Rapid Fire Book Tag – Un interviu despre cărți

Navingând rețelele sociale acum câteva nopți am dat peste un articol Rapid Fire Book Tag. Autoarea nu-mi era cunoscută, dar m-a cucerit cu postarea ei și am așteptat cu sufletul la gură să se sfârșească turul în care pornisem, să ajung acasă și să răspund și eu provocării.La pickandkeep rubrica books deja nu mai este străină nimănui și pentru că tocmai am câștigat și un concurs în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, cu premii numai bune de investit în literatură, cred că ar fi interesant să scriu acest articol înainte de a mă aproviziona și a cădea pradă tentației de a-mi schimba preferințele.

Primele șapte întrebări sunt preluate de pe blogul Dianei pe care te invit să-l urmărești pentru că este tare simpatic, iar ultimele șase sunt creație proprie sau inspirate din alte surse ca să ne fie mai ușor să ne cunoaștem mai bine.

Rapid Fire Book Tag

#1 Carte tipărită sau în format electronic?

Mai întrebi? Am cei mai sensibili ochi din lume! Dacă aș putea, aș vrea să am de-a face cât mai puțin cu lumina artificială a ecranelor diferitelor aparate. Nu se pune problema unei cărți în format electronic decât în cazul în care sunt plecată într-o țară a cărei limbă n-o cunosc și nu mi-am luat nimic de citit cu mine. Dar chiar și atunci, mă salvează librăriile cu cărți în limba engleză.
Iar în cazul în care nu găsesc o carte decât în format electronic, o printez!

#2 Preferi să comanzi cărți online sau să le cumperi direct din librării?

Și și. Mai contează? Important e să fac cumva să ajungă cărțile la mine. Ambele moduri de a cumpăra au avantajele și avantajele lor (depinde din ce punct de vedere privești).

Când îmi doresc rapid o carte, o comand online. Așa e cel mai simplu pentru mine. Poate că nu mă crezi, dar am săptămâni când nu am timp nici măcar să dau fuga până la librărie. Și atunci, dacă tot mi se livrează de-a gata acasă, pentru că-mi fug ochii încoace și-n colo, nu aleg doar una, ci cel puțin cinci.

Când mă plimb în oraș sau am puţin timp pentru mine pe de altă parte, refugiul preferat îl constituie librărie și pot uita de mine ore în șir când intru într-una.

#3 Ce carte ai vrea să fie citită de toți?

Aș minți să spun că există vreo carte care mi-ar plăcea să fie citită chiar de toți. Nu toată lumea gustă același gen de literatură și mi-ar părea rău să știu că cineva consideră că și-a pierdut timpul citind una din cărțile mele preferate. Dar am totuși câteva recomandări pentru cei care mă cred pe cuvânt că-mi plac cărțile bune:

・Thriller cu un strop generos de istorie:

Mo Hayder – Tokyo

・Escapadă din realitate a unui om nenumit:

Haruki Murakami – În căutarea oii fantastice

・Un șoarece mai presus de Mikey:

Daniel Keys – Flowers for Algernon

・Ghid excentric de călătorii:

Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

・Matematică, familie și un câine victimă:

Mark Haddon – The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

#4 Ce carte subapreciată online ai recomanda?

Chuck Palahniuk – Beautiful You. Este atât de grotesc de posibil de reală că ar fi obscen să declari online că apreciezi o astfel de insultă la adresa societății de astăzi și totuși, după ce înghiți în sec de două-trei ori, îți dai seama că nu-ți oferă altceva decât adevărul gol goluț într-o pungă roz de cumpărături.

#5 Ultima carte pe care ai terminat-o

Am terminat de curând Ernest Cline – Ready Player One, iar recenzia ei o poți citi aici. Cât despre film, impresia pe care mi-a lăsat-o o poți afla aici.

#6 Ultima carte pe care ai cumpărat-o

Bram Stocker – Dracula. Sunt ghid de…. doi ani și… cevaaa… și deja ajunsesem să mă simt prost pentru că nu am citit cartea care ne-a făcut țara faimoasă în întreaga lume. Lectura ei o consider cel mai modest omagiu pe care-l pot aduce scriitorului care nu numai mie, ci și altor români care profesează în turism a dat involuntar șansa să se remarce.

#7 Cărți împrumutate sau cumpărate?

Depinde. Cele mai multe din cărțile citite mi le-am cumpărat eu sau mama când eram mică. Pe restul, le-am împrumutat sau le-am primit în dar. Nimic ieșit din comun până aici.

Când vine vorba de dat la alții pe de altă parte, lucrurile devin intersante. De obicei dau cu împrumut cărți la alte persoane fără să mă gândesc de două ori înainte. Dar dacă am dat o dată și nu mi se înapoiază, data viitoare nu mai există.

Țin la cărți, dar nu într-atât încât să le păstrez doar pentru mine și singura excepție de la regulă o fac romanele lui Murakami.Era un timp când mă despărțeam temporar chiar și de el, dar am realizat că fiecare carte a acestui autor reprezintă pentru mine atât ca obiect cât și ca valoare literară un bun inestimabil pe care mi-ar părea rău să-l pierd.

#8 Prima carte citită

Până la liceu am citit extrem de puțin și îmi era imposibil să găsesc concentrarea necesară pentru a înfrunta o carte. Nu aș putea să spun exact cât, dar cu siguranță nici măcar o zecime din câte cărți am devorat pe urmă. De aceea, îmi amintesc foarte clar și care a fost prima carte citită: Alexandru Mitru -Legendele Olimpului.

Dacă n-ai citit-o până acum, ți-o recomand mai ales dacă ești fan al operelor cu multe personaje. Spoiler: preferații ți vei schimba mai des ca la vizionarea serialului Game of Thrones.

#9 O carte pe care n-ai mai citi-o niciodată

Sunt multe cărți pe care nu le-aș reciti și asta nu pentru că nu mi-au plăcut, ci pentru că mă simt satisfăcută de lectura lor fără a fi nevoie să o reiau.

Probabil că în timp, îmi voi schimba părerea, dar cel puțin în următorii ani nu voi mai citi:

・Seria de autor Kiyosaki

Îl admiram la un moment dat, dar am început să cred că primul pas către succes este să încetezi a te mai inspira din succesul altora și să-l clădești pe al tău.

・Cărți motivaționale sau de dezvoltare personală

Sunt atât de motivată încât fizic nu voi avea atâția ani de trăit cât pentru toate lucrurile pe care mi le-am propus.

#10 Cel mai ciudat obiect pe care l-ai folosit ca semn de carte

Pregătește-te pentru un răspuns cheeeeesy! Folosesc flori și plante ca semne de carte când nu am la îndemână unealta special creată pentru așa ceva. Și da, le păstrez cu sfințenie, iar cea mai frumoasă dintre ele este o frunză de trifoi cu patru foi.

pickandkeep magazin online de îmbrăcăminte

#11 Judeci o carte după copertă?

Da! Judec orice și pe oricine după copertă și cine spune sincer că nu, îl rog să mă învețe și pe mine să văd mai întâi sufletul omului înainte de a-mi sări în ochi înfățișarea!

#12 Cărți care te fac să plângi sau cărți care te fac să râzi?

Cărți care mă fac să mă gândesc. Nu am nicio problemă cu acele romane care îmi omoară cu sânge rece personajul preferat chiar în deznodământ când îi era lumea mai dragă, cu condiția ca moartea lui să fie realistă și nu doar o tehnică de a șoca și a stoarce lacrimi.

#13 Lumea noastră sau ficțiune?

Prefer ficțiunea pentru că trăiesc aproape tot timpul în lumea noastră!

Dacă ți-a plăcut articolul Rapid Fire Book Tag și mai mult decât atât, iubești cărțile, te provoc și pe tine să răspunzi la aceste întrebări și să mă inspiri și tu cu ideile tale. Deci… lumea noastră sau ficțiune?

IOANA ISHIKAWA – CONSTANTIN

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Rapid Fire Book Tag te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep5 comentarii la „Rapid Fire Book Tag – Un interviu despre cărți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *