar pentru a evita situațiile în care să te simți stânjenit de faptul că nu știi ceva ce se presupune că ar trebui să știi, e important să înveți să prezinți locurile pe care le vizitezi cât mai cuprinzător. Și iată cum poți face asta:
Cum să devii expert în călătorii
1. Fă un tur de recunoaștereî
Se întâmplă de multe ori să vizitezi un loc pentru prima dată. Dar, HEI! Trăim în secolul XXI chiar nu puteai să îl vizitezi măcar virtual cel puțin pe internet?
2. Nu neglija punctele de informare turistică!
Aproape în fiecare oraș turistic din România poți găsi un info point de unde poți cere informații prețioase pentru călătoria ta. Tot de acolo poți face rost de hărți interactive cu principalele obiective turistice și pliante care îți oferă informație întrun mod compact și pe înțelesul oricui.
Nu am putut niciodată să rețin numele fiecărui turnuleț din Sighișoara, dar de când mi-a picat în mână prima hartă a centrului vechi, am reținut nu doar numele fiecărei clădiri și anul construcției, ci și denumirea străzilor și a ulițelor care le unesc.
3. Basme, legende și povestiri prind întotdeauna
Istoria și datele sunt atât de ușor de uitat pe cât de greu sunt de reținut. De aceea, caută să prezinți cultura locală fără a te crampona de ele. Un adevărat expert în călătorii privește dincolo de datele calendaristice și știe să-și surprindă publicul cu povești și legende caracteristice locului pe care îl vizitează.
Și ca să îți demonstrez că legendele sunt de o mie de ori mai atractive, spune-mi care îți place mai mult din cele două descrieri.
a) Turnul cu ceas din Sighișoara fost construit în secolul XIV și are 64 de metri. Până în anul 1556 primul nivel a servit drept sală a consiliului orășenesc.
b) Când sighișorenii au terminat construcția Turnului cu Ceas, drept răsplată au primit un glob de aur din partea unui meșter uriaș de pe meleagurile acelea. Uriașul le-a dat voie să așeze globul în vârful turnului, dar le-a impus o condiție: când se va ivi un gigant în stare să atingă globul cu mâna, sighișorenii vor trebui să i-l dea cadou. Gigantul nu s-a ivit nici până în ziua de azi, dar localnicii încă stau cu frica în sân de teamă să nu-și piardă comoara,
4. Suvenirurile descriu locul mai bine ca o sută de poze
Imediat ce te-ai întors acasă, pozele le faci uitate în telefon sau pe computer. Dar nu la fel se întâmplă și cu suvenirurile. O scoică de la mare îți va aminti mereu de locul unde ai cules-o; iar o lingură de lemn îți va condimenta mereu mâncarea cu amintiri de vacanță.
5. Dragostea trece prin stomac
Dacă ești la Saschiz, mănânci dulceață de rubarbă. La Biertan nu poți pleca acasă fără miere de floarea soarelui. La Azuga e o fabrică de șampanie. Iar în Maramureș trebuie să bei un păhărel de pălincă. Cam așa arată harta gastronomică a unei călătorii prin România și nu pot spune că am de ce să mă plâng 🙂
6. Fiecare știe cel mai bine ce e la el acasă
Nimeni nu cunoaște un ținut mai bine ca localnicii. De aceea, încearcă să-i câștigi de prieteni în călătorii. Călugării de la mânăstiri, staff-ul de la restaurante și hoteluri, vânzătorii de bilete și mai ales ghizii locali sunt o enciclopedie de informații prețioase pe care abia așteaptă să le împărtășească doritorilor.
7. Învață să desenezi grafice interactive
În vremea facultății, când făceam practică în Japonia, am învățat de la designerii din biroul meu importanța graficelor interactive. Probabil că sună mai pompos decât este cu adevărat, dar un grafic interactiv nu constă decât în așternerea pe o singură coală de hârtie a tuturor informațiilor cu privire la un subiect. Și bineînțeles că acest lucru e imposibil fără utilizarea desenelor, pozelor și a unor schițe din care să pricepi totul de la prima privire.
8. Fii pregătit pentru orice
Nu poți să te dedici cu totul celorlați dacă trebuie să ai grijă de tine. De aceea, înainte de a pleca într-o călătorie fii pregătit pentru absolut orice situație.
Află aici ce port cu mine zi de zi.
Și uite așa poți să devii expert în călătorii. Deschizi bine ochii, ciulești urechile și abia apoi încerci să simți pe pielea ta locurile. La început ți se va părea copleșitor, dar cu timpul strângerea de informații va deveni activitatea ta preferată.
IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN
❋ Dacă ți-a plăcut acest articolulCum să devii expert în călătorii?te invit pe blogul nostru:
Noi când plecam in vacanta ne documentam bine. Adica mai mult eu 😀
Caut pe net ce obiective turistice nu trebuie sa ratam si avem prin zona.
Ne place sa descoperim locuri noi, restaurante deosebite, cumparam mereu magneti de frigider si o carte din orasul vizitat.
La fel îmi doream să fac și eu cu magneții dar întâmplarea face ca de fiecare dată să uit să cumpăr :)))