・Aproape totul despre reclame pe blog și felul cum cititorii văd publicitatea

Acum câteva zile citeam o postare pe Facebook în care un blogger facea trimitere la unul din articolele sale. Era un articol interesant și atât pe blog cât și pe Facebook, lumea se înghesuia la comentarii. Majoritatea acestora erau pozitive și puneau atât autorul cât și blogul său într-o lumină favorabilă. Dar erau și câteva la adresa reclamelor de pe blog care m-au pus pe gânduri. Iar dacă acesta ar fi fost un caz izolat, nu cred că mi-ar fi dat prin minte tema prezentului articol. Dar criticile repetate pe care tot le aud la adresa celor care au reclame pe blog, sunt cele care m-au determinat să mă adresez problemei prin următoarea postare.

De ce ești blogger?
Multe persoane critică bloggerii care au reclame pe blog pentru faptul că nu înțeleg de ce un blogger ar face publicitate unor produse dacă el scrie doar de plăcere? Adevărul însă este undeva pe la mijloc!

Bloggeri scriu din două motive:

 din pasiune

 pentru câștig

Oricât de mult ne-ar plăcea să auzim de la bloggerii preferați că singurul scop al articolelor lor este să-i distreze și informeze pe cititori, realitatea este că nimeni nu se poate hrăni doar din aprecierea celor din jur.

Poate nu chiar de la început, dar există un moment în viața fiecărui blogger, când începe să caute metode de a-și transforma pasiunea în ceva productiv. Și este absolut OK!

Deși extrem de plăcut, blogging-ul reprezintă o activitate care necesită multă atenție, timp, creativitate și inspirație și la modul cel mai sincer, nu se deosebește de orice altă muncă pe care alegi s-o faci din plăcere. Și cum nicio altă meserie oricât de mulțumitoare ar fi ea din punct de vedere al aprecierii și simpatiei celorlalți nu ai putea să o continui la nesfârșit dacă nu te motivează și din punct de vedere financiar, la fel este și blogging-ul la care multe persoane talentate renunță din cauza câștigurilor infime sau inexistente comparativ cu efortul depus.

De aceea, data viitoare când cineva se pregătește să arunce cu roșii într-un blogger pentru faptul că are reclame pe blog, înainte de a se pune pe treabă, mi-ar plăcea să-mi răspundă la întrebarea:

Ai mai munci dacă nu ar exista salariul de la sfârșitul lunii?

Ce fel de reclame pot exista pe un blog?

Aproape toți bloggerii pe care îi urmăresc apelează la un fel sau altul de reclamă. Dar nu toți au parte de același tratament! De ce? Pentru că nu toți cititorii se simt agasați de același tip de reclamă! Și mai mult, unele reclame par să fie mai greu de înghițit decât altele deoarece sunt mai la vedere. Hai să vedem despre ce este vorba:

Tipuri de reclame pe blogUn lucru pe care l-am observat de când studiez cu atenție acest fenomen este faptul că reticența celor din jur diferă și în funcție de tipul de reclame de pe blogul tău.

Există nenumărate moduri în care un blogger poate face reclamă anumitor produse sau servicii, dar cele mai cunoscute sunt următoarele:

AdSense

Marketingul afiliat

AdSense

Aproape totul despre reclame pe blog și felul cum cititorii văd publicitatea

Dintre cele două, AdSense sau reclamele cu plată per click de la Google reprezintă cel mai dificil mod de a face bani din blog, cel mai lent, dar și cel mai detestat de către cititori. Și totuși, din punctul meu de vedere, acestea sunt cea mai cinstită și sinceră modalitate de a face reclamă. Iată de ce:

 Pentru a primi acceptul Google de a folosi AdSense durează! Site-urile încă în construcție sau cele compuse majoritar din imagini, fără prea mult text sunt de cele mai multe ori refuzate;

 În general AdSense promovează produse sau servicii care se potrivesc profilului tău de utilizator Google. De exemplu, dacă în cea mai mare parte a timpului ești preocupat de pisici și cauți mereu informații despre feline pe Google, atunci nu te mira că îți apar reclame cu pufoșenii pe un blog de mâncare care folosește acest tip de publicitate;

 Dacă astfel de reclame te deranjează în așa măsură încât să pedepsești blogger-ul pentru existența lor, ia mai întâi în considerație metode prin care să le blochezi afișajul pur și simplu. Dacă vrei să le faci să dispară complet, se poate! Iar aceasta este o opțiune la care nu poți apela în cazul celuilalt tip de reclame!

