・HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Crezi că toate se întâmplă cu un sens? Oricât de mult aș vrea să cred în coincidențe, mi-e greu să cred că evenimentele din viața mea nu au nicio legătură între ele mai ales când primesc din senin inviatții la evenimente precum HELP THE ARTIST.

Tocmai ce vorbeam luna trecută despre reciclare și cât de simplu ar fi să facem din România o țară mai curată dacă ne-am da silința și ne-am deprinde cultura refolosirii și HOP! Bogdan Dărădan de la H2RO – Genuine Communication Agency îmi trimite următoarea invitație și mă întreabă dacă vreau să particip la un eveniment SECOND HAND MEDIA.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Evenimentul se petrecea tocmai joia trecută, la momentul în care eu mă împart de obicei între serviciu și meditații. Deci timp aveam cât să mă trec pe foaia de prezență, iar judecând după invitație părea ceva inedit și în plus, Bogdan rostise și cuvintele magice: wine tasting la care un ghid adevărat (ca mine) ciulește bine urechile (sau în cazul mediului online, mijește ochii) și face tot posibilul să participe, că deh… întrebările despre vin din partea turiștilor sunt cele care îl pun în cea mai mare încurcătură în cazul în care nu e bine pregătit. Și cum niciodată nu poți fi îndeajuns de pregătit, am zis:

Da, vin și îmi aduc și soțul!

Am stabilit să mă întâlnesc cu Tomo, când ies de la serviciu și să mergem direct la locul faptei. Cu toată sinceritatea, după ce am primit invitația și ne-am uitat la ea pe toate părțile (adică din toate unghiurile) amândoi eram convinși că vom participa la o prezentare de design interior și home decor însă, după ce am călcat pragul apartamentului cu mansardă dintr-un bloc bucureștean unde avea să se întâmple magia, am fost impresionați cu mult peste așteptări.

Cine era în spatele proiectului HELP THE ARTIST?

La intrare ne-a întâmpinat artista, Dalia Poleac, data alchemist conform invitației primite, desprinsă parcă de pe coperta volumului 166 al revistei Fudge, într-o ținută ce m-a purtat cu gândul la Maison Margiela și o atitudine atât de naturală că nu avea nevoie de mai mult de câteva secunde pentru a-ți stârni curiozitatea cu privire la opera sa.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Poză realizată de Miluță Flueraș, un fotograf cool pe care îl poți găsi aici

După ce am făcut cunoștință, ne-am făcut comozi și am servit câte un pahar de vin, Dalia a împărțit plicuri cu mesaje și culori secrete fiecărui invitat – la momentul acela, eu, Tomo și încă două persoane, și apoi ne-a condus într-o cameră tapițată din podea până-n tavan cu ziare, spunându-ne să ne desfășurăm în voie pornind de la mesajul și culoarea din plic.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

În plicurile noastre scria așa:

<Ioana>

C U L O A R E A

TA : VERDE : DE

S Ă R B Ă T O A R E

Celebration #1 UNIVERSUL

Cum e UNIVERSUL tău?

Exprimă     asta     folosind

markerul & banda scotch, subliniază ce

vrei și folosește spațiul liber așa cum

simți.

<Tomo>

C U L O A R E A

TA : ALBASTRU : DE

S Ă R B Ă T O A R E

Celebration #4 VIITORUL

Cum   sună   VIITORUL?

Exprimă     asta    folosind

markerul & banda scotch, subliniază ce

vrei și folosește spațiul liber așa cum

simți.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Și atunci, mi-am dat în sfârșit seama de cât de originală și în ton cu tot ce promovasem eu despre reciclare era tema Daliei. Prin invitarea noastră la eveniment, Dalia nu numai că avea de gând să folosească în numele artei niște materiale – ziare și reviste românești multe din ele vechi, care în alte condiții ar fi fost desconsiderate și aruncate, ci și să recicleze ideea de jurnalism românesc prin refolosirea unor concepte inspirate din numele următoarelor publicații:

 • Adevărul
 • Libertatea
 • Gândul
 • Femeia
 • Viitorul
 • Universul

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Astfel, după retipărirea lor cu idei noi și originale prin procesul de creație, ziarele și revistele folosite urmau să își găsească locul într-o nouă expoziție. „Pentru mine arta înseamnă mișcare. Creativitatea e aproape politică, iar forța noastră e în co-creare. Despre asta am vrut să fie acest eveniment” a explicat Dalia Poleac și sper din suflet să-și fi atins măcar pe jumătate scopul.

După citirea mesajelor ne-am pus pe treabă. Eu cu gândul la universul meu am desenat verde cu carioca Pământul înconjurat de lucrurile dragi. Iar Tomo, mai creativ de altfel decât mine, și-a imaginat viitorul 明るい (akarui – luminos) și l-a scos în evidență cu scotch și decupaje.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

Chemată la datoria de tutore am părăsit evenimentul mai ceva ca Cenușăreasa, înainte de ora șase fix. Dar până se ies din cameră, concentrată pe ceea ce făceam nici nu-mi dădusem seama că între timp apartamentul se umpluse de bloggeri, antreprenori, freelanceri și o mulțime de prieteni și cunoștințe ale artistei.

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

HELP THE ARTIST în cifre

Ceea ce s-a petrecut în doar câteva ore în camera Daliei joia trecută a fost cu siguranță un eveniment memorabil, iar în cifre s-ar putea înregistra cam așa:

 • o artistă originală
 • o echipă pestriță
 • 4 ore
 • 2 tipuri de vin
 • 15 m2 de spațiu
 • 67 publicații
 • 15 m2 de hârtie reciclabilă
 • 250 m de scotch
 • 50 de markere
 • milioane de idei

HELP THE ARTIST – prima expoziție pop-up din România

În încheiere, am și câteva regrete în legătura cu evenimentul:

1. Mi-ar fi plăcut să stau până la sfârșit;

2. Ar fi trebuit să folosesc și eu scotch și nu doar carioca;

3. Trebuia să pozez Bucureștiul de la mansarda Daliei. Se vedea tare frumos…

Apropo, la acest eveniment se presupunea că ar fi trebuit să HELP THE ARTIST, dar mai mult decât am ajutat-o noi pe Dalia, cred că ne-a ajutat ea pe noi să ne destindem și să scoatem de la naftalină latura creativă.

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Pe Dalia o poți găsi și pe site-ul ei official. Eu m-am uitat și îmi place mult stilul. Cred că te va inspira și pe tine.

daliapoleac.com

❋ Autorul fotografiei de la Thumbnail este tot Miluță Flueraș, un fotograf cool pe care îl poți găsi aici. Pe restul, cu excepția celei cu scara, le-am făcut eu. De aceea nu sunt așa grozave :)))

❋ Dacă ți-a plăcut articolul HELP THE ARTIST, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!