BLOGpeople

・People I Pick #6: Pavel Rădulescu fotograf

Pe Pavel Rădulescu l-am cunoscut în iarna anului 2016, prin intermediul unui grup de pe Facebook. Pe vremea aceea site-ul meu pickandkeep era doar un proiect care nu știa încă ce direcție să apuce și îmi doream să găsesc un fotograf cu care să colaborez. După un schimb de câteva mesaje, o cafea băută împreună, vreo două proiecte șio ședință foto pentru site-ul meu am realizat că Pavel este pentru mine un model de ambiție și una din persoanele a cărei activitate profesională mă motivează și mă determină să învăț lucruri noi. Cu alte cuvinte, este personajul perfect pentru povestea People I Pick – rubrica de pe acest site care înseamnă cel mai mult pentru mine și cu care intenționez să te ajut să-ți găsești măcar inspirația, dacă nu și motivația de a urma țeluri cât mai înalte. Ți-l prezint pe Pavel!



#1 Eu am aflat chiar de la tine, dar poți să-mi răspunzi și aici? Cum te cheamă și de unde vii?

Mă numesc Pavel Radulescu. Sunt născut în Pitesti, într-o familie minunată, de artiști, cu un tată pictor și o sora viitoare pictoriță unde de mic am intrat în contact cu artele vizuale.

#2 Ce te aduce în București și unde ai de gând să mergi mai departe?

Primul motiv a fost facultatea. Apoi a început să îmi placă orașul acesta care chiar are de toate, iar în următorii ani tot aici mă văd locuind însă bineînțeles că aș vrea să călătoresc în alte țări poate să fac și câteva proiecte foto. Cine știe?

#3 I-am chinuit și pe cei dinaintea ta cu întrebarea aceasta așa că nu te pot lăsa să scapi! Descrie-te folosind o melodie, un fel de mâncare și o epocă care să te reprezinte!

・Bob Marley: Don’t worry be Happy
・Mâncare: orice cu fructe de mare
・Epocă: epoca modernă

People I Pick #6: Pavel Rădulescu fotograf

#4 Ce te atrage la fotografie și de ce ai ales acest mod de exprimare artisitcă?

Îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii, să îi cunosc. Iar pe lângă rezultatul pe care îl obiții după fiecare declanșare, fotografia implica și multă comunicare. În plus, ai ocazia să cunoști foarte mulți oameni interesanți, să asculți povești, să călătorești. Este un mediu de lucru dinamic. Și noi ne am cunoscut tot datorită fotografiei.

Fotografia de portret mă atrage cel mai mult. Iar în studio este foarte interesant să vezi cum poți obține portrete total diferite ale aceleiași persoane doar modificând schema de lumina și poziția subiectului. Practic te joci cu trăsăturile subiectului.

Nu știu dacă eu am ales fotografia. Cred că ușor, ușor mi-a ocupat tot timpul fără să îmi dau seama.

#5 Ce tip de aparat folosești și de ce?

Acum folosesc un Nikon d800, un aparat cu greutate la propriu foarte bun pentru fotografia în studio și nu numai. Am considerat că la acel moment era cea mai bună algere dintre aparatele pro de pe piață

#6 Scuze dacă e prea personal, dar sunt convinsă că sunt mulți curioși care ar dori să afle. Mai ai prima fotografie făcută de tine cu un aparat foto? Ne-o poți arăta?

Având în vedere tehnlogia la care avem acces astăzi, probabil că prima mea fotografie e făcută cu mult timp în urmă atunci când nici măcar nu îmi trecea prin cap că voi face vreodată fotografie. Dar banuiesc ca te referi la prima fotografie facută de când am început să fiu interesat de acest domeniu.

Aici e o poveste mai lungă. Inițial am început să fac fotografii împrumutând aparatele digitale ale prietenilor. Ulterior am început să folosesc aparatul cu care tata fotografia atunci când încă se folosea filmul, un Canon eos 3000v, aparat pe care îl mai plimbasem înainte jumate de an pe la București, dar pe care l-am dus acasa pentru că nu-l foloseam. Deci prima fotografie nu o am dar am păstrat fotografiile facute cu primul meu film, un fomapan alb negru iso200, dintre care una înca îmi place foarte mult și reprezentat un impuls pentru mine.

#7 Există o personalitate care ți-ar plăcea să-ți pozeze ca model?

Nu pot să spun că îmi doresc neapărat pe cineva anume dar sunt multe personalități pe care le apreciez și pe care le-aș poza cu mare plăcere, în special actori.

De multe ori valoarea unei fotografii este data de personajul pe care îl are în cadru sau de povestea din spatele acestuia. Altfel vei percepe o fotografie cu Al Pacino sau Charlize Theron.

#8 Cum îți imaginezi că te vei dezvolta ca fotograf în cinci ani? Dar peste zece?

Cred că peste 5 ani voi mai renunța la câteva din genurile foto pe care le abordez acum și mă voi concentra mai mult pe ce îmi face plăcere mai mare. Iar peste 10… se spune că atunci când ajungi să lucrezi 10.000 de ore într-un domeniu ajungi un adevarat profesionist, iar dupa calulele mele ai nevoie de aproximativ zece ani ca fotograf.