 Când un blogger apelează la AdSense pentru a-și monetiza blogul, acest lucru este absolut evident! Cât timp nu blochezi intenționat acest tip de reclamă, vei știi de la prima vedere cine folosește și cine nu! Cinstit? Cinstit!

Marketingul afiliat

Aproape totul despre reclame pe blog și felul cum cititorii văd publicitatea

Marketingul afiliat, sau așa cum i se spune în limba engleză – affiliate marketing, este un tip de reclamă unde primești un procent din vânzările unor anumitor produse sau produsele în sine pentru faptul că pui pe blogul tău link-uri către magazinul online ce le comercializează.

Dacă vorbim de procente din vânzări, cât timp vizitatorii tăi nu cumpără din respectivul magazin vizitându-l prin intermediul site-ului tău, nu primești nimic!

Dacă vrei să afli mai multe despre marketingul afiliat, îți recomand:

Cum să câștigi bani din marketing afiliat?

De ce nu câștigi bani din marketing afiliat?

Cu produsele pe de altă parte, lucrurile stau puțin diferit. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a intra în posesia lor diferă în funcție de politica firmei care ți le oferă. Dar nu de puține ori ești pus în situația de a trebui să depui ceva mai mult efort decât compunerea și editarea unui articol.

Cât despre gradul de dispreț pe care îl vei primi din partea cititorilor, depinde mult de publicul tău. Și bineînțeles, de așteptările și înțelegerea acestuia față de tine. Dacă faci reclamă la ceva pe care în realitate nu ai da doi bani sau prezinți un produs într-un mod superficial, mai mult ca sigur nu vei avea parte de un feedback pozitiv. De asemenea, cititorii nu prea înghit nici lauda în zadar. Când faci reclamă recomandând un produs, ar fi bine să te limitezi strict la caracteristicile reale și să nu exagerezi.

Să nu uităm de plata per postare!

Tot un fel de marketing afiliat este și plata per articol numai că în cazul ei primești bani doar o singură dată. Partea bună la acest tip de reclamă este faptul că te bucuri de un câștig sigur. Partea mai puțin bună este faptul că acesta nu va spori indiferent de numărul celor care citesc articolul respectiv.

Din punct de vedere al reacției audienței, lucrurile stau exact ca în cazul marketingului afiliat. Vorbești cu convingere despre ceva în care crezi, vei plăcea (aproape) tuturor. Dacă nu, nu.

Când vine vorba de marketing afiliat acesta este atât de evident cât lasă blogger-ul să se vadă! Link-uri poți pune pe cuvinte cheie, bannere, poze sau butoane care să direcționeze audiența către un site anume. Acestea nu trebuie să fie neapărat la fel de expresive ca reclamele de la AdSense și de cele mai multe ori sunt în strânsă legătură cu subiectul articolului promovat așa că s-ar putea în momentul lecturii să nici nu realizezi că este vorba de publicitate.

De ce te îndemn să fii înțelegător față de bloggerii cu reclame pe blog?Pentru că acceptând un blogger cu tot cu reclamele sale, îi demonstrezi că îl susții;

Pentru că reclamele de la AdSense le poți ignora dacă nu ești interesat;

Pentru că review-urile la produse, dacă sunt reale, le poți folosi în calitate de o a doua opinie;

Pentru că astfel poți descoperi o mulțime de produse noi;

Pentru că o blogosferă fără reclame ar arăta precum Tokyo sau New York fară panouri publicitare!

Aproape totul despre reclame pe blog și felul cum cititorii văd publicitatea

ioana constantin ishikawa pickandkeep

❋ Dacă ți-a plăcut articolul Aproape totul despre reclame pe blog, te invit pe blogul nostru:

Blog pickandkeep

2 thoughts on “・Aproape totul despre reclame pe blog și felul cum cititorii văd publicitatea

  1. Daniel SA says:

    Bine spus! Nu înțeleg de ce oamenii se revoltă atât de mult atunci când blogger-ul/ vlogger-ul lor preferat face reclame. Nu e nimic greșit în a promova servicii și produse care ție îți plac.

    • Ioana says:

      În legătură cu blogging/vlogging-ul nu există cuvinte mai adevărate! Nu e ABSOLUT NIMIC greșit în a promova ceea ce îți place! Asta înseamnă liberă exprimare, iar dacă cineva mai are și de câștigat făcând acest lucru: BRAVO LUI! TOT RESPECTUL! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!