#9 Să zicem că ai avea destul încât să trăiești decent ORIUNDE în lume pentru jumătate de an. Ți-ai face bagajele și te-ai muta altundeva pentru a-ți clădi mai departe cariera de fotograf? Dacă da, unde?

Hmmm… Sunt atât de multe țări și orașe frumoase încât este o alegere grea. Dar dacă totuși pot alege orice aș vrea să merg într-un loc mai greu accesibil undeva în Asia, India sau China.

#10 Ce te motivează să mergi mai departe?

Este simplu! Îmi place ce fac.



#11 Spune-mi câțiva fotografi care te inspiră.

Peter Lindbergh: fotograful atipic de fashion care nu apelează la retouch.

MartinSchoeller: unul dintre fotografii pe care îi apreciez foarte mult și care m-a influențat în ultimul timp. Pentru ca tot vorbeam de fotografia cu peronalități, Martin e unul din fotografii „norocoși” care a fotografiat multe staruri și totuși, în paralel continuă un proiect prin care fotografiază și în același timp ajută oameni homeless. Le găsești fotografiile și poveștile foarte interesante pe contul său de Instragram.

#12 Dacă ai putea să te răzgândești în legătură cu o singură decizie legată de carieră, care ar fi aceea și de ce?

Categoric ar fi fost un avantaj daca m-as fi apucat mult mai devreme de fotografie, dar nu regret asta.

#13 Dacă nu s-ar fi inventat camerele foto NICIODATĂ, cu ce te-ai fi ocupat în schimb?

Am abosolvit Unarte, secția design de produs. Iar spre finalul facultății m-am reorientat către fotografie. Probabil aș fi continuat cu designul pentru care pe viitor sper sa pot aloca o parte din timpul meu…

#14 Cum ai descrie stilul tău de a face fotografii?

Deși fotografiile mele poate că seamănă între ele, eu nu cred că am ajuns încă la un stil care mă definește. Cred că e un proces care necesită mulți ani de studiu și de practică pentru a ajunge acolo unde să poti spune că ai un stil propriu, diferit de al celorlați și pe langa, să îti și reprezinte ideile. De-a lungul timpului am observat cum mi-am schimb modul de a privi și de a face o fotografie. Dar încă sunt la monentul în care experimentez diferite subiecte, tehnici, idei, etc.

#15 Care este diferența dintre poză și fotografie?

Cred că astăzi majoritatea folsim aceste cuvinte cu același sens. Dacă ne uităm în dicționar însă, vedem că fiecare are un sens diferit, “poză”, “a poza” se referă la poziția/atitudinea luată pentru a servi ca model, iar “fotografie”, imaginea propriu zisă creată de fotograf.

Teoretic fotograful face fotografia, iar cel care este fotografiat pozează.

#16 Există vreun lucru pe care un fotograf nu ar trebui să-l facă niciodată dacă își dorește să aibă succes?

Aceasta este o întrebare complexă, pe care mi-am pus-o și eu de mai multe ori. Nu cred că există un raspuns fix, sau nu îl am eu acum. Dar cu siguranță sunt foarte multe greșeli pe care le poti face. Totuși, cred că un lucru pe care trebuie să-l faci este să-l respecți întodeauna pe cel pe care îl fotografiezi, indiferent de cine este sau în ce circumstanță te afli și cred că la fel de important este să încerci mereu să fii un profesionist, să oferi 110%. Dar cred că raspunsul la întrebare depinde foarte mult de cum definești succesul.



#17 Să spunem că sunt o persoană care n-a pus vreodată mâna pe un aparat foto, dar mă trezesc peste noapte că vreau să devin fotograf. Ce sfaturi îmi dai și ce aparat îmi recomanzi?

Uite, îți pot spune din prorpia experiență căci nu au trecut prea mulți ani de când m-am apucat de fotografie. La început poți fotografia cu orice. Nu contează atât de mult camera. Poți folosi telefonul, mai ales că acum au camere foarte bune.

Important este să descoperi dacă îți place și ce îți place. Și abia apoi, să te gândești ce aparat să îti cumperi

Și dacă tot m-ai întrebat de aparat, acesta e doar o parte a echipamentului care dupa mine ar trebui pusă în plan secund pentru că mai importantante sunt obiectivele. Iar aici fiecare are specificațiile lui în funcție de ce gen de fotografie abordezi. Este o diferență de echipament pentru cei care fotografieza portrete și cei care fotografiază peisaje.

Ți-aș recomanda pentru început să începi cu un aparat pe film. Te va face să gândești altfel fiecare declanșare. Dar până la urmă vizunea contează. Camerele sunt doar mijloace de exprimare.

#18 Dă-mi exemplu de ceva la care nu ai renunța pentru toți banii din lume!

Nimic nu ar mai avea sens cu toți banii din lume

#19 Pune-mi o întrebare al cărui răspuns consideri că ți-ar fi de folos în vreun fel.

Cum vezi tu succesul pe plan profesional?

Să faci ce-ți place atât de bine încât să câștigi din pasiunea ta mai bine decât din orice altă slujbă unde ai putea avea rezultate de la bune în sus. Nu am ajuns încă la acel nivel și nu știu dacă voi ajunge vreodată.



#20 A fost plăcut să stăm de vorbă! Unde te găsesc data viitoare?

Sper că în studio făcând ce îmi place.

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Interviu cu Pavel Rădulescu îți recomand și:

Interviu cu Emil Călinesc blogger



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *